Studietoelage voor studenten: op welk bedrag heb je recht?

Voor ouders 2 min read

Schoolgaande kinderen kosten geld. En hoe ouder ze worden, hoe gepeperder de rekening helaas wordt. Gelukkig is er de schooltoeslag voor kinderen uit het kleuter-, lager en middelbaar onderwijs en de studietoelage voor studenten in het hoger onderwijs. Uitbetalingsactor van het Groeipakket Parentia legt uit welk bedrag je kunt ontvangen.

studietoelage

Een studietoelage: financiële steun voor (ouders van) studenten

Een studiebeurs is een financieel duwtje in de rug van een student of zijn/haar ouders. De toelage werd in het leven geroepen om kinderen tot een beter opleidingsniveau toe te laten. Maar het zou natuurlijk onbetaalbaar zijn om voor iederéén een studiebeurs te voorzien. Daarom zijn er enkele voorwaarden:

  • Je kind is voltijds student aan een onderwijsinstelling (hogeschool of universiteit).
  • Je kind moet regelmatig naar de onderwijsinstelling gaan.
  • Je zoon of dochter mag geen schooljaar dubbelen of een geslaagd jaar overdoen.
  • Het gezinsinkomen mag het maximaal toegestane bedrag niet overschrijden.

Een studietoelage moet je zelf aanvragen

Waar de schooltoeslag door de uitbetalingsactoren of kinderbijslagfondsen wordt berekend, moet je voor je studietoelage zelf je aanvraag indienen. Dat doe je via je digitale loket van het Vlaams Ministerie van Onderwijs.

Hoeveel bedraagt een studietoelage?

Welk bedrag je krijgt, wordt bepaald door verschillende factoren:

  • Nationaliteit: je kind moet de Belgische nationaliteit hebben tijdens het schooljaar waarvoor jullie een studiebeurs aanvragen, of in België gewoond hebben. Is dat niet het geval? Dan moeten jullie kunnen bewijzen dat je kind in België heeft gewoond, aan het werken is, of gewerkt heeft voor een bepaalde periode.
  • Je gezinssituatie en gezinsinkomen. Als je als aanvragende ouder alimentatiegeld ontvangt, speelt dat ook een rol in de eventuele goed- of afkeuring van je aanvraag.
  • De studies waarvoor jullie een beurs aanvragen moeten door de Vlaamse Gemeenschap erkend zijn en de onderwijsinstelling die de studie aanbiedt, moet door de Vlaamse Gemeenschap gefinancierd of gesubsidieerd zijn.
  • De studies die je kind volgt, moeten hem of haar een erkend diploma opleveren aan het einde van de opleiding. Je kind moet over voldoende studiepunten (ECTS-credits) beschikken om in aanmerking te komen voor een studiebeurs.

In onderstaande tabel ontdek je de richtbedragen voor studietoelages volgens verschillende situaties.

studietoelages richtbedragen

Wat als je kind naar het Franstalig onderwijs gaat?

Volgt je kind hoger onderwijs aan een Franstalige onderwijsinstelling? Ook dan kun je recht hebben op een studietoelage. Die vraag je aan via de Fédération Wallonie-Bruxelles. Er zijn variabele en forfaitaire bedragen, waarmee je als student hoger onderwijs tussen de 400 en 5.000 euro kunt krijgen.

Wil je graag meer weten over het Groeipakket of andere administratieve onderwerpen? Neem dan zeker een kijkje op de blog van Parentia.

Ben je op zoek naar betaalbare bijles of studiebegeleiding voor jouw kind? Vraag bij BijlesHuis naar een docent bij jou in de buurt. Ben je zelfstandige of heb je een kmo? Bekijk hier de info over een opleiding met subsidie volgen.

Op de hoogte blijven van onze artikels rond onderwijs? Laat hieronder je gegevens achter voor de maandelijke nieuwsbrief. Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

studiebeurs schooltoelage studietoelage aanvragen studietoelage 2021
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter