written by
Julia H.

Solliciteren voor een stageplaats? Tips voor studenten

Rondom studeren 5 min read

Een stage is één van de spannendste en leerzaamste onderdelen van een studie. Veel studenten zijn dan ook zenuwachtig als het moment daar is. Maar hoewel solliciteren niet makkelijk is, kan iedereen het leren. Jij dus ook! Wil je meer weten over hoe je een goed cv en vlotte motivatiebrief schrijft? En hoe je kan schitteren tijdens het sollicitatiegesprek? Check dan onze tips en bereid je optimaal voor op jouw sollicitatie.

solliciteren, stage, CV, motivatiebrief, sollicitatiegesprek, tips

Hoe maak je een cv?

De eerste stap, naast het vinden van een geschikte stageplaats natuurlijk, is je cv opstellen. Maar wat betekent cv eigenlijk? Een cv (curriculum vitae of ‘levensloop’) staat letterlijk voor: het levenspad dat je al hebt bewandeld. Het is een overzichtelijke opsomming van onder andere je persoonlijke informatie, werkervaring en diploma’s. Vermeld dus enkel relevante zaken, en zeker geen leugens! Bedrijven gebruiken cv's om een beeld te schetsen van een potentiële stagiair en om te bepalen of die binnen het bedrijf past. Maar waar moet je allemaal op letten? Wij hebben het even op een rijtje gezet.

Wat moet er in een cv?

Een cv bevat de volgende onderdelen:

1. Persoonlijke gegevens

Vermeld je voor- en achternaam, adres, geboortedatum, telefoonnummer, (een neutraal) e-mailadres en eventueel ook een portretfoto. Wil je je cv eruit laten springen? Zet een kort en krachtig persoonlijk stukje erin. Leg uit wie je bent, wat je kan en wat je ambities zijn. Benadruk daarbij de kwaliteiten en ervaringen die relevant zijn voor de stagefunctie waar je naar solliciteert.

2. Werkervaring

Dit kan gaan over jobs, maar ook over vorige stages, vakantiewerk en vrijwilligerswerk. Een erg belangrijk onderdeel want een stagegever zal natuurlijk naar jouw relevante werkervaring kijken. Plaats je meest recente ervaring bovenaan en je eerste ervaring onderaan. Heb je nog geen werkervaring? Geen paniek, hier vind je een aantal tips om een cv zonder werkervaring te schrijven.

3. Opleidingen

Zet ook deze van heden naar verleden en begin met de middelbareschooldiploma. Al die jaren zwoegen en zweten achter de schoolbanken verdienen een mooi plekje op je cv.

4. Competenties en vaardigheden

Dit is een onderdeel waar stagegevers veel belang aan hechten. Het gaat om kwaliteiten die jou onderscheiden van andere kandidaten. Laat dus algemene zaken, zoals kennis van Word, achterwege. Dan kan zo goed als iedereen wel. Benadruk vooral de competenties en vaardigheden die nuttig zijn voor de gewenste functie. Denk aan de talen die je beheerst, sociale vaardigheden, grafische vaardigheden, enzovoort.

5. Interesses en hobby’s

Deze hoef je niet op te noemen, maar het mag wel. Vanuit het oogpunt van de stagegever vergroten sommige interesse’s en hobby’s bepaalde karaktereigenschappen en kwaliteiten. Als je bijvoorbeeld vermeldt dat je in een jeugdbeweging actief bent, kan de stagegever daaruit afleiden dat je onder meer van aanpakken weet.

Een laatste check

Je bent klaar om je cv op te sturen. Let eerst nog even op deze dingen:

  • Zorg dat je cv maximum bestaat uit twee A4’tjes.
  • Verzorg de opmaak. De eerste indruk moet goed zijn. Inspiratie nodig? Op Canva gebruik je gratis honderden templates die te personaliseren zijn.
  • Laat je cv altijd nalezen door iemand anders. Vier ogen zien meer dan twee! Soms zie je iets over het hoofd. Spel- en grammaticafouten kunnen heel slecht overkomen bij jouw nieuwe stagegever.
  • Zitten er linkjes in? Bijvoorbeeld naar je LinkedIn-pagina? Gebruik dan hyperlinks.
  • Ready? Sla je cv dan op als pdf-bestand. Zo blijft alles op de juiste plaats staan.
  • Geef je cv ten slotte een duidelijke naam: voornaam-achternaam-cv.

Ben je tevreden? Versturen maar! Wij duimen alvast voor je 👍

Hoe stel je een motivatiebrief op?

Wanneer je solliciteert, krijg je vaak de vraag om ook een motivatiebrief te schrijven. In het Engels spreekt men van een cover letter. Een motivatiebrief "dekt" namelijk je cv door aan te tonen hoe en waarom jouw capaciteiten en ervaring (die terug te vinden zijn op je cv) relevant zijn voor de betreffende vacature. Het loont om tijd en moeite te steken in het schrijven van een goede motivatiebrief. Vaak is het de doorslaggevende factor voor stagegevers. Om je een handje te helpen geven we enkele do’s en don’ts mee.

Do’s

  • Stuur geen duidelijke copy-paste naar meerdere organisaties, maar personaliseer elke motivatiebrief. Schrijf wat je precies aantrekt bij het bedrijf in kwestie en aan de stagevacature.
  • Durf opvallen: begin met een sterke intro. Vertel wie je bent, voor welke functie je solliciteert, waarom je geïnteresseerd bent, ....
  • Maak duidelijk wat je kan betekenen voor de organisatie: profileer jezelf als iemand die toegevoegde waarde kan bieden en die kan bijdragen tot het succes van het stagebedrijf.
  • Sluit af met een call-to-action: geef de stagegever een reden om te reageren op jouw motivatiebrief.
  • Laat je motivatiebrief, net als je cv, nalezen door iemand anders.
  • Stuur de brief altijd als pdf-bestand.
  • Bekijk de concrete voorbeelden en tips van StepStone

Don’ts

  • Let erop dat je niet overdrijft of arrogant bent
  • Vermijd vage algemeenheden en clichés
  • Een motivatiebrief is een aanvulling op je cv, geen herhaling. Je kan wel bepaalde competenties en ervaring verduidelijken.
  • LIEG NIET! Dit is zeer belangrijk. Hiermee verlaag je jouw kansen om uitgenodigd te worden op een gesprek.
solliciteren, stage, CV, motivatiebrief, sollicitatiegesprek, tips

Op sollicitatiegesprek

Heeft jouw stageplek een uitnodiging gestuurd voor een kennismakings- of sollicitatiegesprek? Gefeliciteerd! Maar hoe kan je nu een goede indruk maken? Een goede voorbereiding is het halve werk. Bekijk even de checklist hieronder ✅

  • Verzamel informatie over het bedrijf
  • Bereid je voor op veelgestelde vragen
  • Stippel de route uit naar het stagebedrijf en ga na hoeveel tijd je hiervoor zal nodig hebben. Hou daarbij rekening met spitsuur, omleidingen, etc.. Je wilt niet te laat komen op de eerste kennismaking.
  • Verzorg je en kies de juiste outfit. Lees hier 9 tips om verzorgd voor de dag te komen.

Oefenen, oefenen en oefenen. Het komt wel goed! Blijf jezelf, toon je enthousiasme voor de stage en wees niet bang om zelf ook vragen te stellen tijdens het gesprek. Vergeet niet op het einde van het gesprek de stagegever en eventueel andere interviewers te bedanken voor de tijd die hij of zij voor je heeft of hebben vrijgemaakt.

Ook BijlesHuis zoekt elk jaar enkele stagiairs om het marketingteam bij te staan. Hou onze website in de gaten en wie weet zien we jou hier binnenkort! Je mag ook altijd een mailtje sturen naar beau@bijleshuis.be.

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikels? Schrijf je dan zeker in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Geen spam, beloofd!

Op zoek naar een cursus Excel in België? Volg bijvoorbeeld onze online cursus Excel draaitabellen!

stage solliciteren cv motivatiebrief tips voor solliciteren stageplaats
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter