written by
Ankie V.

Podcast tips: 7 interessante podcasts om bij te leren

Rondom studeren 4 min read

Podcasts hebben de manier waarop we info consumeren en leren enorm veranderd. Met een paar klikken kunnen we ons onderdompelen in interessante en leerzame inhoud, rechtstreeks via onze oren. Ben je nog onbekend met de podcastwereld? We geven je enkele Engelstalige en Nederlandstalige educatieve podcast tips mee: 7 interessante podcasts die op Spotify te vinden zijn.

Educatieve podcasts

Voordelen van educatieve podcasts

  • Of je nu geïnteresseerd bent in wetenschap, psychologie, kunst of iets anders, er bestaat altijd een interessante podcast voor jou. Educatieve podcasts bieden een schat aan onderwerpen om uit te kiezen.
  • Door te luisteren naar educatieve podcasts word je gemotiveerd om doelen na te streven en uitdagingen aan te gaan. Ze zijn een echte bron van inspiratie en motivatie.
  • Je kan overal naar podcasts luisteren. Je leert bij op momenten wanneer je niet leest bijvoorbeeld. Dit is mogelijk op elk moment, of je nu kookt, fietst of sport.

3 Engelstalige educatieve podcasts

1. TED Talks Daily

TED Talks Daily is een bekende educatieve podcast gebaseerd op de TED Talks-conferenties. De podcast plaatst elke werkdag de beste TED Talks in de kijker. Heb je hier nog nooit van gehoord? TED Talks zijn inspirerende en informatieve presentaties van maximaal 18 minuten gegeven door experts en sprekers uit verschillende vakgebieden. Ze delen hun kennis, inzichten en ideeën op een inspirerende en toegankelijke manier.

I really enjoy the talks, they’re very inspiring.” - Kelly, luisteraar

2. Stuff You Should Know

Stuff You Should Know wordt gepresenteerd door Josh Clark en Chuck Bryant. In elke aflevering praten ze over verschillende onderwerpen en discussiëren hierover. De onderwerpen gaan van geschiedenis en wetenschap tot popcultuur en alledaagse fenomenen. Weet jij bijvoorbeeld al hoe kleuren werken? De podcast is bekend om de toegankelijke en soms humoristische stijl.

I started this podcast years ago and let me tell you, there’s always something that I don’t know that I now know that I needed to know.” - Bart, luistert

3. The Inforium

The Inforium is een interessante en informatieve podcast die wordt gepresenteerd door Thomas Franks en Martin Boehme. De podcast richt zich op verschillende aspecten van persoonlijke ontwikkeling, productiviteit en creativiteit. In elke aflevering worden er inzichten, tips en strategieën gedeeld om je leven te verbeteren. Thomas en Martin behandelen onderwerpen zoals timemanagement, doelen stellen, gewoontevorming, creatief denken en nog veel meer.

I like how your content encourages people to become a better version of themselves.” - Jamie, luisteraar

2 Vlaamse educatieve podcasts

1. Nerdland

Nerdland wordt gepresenteerd door Lieven Scheire, een Belgische wetenschapscommunicator en komiek. In deze podcast neemt Lieven zijn luisteraars mee op een boeiende reis door de wereld van wetenschap, technologie en nerd-cultuur. Hij deelt zijn passie voor deze onderwerpen op een toegankelijke én humoristische manier. Of het nu gaat om ontdekkingen in de ruimtevaart, nieuwe technologische ontwikkelingen, fascinerende wetenschappelijke experimenten of geeky popcultuur, Lieven weet zijn luisteraars te boeien met zijn enthousiasme en kennis.

Ik geniet elke maand weer van deze grappige podcast waarin de laatste wetenschapsnieuwtjes besproken worden.” - Margot, luisteraar

2. De Universiteit Van Vlaanderen

De podcast Universiteit van Vlaanderen wordt gepresenteerd door verschillende leraren uit Vlaanderen. In elke aflevering geven ze info uit hun vakgebied. De onderwerpen van de podcast variëren sterk, van wetenschap en technologie tot geschiedenis, kunst, sociale wetenschappen en meer. Alles wordt op een begrijpelijke manier uitgelegd.

Interessante sprekers, uiteenlopende topics en goed opgebouwde verhalen. Meer van dat!”- Jana, luisteraar

2 Nederlandse educatieve podcasts

1. De Podcast Psycholoog

De Podcast Psycholoog is een educatieve podcast die inzichten en advies geeft om de mentale gezondheid te verbeteren. De afleveringen gaan over onderwerpen zoals fobieën, eetproblemen, relaties, hechting, en nog veel meer. Het hoofddoel van "De Podcast Psycholoog" is om belangrijke thema's aan te kaarten en waardevolle, bruikbare tips en inzichten te delen.

Enorm fijne podcast! Interessante onderwerpen en prachtige vragen. Zo interessant dat ik vele tweemaal heb geluisterd!” - Anna, luisteraar

2. De Universiteit van Nederland

In de podcast De Universiteit van Nederland deelt een professor van een Nederlandse universiteit zijn of haar kennis en expertise over een specifiek onderwerp. Het concept komt op hetzelfde neer als De Universiteit van Vlaanderen. Het grootste verschil is natuurlijk de taal.

Aanrader! Niet te lang en lekker veel leuke weetjes!” - Elle, luisteraar

Waar wacht je nog op? Neem je koptelefoon of oortjes en duik in de wereld van educatieve podcasts. Er valt zoveel te ontdekken en te leren, allemaal met slechts een paar klikken via je oren. Je zult versteld staan van hoeveel je kunt leren. Veel luisterplezier!

Wil je nog meer bijleren naast het luisteren van podcasts? Neem contact op met BijlesHuis en wij vinden een geschikte docent voor jou voor eender welk vak! Wil je graag zelf je kennis delen met anderen? BijlesHuis is altijd op zoek naar mensen die bijles willen geven. Schrijf je in als bijlesdocent!

Wil jij op de hoogte gehouden worden van de nieuwste artikels? Schrijf je dan hieronder in op onze maandelijkse nieuwsbrief!

podcast podcasttips educatieve podcast
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter