Bij BijlesHuis merken we elk jaar opnieuw dat de vraag naar bijles en extra onderwijsondersteuning blijft groeien. Helaas kan niet elk gezin zich buitenschoolse begeleiding veroorloven. Je leest meer over onze visie op een duurzame oplossing in dit artikel: ondersteuning op maat voor élke leerling, ongeacht zijn of haar thuissituatie.
Ons voorstel? Wij hebben de expertise en ervaren begeleiders; (lokale) overheden en scholen komen tussen met beperkte middelen zodat elke leerling de nodige naschoolse ondersteuning kan krijgen. Met deze samenwerking zorgen we voor inclusieve, naschoolse begeleiding. En dat werkt: verschillende scholen en gemeentes zijn al mee op de kar gesprongen. In dit artikel stellen we ons project in Schaarbeek voor als inspirerend voorbeeld.

De vraag van de bredescholengroep Schaarbeek
De GO! basisschool en Campus Kompas Schaarbeek waren voor hun leerlingen op zoek naar naschoolse ondersteuning in ruimtes van de verschillende scholen. Een goede omgeving op school met gratis begeleiding voor elke leerling die daar nood aan heeft, dat zou passen in het huiswerkbeleid en de visie van zowel de scholen, de gemeente als de VGC.
Ze kwamen met hun vraag bij BijlesHuis terecht: of wij een wekelijks aanbod doorheen het schooljaar konden voorzien? Vooral voor toezicht en extra ondersteuning bij het maken van huiswerk. Natuurlijk! Onze pedagogische coördinator Charline ging meteen aan de slag om gepaste begeleiders te vinden voor de gevraagde locaties en momenten.
Een vliegende start en vlotte werking
Met dank aan de vlotte samenwerking met de gemeente was het project vanaf de eerste week een succes. Bredeschoolcoordinator Vincent Schroyens en zijn collega’s ontvingen onze begeleiders voor de eerste sessie en zorgden ervoor dat ze niets tekortkwamen.
In de derde week had een begeleider zich op woensdag ziek gemeld. Charline vond meteen een vervanger voor de begeleiding van donderdag, zodat de huiswerkklas kon doorgaan! 💪

Hoe ziet de huiswerkbegeleiding in Schaarbeek er nu precies uit? Begeleidster Juliette geeft een woordje uitleg:
“De ondersteuning verloopt op een heel interactieve manier. We starten meestal met een kort gesprekje om te ontdekken waar de leerling op dat moment tegenaan loopt. Niet elke leerling komt even enthousiast naar de begeleiding, en dat is helemaal oké.
We merken dat de leerlingen stilaan openbloeien zodra ze zich op hun gemak voelen en beseffen dat er echt naar hen geluisterd wordt. Door in te spelen op wat ze nodig hebben en hen op een positieve manier te benaderen, proberen we hun zelfvertrouwen te versterken. Soms is dat met kleine stapjes, maar elke vooruitgang telt.”
- begeleidster Juliette
Wat vinden de leerlingen zelf?
Begeleidster Marijke vat het mooi samen: ”Ik ben ervan overtuigd dat dit project een meerwaarde is voor de kinderen, het is gewoon een heel goed initiatief.”
We vroegen ook de leerlingen wat zij vinden van het huiswerkbegeleidingproject:

En nog meer leuke reacties*:
- “Ze leggen het rustig uit en blijven helpen tot ik het begrijp.” - Karim
- “Ik vind het leuk om hier te komen, het is gezellig én ik krijg mijn werk af.” - Alina
- “Toen ik een slecht punt had, hielpen ze mij en de volgende keer had ik een beter cijfer.” - Mo
- “Mijn ouders zijn blij dat ik hier kom, omdat ik nu mijn taken beter afmaak.” - Lou
Ondersteun ook leerlingen in jouw gemeente
Ben jij een onderwijsopbouwwerker, schooldirecteur, zorgleerkracht, bruggenbouwer... en wil je meewerken aan onze missie om elke leerling te ondersteunen, ongeacht de thuissituatie?
Neem contact op met samenwerkingen@bijleshuis.be om bijles of huiswerkbegeleiding te organiseren voor leerlingen uit jouw gemeente of school. Samen bouwen we aan gelijke onderwijskansen!
*Uit privacyoverwegingen zijn de namen van de leerlingen aangepast.