Op latere leeftijd studeren: opnieuw beginnen studeren na werken

Sterke bijlesverhalen 4 min read

Meer en meer werkende mensen lijken opnieuw te gaan studeren, vooral 35-plussers, concludeerde een VRT-artikel van 12/10/2023. “Sinds de coronacrisis lijken steeds meer werkende mensen hun weg (terug) naar de schoolbanken te vinden. Ze studeren bij om hun carrière een nieuwe wending te geven.” aldus Eric Vermeylen van VLHORA. Ook bij HelloProf, overkoepelende naam van BijlesHuis, krijgen we steeds meer vragen van 30+’ers die ondersteuning wensen bij een nieuwe opleiding. In dit artikel gaan we dieper in op welke mogelijkheden er bestaan om opnieuw te beginnen studeren na werken, geven we tips en laten we enkele van onze volwassen bijlesstudenten aan het woord over het studeren op latere leeftijd.

Waarom op latere leeftijd studeren?

Het besluit om op latere leeftijd terug naar school te gaan kan om diverse redenen worden genomen. Een van de meest voorkomende drijfveren is een carrièreswitch. Sommige mensen willen, versneld sinds de coronacrisis, een nieuwe carrière beginnen of overstappen naar een ander vakgebied dat hen altijd al heeft geïnteresseerd. De snel evoluerende arbeidsmarkt vereist bovendien vaak dat mensen zich blijven bijscholen om relevant te blijven in hun vakgebied.

Daarnaast zien we persoonlijke ontwikkeling als een belangrijke motivatie. Studeren op latere leeftijd kan ook een manier zijn te groeien op intellectueel en persoonlijk vlak, zonder dat er een specifiek carrièredoel aan verbonden is. Het geeft een gevoel van persoonlijke vervulling en vergroot het zelfvertrouwen van studenten.

Tips om opnieuw te beginnen studeren

1. Kies een onderwijsinstelling die bij je past

Er zijn verschillende opties om op latere leeftijd aan een opleiding te beginnen, bijna allemaal in modules:

  1. Als werkstudent (of voltijdse student) aan een hogeschool of universiteit. Alle erkende Vlaamse bachelor-, master- en graduaatsopleidingen vind je op deze site.
  2. Via afstandsonderwijs, bijvoorbeeld via de Open Universiteit. Het grote voordeel hieraan is je eigen tempo kunnen volgen, het nadeel de vele zelfstudie zonder begeleiding.
  3. In avondonderwijs, bijvoorbeeld via VDAB of Syntra, die flexibele arbeidsmarktgerichte opleidingen aanbieden.
  4. Een privécursus op maat via een organisatie zoals HelloProf: (bv. les 40429)

De Vlaamse overheid heeft ook een handig opleidingskompas ontwikkeld om je te helpen bij de keuze.

2. Denk goed na over je tijdsindeling

Tijdsbeheer is als volwassen student cruciaal. Hoe kan je je studie integreren in je bestaande schema en verplichtingen zoals werk, gezin en huishouden? Ga je full-time of parttime studeren? Overdag of ‘s avonds en in het weekend? Goede afspraken en steun van je naasten rond je beslissing zijn hier van onschatbare waarde.

De mogelijkheden qua tijdsindeling om op latere leeftijd te studeren in België zijn deze:

  • Je stopt met werken en gaat voltijds studeren. Dan kan je mogelijk tijdskrediet of loopbaanonderbreking nemen.
  • Je blijft werken, maar kiest voor een opleiding in het avondonderwijs.
  • Je blijft aan de slag, maar neemt educatief verlof om opleidingen te volgen. Je moet hiervoor wel aan een aantal voorwaarden voldoen.
  • Je kiest voor afstandsonderwijs. Dan hoef je geen lessen op locatie te volgen, maar verwerk je alle leerstof online. Je bepaalt dan vaak zelf aan welk tempo je studeert.

3. Update je studievaardieheden

De combinatie studie-werk is niet te onderschatten. Zo zwaar dat steeds meer volwassenen bij ons aankloppen voor persoonlijke studiebegeleiding. Na al die jaren zijn ze vergeten hoe ze efficiënt kunnen leren, of misschien hebben ze het nooit echt geleerd. Het gaat dus deels om studietips en leren leren, maar ook het opmaken van een efficiënte planning komt vaak naar voren, net omdat zij een drukkere agenda hebben. Vaak worden studenten overdonderd door de hoeveelheid lesstof en taken die ingeleverd moeten worden.

Marianne bijvoorbeeld heeft haar bachelor Rechten bijna afgerond, maar moet enkel nog de scriptie schrijven om af te studeren. Tijdens het werken door kan ze geen motivatie meer vinden om de scriptie op te pakken. Haar docent Maxim constateerde een flinke dosis faalangst tijdens de eerste afspraak. Hij deelt het scriptiewerk telkens op in kleine, hapbare en haalbare minidoelen tegen de volgende afspraak, wat Marianne erg helpt bij haar motivatie.

Enkele studenten aan het woord

Ook bij BijlesHuis zien we een jaarlijkse stijging in het aantal mensen die opnieuw beginnen te studeren na jaren werken. We delen enkele verhalen:

Om promotie te maken in haar bedrijf, startte Yasmine met de opleiding Digital Marketing aan EHSAL Management School. “Het was het al tien jaar geleden dat ik nog achter de schoolbanken had gezeten. Daarom volgde ik voor de opleiding al online privélessen basis marketing via BijlesHuis met docent Robin. Zowel mijn bijlessen als mijn lessen aan EHSAL gaan online door en dat lukt prima in combinatie met mijn werk- en gezinsleven.”

Steven studeert Elektromechanica aan Odisee Aalst via afstandsonderwijs , in combinatie met zijn job. Via zijn graduaatsopleiding Elektriciteit kreeg hij een vrijstelling voor module 1 van wiskunde, maar niet voor module 2. Hij startte daarom ter ondersteuning bijles wiskunde met docent Christ: “Aangezien ik in shiften werk, is de flexibiliteit van zowel mijn studie als mijn bijlessen enorm belangrijk. Afstandsonderwijs en online bijles zijn daar ideaal voor.”

Lies begon in september met een Master Bedrijfskunde voor een carrièreswitch. “Mijn studieachtergrond is Sociaal Werk, en ik heb jaren werkervaring als manager. Maar in de les SPSS ben ik daar niets mee; ik snap niet hoe ik de concepten moet interpreteren. Daarom volg ik elke week een uurtje bijles om me te ondersteunen bij deze totaal nieuwe studie.”

Kan jij ook persoonlijke ondersteuning gebruiken bij je studie, op inhoudelijk of planmatig vlak? Dien een aanvraag in bij HelloProf en wij bellen binnen de 24 uur om te polsen naar je hulpvraag. We helpen je zo snel mogelijk aan een geschikte docent waarmee het klikt. Succes met je studies!

Inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief kan hieronder:

bijles opleiding
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter