BijlesHuis en Bloedserieus: bloed geven doet leven!

Rondom studeren 3 min read

Ken jij Bloedserieus al? Een levensbelangrijk initiatief voor studenten met het hart (en het bloed) op de goede plaats. BijlesHuis zet op drie manieren zijn schouders onder Bloedserieus: het sponsoren van de goodiebag, de oproep voor al onze studenten om bloed te gaan geven én zelf het goede voorbeeld te geven. Op dinsdag 2 maart verzamelden de vijf moedigste collega’s van BijlesHuis zich in het UFO in Gent om mee levens te redden.

bloedserieus

Wat is Bloedserieus?

Bloedserieus bestaat sinds 1990 en organiseert minstens twee keer per jaar een bloedinzameling in de zes belangrijkste studentensteden: Antwerpen, Brussel, Gent, Kortrijk, Diepenbeek en Leuven. Op die manier zoeken ze ‘nieuw bloed’ om de werking van het Rode Kruis te ondersteunen. Ook bij bloed en plasma geven geldt namelijk dat jongeren de toekomst zijn: jaarlijks valt 10% van de donoren weg wegens ziekte of ouderdom.

Tijdens de Bloedserieus-campagne willen we jongeren op een laagdrempelige manier laten kennismaken met bloed of plasma geven. Voor veel donoren start hun ‘carrière’ als donor dan ook bij Bloedserieus die na hun studententijd wordt verdergezet in een naburig donorcentrum of op een mobiele bloedinzameling.
-Nena Testelmans, woordvoerder van Rode Kruis-Vlaanderen

Bloedserieus en de coronacrisis

Omdat er tijdens de coronacrisis maximaal wordt ingezet op thuiswerk, gaan heel wat bloedinzamelingen bij bedrijven niet door en loopt het Rode Kruis een groot aantal bloeddonaties mis. Daarom is het momenteel belangrijker dan ooit om bloed of plasma te komen geven om patiënten te helpen.

De inzamelingen van Bloedserieus verlopen volledig coronaproof. Zo kan je niet zomaar binnenspringen, maar maak je een afspraak om bloed of plasma te doneren. Op die manier ontstaan er geen wachtrijen en is er een maximum aantal donoren tegelijkertijd aanwezig. Daarnaast wordt alles regelmatig ontsmet, zijn mondmaskers verplicht en staan de donorbedden verder uit elkaar dan gewoonlijk.

BijlesHuis geeft bloed

Om 18u30 verzamelden collega’s Lieven, Andreas, Amber, Oliver en Evy aan het UFO in Gent, helemaal klaar voor de levensreddende ‘teambuilding’. Tientallen studenten stonden al in de rij, dus het was even wachten. Deze editie van Bloedserieus trekt duidelijk veel helden aan! We kregen een medische vragenlijst en moesten enkele vragen beantwoorden bij een dokter. Goedgekeurd? Dan was het enkel nog wachten tot er een stoel vrij was.

Toen het onze beurt was, stelden de verpleegkundigen ons meteen gerust. Ze legden ons in detail uit hoe de donatie zou verlopen. Enkel nog een prikje in de arm en na een kleine 10 minuten was het BijlesHuis-avontuur al voorbij! Alles verliep volgens de strenge coronaregels: handen ontsmetten, mondmaskers en meer afstand dan normaal tussen de stoelen. Zo voelden we ons ook op dat vlak veilig.

BijlesHuis neemt mensen helpen Bloedserieus! Zo spannen we ons ook in om 1/10 leerlingen per school gratis bijles te geven, bijvoorbeeld leerlingen met een verhoogde financiële tegemoetkoming.

Bloed geven, iets voor jou?

Ben jij student in Antwerpen, Brussel, Gent, Kortrijk, Diepenbeek of Leuven? Kriebelt het om het goede doel te steunen en bloed te geven? BijlesHuis steunt Bloedserieus met volle overtuiging en we sporen dan ook al onze studenten aan bloed te geven in je studentenstad. Je redt er levens mee, én je krijgt een leuke goodiebag. ;-) Samen met onder andere Pepsi, Deliveroo en Doritos vulden we namelijk duizenden goodiebags om de bloedgevende helden te bedanken.

De goodiebag zit altijd boordevol leuke en lekkere items. Deze editie vind je er naast enkele frisse drankjes die de vochtbalans na donatie helpen herstellen onder andere ook notenrepen tegen de kleine honger. Non-food goodies zoals het meetlatje van BijlesHuis en natuurlijk de #BloodRocks tote bag zelf zorgen voor een blijvende herinnering aan de goede daad.
- Nena Testelmans, woordvoerder van Rode Kruis-Vlaanderen

Bloedserieus loopt nog tot eind maart 2021. Ontdek snel wanneer de donorbedden in jouw studenten stad neerstrijken en schrijf je in via de website van Bloedserieus!

Neem jij mensen helpen ook bloedserieus? BijlesHuis is steevast op zoek naar ‘nieuw studentenbloed’ om bijles te geven aan middelbare scholieren. Schrijf je in als bijlesdocent!

Op de hoogte blijven van onze didactische inzichten? Laat je gegevens hieronder achter voor onze maandelijkse, spamloze, nieuwsbrief.

Wil je graag je Frans bijspijkeren? Volg dan een opleiding Frans of een cursus Frans online via HelloProf!

bloedserieus bloed geven
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter