written by
Jana C.

EHBG: Eerste Hulp Bij Groepswerk

Rondom studeren 3 min read

Alweer een groepswerk… Kan je de taakverdeling niet bijhouden? Of zijn er bepaalde personen die hun deel gewoon niet voorbereiden? Die ene persoon is alweer te laat? Niemand luistert naar elkaar of de dag verloopt niet zo productief als gehoopt? Wij zetten vijf tips op een rijtje om je groepswerk succesvol af te ronden.

Teammates: choose wisely

Alvorens je je op de opdracht stort, denk even na over met wie je graag wil samenwerken.
Je eigen voorkeur gaat vast uit naar je vrienden, en daar is niets mis mee. Pret tijdens de werkuren gegarandeerd! Bovendien kan je eerlijker zijn tegen elkaar. Maar bedenk je toch even of dit ook de samenwerking ten goede komt. Hoe gaan jullie om met conflicten? Zijn jullie flexibel genoeg om van eigen ideeën af te stappen en tot een consensus te komen? Aan het einde van de rit is een goed resultaat afleveren belangrijker dan veel plezier gemaakt te hebben. Denk dus zeker in functie van de opgegeven taak wanneer je het team samenstelt.

Groepswerk & taakverdeling: Wie doet wat?

Wie zeker wil zijn dat iedereen zijn fair share levert aan het groepswerk opteert best voor een duidelijke taakverdeling. Zit bij aanvang van jullie project even kort samen en overleg. Wie wil wat doen? Wie is waar goed in? Zorg ook voor een evenredige taakverdeling; je wil niet dat bepaalde schouders overbelast raken terwijl anderen niets dragen. Aarzel nooit om de mening van je teamgenoten te vragen, want teamwork makes the dream work. Het is belangrijk dat iedereen weet wat zijn taak inhoudt en wie zich waarmee bezighoudt. Zo val je nooit door de mand wanneer een docent feedback vraagt over een onderdeel dat je partner geschreven heeft.

Communication is key

Communiceren, communiceren, wie het oefent zal het leren! De laatste en belangrijkste stap alvorens iedereen aan de slag kan gaan. Spreek duidelijk af met je medestudenten hoe jullie communiceren en bestanden gaan delen. Zo is het een goed idee om een Facebookgroep of een groepsgesprek aan te maken om elkaar op de hoogte te houden over praktische zaken. Wie vertraging heeft met de trein of nieuws hoorde van een andere klasgenoot kan dat zo snel delen met de rest van de groep. Bestanden delen kan erg makkelijk via Google Drive. Een bijkomend voordeel dat dit platform is dat iedereen dingen kan aanpassen in de geüploade documenten. Schrijffoutje gevonden tijdens het lezen? Dan kan je dat zelf snel oplossen.

Huh, Kanban wat?

Goed, het is zover. Iedereen weet wat hem te doen staat en kan aan de slag. Nu is het belangrijk dat je op de hoogte blijft van de to do’s en de status van verschillende taken. Zo weet je wanneer een deel van je teamgenoot afgewerkt is en het aan jouw beurt is om in actie te schieten. Hiervoor kan je het Kanbanprincipe gaan toepassen, een handig hulpmiddel om het overzicht te bewaren.

Het Kanbanprincipe (van het Japanse kan 'visueel' en ban 'kaart of bord') staat voor de visualisering van je werking. Met zo'n Kanbantool kan iedereen makkelijk zien wat er nog te doen staat, wie waar mee bezig is en welke taken al uitgevoerd zijn. En bovendien ziet het er nog leuk uit ook!

Hier bij Bijleshuis zijn wij fan van Trello. De afbeelding toont hoe Trello indelingen mogelijk maakt voor je groepswerk en hoe je de de ‘post-its’ kan verslepen naar verschillende borden. De post-its kan je customizen door een bepaalde medewerker en deadline te gaan toevoegen of verwijderen.

Groepswerk problemen
Verschillende borden op Trello waar je taken aan kan toevoegen.

Teambuilding

Hou frustraties buiten en maak ruimte voor teambuilding. Hoe beter de sfeer binnen de groep, hoe vlotter de samenwerking. Ga eens met z'n allen een terrasje doen, maak een inspirerende wandeling 's middags of hou een spelletjesavond. Even samen buiten de schoolomgeving treden doet wonderen voor het teamwork.

Heb je iets aan deze vijf tips? Vergeet niet dat de sleutel tot succesvol schoolwerk -individueel of in groep- je motivatie is. Waar een wil is, is een weg. Een gemotiveerd student kan alles aan. Succes!

Heb je zelf nog handige tips voor op onze blog ? Contacteer dan zeker blog@bijleshuis.be!
Wil je graag bijlesdocent worden? Registreer kan op
deze pagina!

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

Groepswerk Samenwerken Team schoolproject schooltips teamwork
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter