Happy Blue Monday?! 7 ultieme tips om de Monday blues te bestrijden

Rondom studeren 6 min read

20 januari 2020 is 'Blue Monday', een naam die gegeven wordt aan de maandag van de laatste volle week van januari. Op Blue Monday voelen de meeste mensen zich zogezegd treurig, neerslachtig of weemoedig. De reden daarvoor? Een combinatie van mislukte goede voornemens, korte en donkere dagen en het feit dat na de fijne feestdagen de volgende vakantie zo ver weg lijkt.

Wetenschappelijk onderbouwd is Blue Monday niet, maar het sombere maandaggevoel is voor velen herkenbaar. Moe zijn, geen zin hebben om op te staan en je klaar te maken voor werk of school, depressieve gevoelens, stress,... Monday blues omvatten alle negatieve emoties die gekoppeld zijn aan het begin van de werk- of schoolweek.

Wij laten deze negatieve gevoelens niet te ver komen en bestrijden ze! Hoe pak je dat aan?

Monday blues

1. Veel slapen? Efficiënt én gezond!

Het staat alom bekend dat slaap belangrijk is. Te weinig slaap heeft een negatief effect op het geheugen en concentratie. Je zal leerstof bijvoorbeeld moeilijker onthouden en tijdens de les zal je sneller afgeleid zijn. Probeer bovendien telkens op hetzelfde uur te gaan slapen en slaap minstens 8 uur. Voldoende nachtrust zorgt voor een frisse start van de dag én minder stress. Als het voor jou onmogelijk lijkt om 8 uur te slapen, kan je ook overwegen om een korte siësta te nemen tijdens de dag. Let echter op dat deze niet langer dan 15 à 20 minuten duurt.

Nog vlug een aflevering van Friends kijken voor het slapengaan? Of snel door je sociale media scrollen voor bedtijd? Iedereen doet het wel eens, maar dit is absoluut uit den boze. Het gebruik van televisie, gsm en laptops vlak voor het slapengaan creëert een slechtere slaapkwaliteit.

2. Plannen, plannen, en nog eens plannen

Voor wie zich slecht voelt in z'n vel op deze Blue Monday, is het verleidelijk om taken uit te stellen en helemaal niets te doen. De ideale oplossing hiervoor is om zich doelen te stellen. Zo richt je de aandacht op wat je wilt bereiken en niet op jouw somber gevoel. Wanneer het doel bereikt is, voelt men zich vaak veel beter en zelfzekerder, ook al is het maar een klein doel geweest. Bijvoorbeeld: de agenda op orde stellen, een samenvatting maken van een moeilijke les, op tijd naar bed gaan etc.

Tip: maak een plan op om jouw doelstellingen te bereiken.

Zo kan je op zondagavond bijvoorbeeld een to-do lijstje voor de komende week opstellen met zaken die je zeker gedaan wilt hebben. Vink ze af als jouw doelen bereikt zijn en je zal meteen merken dat je heel wat steviger in jouw schoenen staat. Dat gaat gemakkelijk met deze gratis to-do list templates met een mooie lay-out.

Vele studenten hebben overigens dagelijks last van chaotisch gedrag en een verward hoofd. Breng structuur aan in jouw leven. Routines creëren zorgt voor ontspanning en een betere concentratie. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan want sommige mensen zijn van nature minder geordend en gestructureerd. Iedereen heeft een andere routine en dus is het uiterst belangrijk om te zoeken naar wat het best werkt voor jou. Sta bijvoorbeeld elke dag op hetzelfde uur op en ga op hetzelfde uur slapen.

to-do list, doelen stellen, structuur, routines, monday blues

3. Good food = good mood

Het ontbijt overslaan klinkt je bekend in de oren? Dan ben je niet goed bezig! Het is geen fabeltje dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Met een lege maag naar school gaan is slecht voor zowel de mentale als fysieke gezondheid. Om 10 à 11 uur krijg je honger en voel je je wat slapjes. Veel mensen grijpen dan naar een vetrijke of zoete snack. Bovendien vermindert ook het concentratievermogen wat zich vertaalt in slechte prestaties op school.

Ooit al gehoord van brainfood? Dat zijn voedingsmiddelen die je IQ positief beïnvloeden. Zo zouden bessen de kracht van de hersensignalen versterken en groene thee het geheugen beter stimuleren. Om stress tegen te gaan, eet je best veel noten of pure chocolade. En om geconcentreerd te blijven, kook dan een gerecht met vis en groene bladgroenten. Deze voedingswaren dienen ideaal als healthy snack of lunch en hebben een gunstig effect op de hersenfuncties. Als dat geen meevaller is!

4. Relax time!

Ontspanning is minstens even belangrijk als gezond eten. Ben je lid van een sportclub of ga je regelmatig lopen? Super! Lichaamsbeweging heeft een positief effect op het vermogen om te leren en te onthouden. Bij het sporten gaat er meer zuurstof naar de hersenen wat, op zijn beurt, het concentratievermogen doet toenemen.

Wie nood heeft aan een pauze, trekt best zijn loopschoenen aan en gaat een half uurtje joggen. Gun jouw ogen en hersenen wat rust en haal een frisse neus in de mooie natuur. Wanneer het pijpenstelen giet, kan je ook gewoon jouw yogamat van onder het stof halen en aan meditatie doen. Het helpt je tot rust te komen en je batterijen weer op te laden. Zet wat rustgevende muziek op en geniet van het moment. Of, integendeel, dans al je studiefrustraties eruit en knal tien minuutjes mee op loeiharde beats.

meditatie, ontspanning, relax, Blue Monday

5. Een goede voorbereiding is het halve werk

Bereid je vrijdag al voor op maandag. Maandagen kunnen stressvol zijn als je jouw taken van de week voordien niet volledig hebt afgerond. De start van een nieuwe week zal veel vlotter verlopen als je met een schone lei kunt beginnen.

Plan bovendien belangrijke taken in op maandag zodat je je daar de rest van de week niet meer over hoeft te bekommeren. Overdrijf daar echter niet in. Plan je maandag niet te vol zodat je er in het weekend niet over moet stressen. Maak van maandag de start van een productieve én aangename week. En onthoud: nieuwe week, nieuwe kansen!

6. Zeg nee tegen negativiteit!

Om de negativiteit die de Monday blues met zich meebrengen helemaal tegen te gaan, plan je best zoveel mogelijk leuke dingen in op maandag. Ga eens naar de cinema of schuif aan tafel bij een van jouw favoriete restaurants. Zelfs denken aan leuke dingen maakt een mens gelukkig. Stel een lijstje op met toffe vooruitzichten of zaken die je gelukkig maken.

Dress for success. Draag jouw favoriete outfit of steek je haar mooi op. Het is algemeen geweten dat mensen zich beter in hun vel voelen als ze letten op hun kleding en er goed uitzien. Zo krijg je sneller complimentjes die jouw dag kunnen maken!

7. Last but not least: LACH!

Het leven is veel leuker als je lacht én bovendien is het ook gezond. Als je je mondhoeken naar boven krult, nemen de niveaus van stresshormonen, zoals cortisol en adrenaline, in jouw lichaam af. De endorfines, het zogezegde gelukshormoon, nemen daarentegen toe. Zelfs als je dat forceert! Lachen werkt dus stresswerend. En zeg nu zelf: iedereen staat beter met een glimlach op het gezicht dan wanneer het op onweer staat.

Let's go!

Herken jij de Monday blues als geen ander en wil je uit deze winterdip geraken? Dankzij bovenstaande tips ben jij helemaal klaar om deze Blue Monday de baas te zijn. En denk eraan: niet uitstellen, maar begin vandaag nog!

Heb jij iemand nodig die je helpt met het opmaken van een planning of bij het zoeken naar de juiste studiemethode? De ervaren studiebegeleiders van BijlesHuis helpen je graag met individuele begeleiding op maat!

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels. Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

zelfvertrouwen studietips voorbereiden eten tijdens examenperiode plannen planning time management
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter