Zijn herexamens makkelijker?

Rondom studeren 3 min read

Zijn herexamens makkelijker dan het examen in eerste zit? Het is een vraag die veel studenten stellen aan BijlesHuis wanneer ze een of meerdere buizen hebben. Het antwoord op die vraag is niet eenduidig, maar er zijn wel enkele factoren die een rol spelen. In dit artikel gaan we er even op in.

Herexamens, herexamen, buis, buizen, makkelijker

Persoonlijke factoren

Een eerste factor is de tijd die je hebt om te studeren. Normaal gezien heb je minder tijd nodig om te studeren voor een herexamen, omdat je alle leerstof al geleerd hebt voor het examen in eerste zit. Bij een herexamen heb je wel minder tijd dan bij het eerste examen. Je gaat op reis of op kamp, of moet je studeertijd verdelen over verschillende herexamens. Het is dus belangrijk om je tijd goed te plannen en prioriteiten te stellen.

Een tweede factor is je motivatie. Bij een herexamen kan de motivatie soms wat lager liggen dan bij het eerste examen. Je had tenslotte gehoopt dat je het examen de eerste keer al zou halen. Het is belangrijk om jezelf te blijven motiveren en te focussen op het doel: het halen van het examen.

Een derde factor is je ervaring. Bij een herexamen heb je vaak al ervaring met het examen, omdat je het al eens hebt afgelegd. Je weet wat er van je verwacht wordt en welke valkuilen er zijn. Dit kan een voordeel zijn ten opzichte van het eerste examen.

We kunnen dus algemeen stellen dat herexamens makkelijker te maken zijn als je

  1. het examen al eens hebt meegedaan in eerste zit
  2. je alle leerstof geleerd hebt in eerste zit
  3. je voldoende tijd hebt om te studeren
  4. je jezelf kan motiveren tijdens de vakantie.

Externe factoren

Natuurlijk hangt het antwoord op de vraag ‘zijn herexamens makkelijker?’ voornamelijk af van externe factoren, en dan vooral de prof van het vak in kwestie. Je hoort soms horrorverhalen van professoren die willen ‘schiften’ in de eerstejaarsstudenten, om met enkel de beste studenten in het tweede jaar verder te gaan. Dat gaat bijvoorbeeld de ronde over herexamens Statistiek. Omgekeerd zijn sommige professoren soms milder in tweede zit, bijvoorbeeld als het om een mondeling examen gaat.

De meeste herexamens zijn in het algemeen van hetzelfde niveau als het examen in eerste zit. Voor algemene vakken bezit de prof vaak een lange lijst van mogelijke examenvragen die willekeurig gekozen worden wanneer er een examen plaatsvindt. Soms kan je zelfs dezelfde vraag krijgen als in eerste zit!

Het is daarom belangrijk om naar het feedbackmoment te gaan van je gebuisde vak. Vraag ook na bij medestudenten en ex-studenten of er een lijst is met examenvragen van voorbije jaren. Soms vind je die op de website van je studentenvereniging. Jezelf voorbereiden op die vragen kan zeker helpen.

Kortom, zijn herexamens makkelijker? Het antwoord is ‘meestal niet’ en hangt af van de prof in kwestie. Het is wel zo dat je bij een herexamen vaak meer ervaring hebt en beter weet wat er van je verwacht wordt. Dit kan een voordeel zijn. Het blijft belangrijk om je tijd goed te plannen en jezelf te blijven motiveren. Ben je bang dat je niet voldoende tijd hebt om al je herexamens voldoende voor te bereiden? Lees in dit artikel hoeveel herexamens haalbaar zijn.

Professionele hulp kan ook een mogelijke oplossing zijn. BijlesHuis krijgt elk jaar in juli honderden aanvragen voor bijles voor de herexamens. Je kan een aanvraag indienen via deze link en dan zoekt BijlesHuis vrijblijvend een bijlesdocent met de juiste achtergrond, kennis en ervaring om je te helpen voorbereiden op je examen. Veel succes!

Ontvang je graag onze didactische artikels maandelijks in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze newsletter:

herexamens studeren zomervakantie
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter