Toegankelijk onderwijs voor iedereen! Vzw Edukado bouwt een klaslokaal in Guinee

Rondom studeren 2 min read

De vrijwilligersorganisatie Edukado, verbonden aan de VUB, ondersteunt en begeleidt al enkele jaren het realiseren van solidariteitprojecten in het Zuiden. De organisatie wordt gedragen door gemotiveerde VUB-studenten zelf. In 2023 zet een groep van 14 studenten een vrijwilligersproject op poten in Guinee. Een mooi initiatief! Dat vindt BijlesHuis toch, en daarom zetten we onze schouders graag onder het project. Want onderwijs hoort toegankelijk te zijn voor iedereen. Lees hieronder meer over de plannen van Edukado in Guinee, in de woorden van studente Marie.

edukado vrijwilliger vrijwilligersproject solidariteitsproject

Het circusgezelschap Amoukanama

Marie van Edukado: “Ons doel dit jaar? Het bouwen van een klaslokaal voor een circusgezelschap dat ’s avonds gebruikt kan worden als dansstudio, in samenwerking met Amoukanama. Het gezelschap Amoukanama is een Belgische vzw die jonge mensen helpt hun weg te vinden in moeilijke omstandigheden en een toegangspoort biedt om hun talenten, ideeën en creativiteit te uiten. Amoukana stimuleert jongeren en helpt hen verder te groeien door te bouwen aan een fysieke plaats om hun vaardigheden te kunnen ontwikkelen en cohesie te creëren met de omliggende gemeenschap. Sommige projecten focussen op sociale inclusie en integratie, anderen op een artistieke kruisbestuiving tussen verschillende disciplines en culturen. Zo werken ze mee aan een toekomst waarin cultuur meer toegankelijk is voor jongeren, en waarin de jongeren op hun beurt hun eigen gemeenschap transformeren.

Amoukanama

Klaslokaal voor een circusgezelschap

“Dit bouwproject maakt deel uit van een groter initiatief waar Edukado en Amoukanama al enkele jaren samen aan werken. Namelijk de bouw van een geodesic dome met ingebouwde spantenstructuur. Die zal voornamelijk dienstdoen als plaats voor professionele vormingen in de circuskunsten en voor sociale circusateliers.

Naast het bijdragen aan de educatie in Guinee, willen wij ook de lokale bevolking ondersteunen en leren kennen. Daarom zullen we samenwerken met en onder leiding van een lokale aannemer en zijn personeel. Samenwerking met de lokale bevolking is voor ons cruciaal, zowel tijdens de voorbereidingen gedurende het jaar, alsook tijdens de twee zomermaanden.”

edukado solidariteitsproject vrijwilliger
Amoukanama

Fondsenwerving

”Een uitdagend maar zeer tof deel van dit project is dat wij als groep studenten zelf volledig verantwoordelijk zijn voor de fondsenwerving. Om de lokale kosten -hierbij gaat het over bouwmateriaal, werkkrachten enzovoort- te financieren streven we naar een doel van €12 000, waarvoor we allerlei projecten op poten zetten. Zo hebben we al een ‘Mindreadersnight’ georganiseerd en zijn we momenteel bezig met een kalenderverkoop.

Bij interesse om ons te steunen kan je altijd een kijkje nemen op onze social media pagina’s waar je op de hoogte wordt gehouden over lopende acties! Je vindt hier de linkjes naar Instagram, Facebook of gewoon onze website. Zo help je ons om onderwijs toegankelijk te maken voor iedereen.”

Wil je daarnaast ook je hart voor onderwijs inzetten door het helpen van Vlaamse leerlingen? BijlesHuis is op zoek naar bijlesdocenten over heel Vlaanderen, die bijles geven via deeleconomie. Schrijf je nu in als bijlesdocent!

Wil jij op de hoogte gehouden worden van onze educatieve artikels? Schrijf je dan hieronder in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter