written by
Jill R.

Bijles in de zomervakantie: een goed idee voor je kind?

Voor ouders 5 min read

Bijles in de zomervakantie: het is een trend die zich blijft voortzetten. In de zomervakantie van 2022 werd er namelijk maar liefst meer dan 4000 uur bijles gegeven via BijlesHuis. Heeft jouw kind dit, schooljaar afgesloten met een slecht rapport, gebruikt hij/zij nog geen efficiënte studiemethode of vraag je je af of het een goed idee is om alvast een voorsprong te nemen op het nieuwe schooljaar? Wij hebben alvast alle voor-en nadelen van bijles in de zomervakantie op een rijtje gezet.

bijles in de zomervakantie, voordelen, nadelen

De voordelen van bijles tijdens de zomervakantie

Inhaalbeweging

Is jouw kind dit schooljaar achterop geraakt met een bepaald vak? Geen paniek. De zomervakantie is de ideale periode om een inhaalbeweging te maken aan de hand van bijles. Een bijlesdocent kan je kind helpen de moeilijke leerstof onder de knie te krijgen voor het schooljaar opnieuw begint. Zo start jouw kind zonder achterstand!

Een goed begin is het halve werk

Verandert jouw kind van richting, leert het binnenkort een nieuwe taal op school of maakt het de overstap van de basisschool naar de middelbare school? Dat brengt een hoop nieuwe leerstof en spanning met zich mee. Bereid je kind zo goed mogelijk voor door hem/haar in de zomer al in aanraking te laten komen met de basis van de nieuwe leerstof. Zo komt je kind alvast niet achterop bij de start van de lessenreeksen.

Door bijles in de zomer leert je zoon of dochter de basis van zijn/haar nieuwe vakken en start je kind het nieuwe schooljaar met een voorsprong, net zoals Gwendolyn deed;

“Zelf zie ik haar als moeder weer openbloeien en meer zelfvertrouwen krijgen. Ze had dit echt nodig in de aanloop naar een nieuwe start op een andere school.” - mama van Gwendolyn

Zomerverlies voorkomen

De zomervakantie inkorten, een voorstel dat op tafel ligt bij het Vlaamse Ministerie van Onderwijs. Maar waarom? In de zomervakantie hebben kinderen last van zogenaamd ‘zomerverlies’. De zomervakantie duurt zo lang, dat kinderen gewoonweg vergeten wat ze het voorbije jaar allemaal leerden.

De zomervakantie is dus een cruciaal moment om het brein van je kind uit te dagen en de lessen te herhalen. Bijles tijdens de vakantie helpt je kind om de geziene leerstof opnieuw op te halen en daarna ook beter te onthouden. Zo zit je kind tijdens de start van het nieuwe schooljaar met de nodige kennis achter de schoolbanken.

Passende studiemethode vinden

Wist je dat een passende studiemethode niet enkel verschilt van persoon tot persoon, maar ook vak tot vak? Eén juiste studiemethode bestaat niet. Misschien ligt het leerprobleem dus niet zozeer bij de leerstof, maar bij de studiemethode van jouw kind. Wij somden hier alvast enkele effectieve leerstrategieën op. Voor individuele hulp bij de zoektocht naar de passende studiemethode kan BijlesHuis je kind ondersteunen.

Er wordt tijdens de bijles dus niet alleen inhoudelijke leerstof aangeleerd, maar je kind leert ook hoe hij/zij het beste studeert.

Boost in zelfvertrouwen

Tenslotte boost bijles het zelfvertrouwen van kinderen. Als ze moeite hebben met een bepaald vak, geeft bijles ze de een-op-een aandacht die ze nodig hebben om te slagen. Deze extra aandacht helpt ook om hun zelfvertrouwen op andere gebieden van hun leven te vergroten. Zo zorgt zelfvertrouwen bij kinderen er bijvoorbeeld voor dat ze gemotiveerder zijn om nieuwe dingen te leren, het vergroot hun doorzettingsvermogen en ze durven uit hun comfortzone te stappen, bijvoorbeeld wat betreft een vreemde taal spreken.

“Mijn zoon heeft door de bijlessen zijn zelfvertrouwen en zelfzekerheid teruggewonnen. Dat valt zelfs zijn klastitularis op.” – Mama van Yigit

De nadelen van bijles in de zomervakantie

Praktisch

Een uitdaging van bijles in de zomervakantie is dat jij als ouder misschien helemaal niet vrij bent. Op welke momenten plan je dan best die bijles in, waar wordt de bijles gegeven, wat als je opvang moet zoeken etc. De praktische zaken vormen een drempel voor jou.

Bij BijlesHuis is het inplannen van bijlessen zeer flexibel. Je kiest zelf of de les fysiek of online doorgaat en op welke dagen/avonden de lessen worden ingepland. Je kiest ook in overleg met de docent waar de bijlessen doorgaan. Dat kan bij jullie thuis, bij de docent thuis of op een openbare plek zoals de bibliotheek.

Zomer staat voor ontspannen

Mijn kind wilt toch helemaal niet bezig zijn met school tijdens de vakantie? Inderdaad, je kind heeft misschien helemaal geen zin om tijdens de vakantie te denken aan school. Zomer staat voor velen voor ontspanning, vakantie en vrienden. Je moet dus een manier vinden om je kind te motiveren. Denk je dat je kind schoolmoe is? Lees onze tips en maak van school opnieuw een plezier.

De docenten van BijlesHuis brengen de bijlessen op een motiverende manier. Dat doen ze bijvoorbeeld aan de hand van spelletjes, liedjes, rollenspelen enzovoort. Zo kan jouw kind op een leuke manier bijles volgen en onthoudt hij/zij de leerstof ook sneller en beter. Win-win!

Waar vind je een goede bijlesdocent tijdens de zomervakantie?

Ben jij nog op zoek naar een goede bijlesdocent voor jouw zoon of dochter? Dan ben je bij BijlesHuis aan het juiste adres! BijlesHuis heeft een breed aanbod van docenten in verschillende regio’s. In de zomermaanden zijn veel docenten beschikbaar voor bijles, zowel fysiek als online.

BijlesHuis biedt enkel vooraf gescreende docenten aan met ervaring en vakkennis. We gaan op zoek naar de perfecte match in ons docentennetwerk en maken een vrijblijvend voorstel op. Is er uiteindelijk toch geen match tussen de leerling en docent? Dan gaan wij kosteloos op zoek naar een andere lesgever tot jij tevreden bent.

Belangrijk om op te letten

  1. Stel realistische doelen - probeer niet te veel te bereiken in een kort tijdsbestek.
  2. Zorg dat je een bijlesgever vindt waarmee het goed klikt
  3. Wees betrokken bij de bijlessen; zo laat jij je kind zien dat je interesse hebt en help je hem/haar om gemotiveerd te blijven!
  4. Vraag de bijlesdocent om de bijlessen leuk en levendig te houden, niet te droog. Bijvoorbeeld aan de hand van spelletjes, flashcards, quizzen, rollenspelen, websites met oefeningen..

Conclusie

Er zijn veel voordelen die aantonen waarom bijles in de zomervakantie een goed idee is. Wees er snel genoeg bij en vermijd zomerverlies of geef je kind net dat extra beetje zelfvertrouwen om het nieuwe schooljaar mee te starten. Natuurlijk gelden deze voordelen niet voor iedereen. Sommige kinderen hebben minder baat bij bijles in de zomervakantie in vergelijking met andere. Lijkt het je een goed idee om jouw kind bijles te laten volgen in de zomer? Stuur vrijblijvend een verzoek naar BijlesHuis en bekijk samen de opties.

Wil jij op de hoogte gehouden worden van de nieuwste artikels? Schrijf je dan hieronder in op onze maandelijkse nieuwsbrief!

Bronnen

  • Zelfvertrouwen ontwikkelen bij kinderen. (2019, 29 september). de Zeeuwse Knoop. Geraadpleegd op 1 februari 2023, van https://praktijkdezeeuwseknoop.nl/zelfvertrouwen-ontwikkelen-bij-kinderen/
zomer bijles zomervakantie
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter