Moet jij binnenkort een boekverslag inleveren en heb je geen idee hoe eraan te beginnen? Dankzij deze 8 tips til jij je boekverslag naar een hoger niveau!
1 Lees het boek
Het klinkt misschien logisch, maar dat is het niet voor iedereen. Je valt Ć©cht door de mand als je enkel samenvattingen van andere lezers opnieuw samenvat. Pluis het boek uit en gebruik een post-it als je een interessante passage kan gebruiken in je boekverslag.
2 Trek de aandacht
Kies een uitnodigende titel en ondertitel:
"Tussen waargebeurd en echt verzonnen in Charlotte Mutsaersā Harnas van Hansaplast"
Kies een citaat uit het boek dat het boek goed samenvat als titel, en leg in de ondertitel uit wat je bespreekt. Een originele titel verleidt de lezer om je verslag te lezen, terwijl 'Boekverslag: Het engelenhuis van Dirk Bracke' het gewoon samenvat.
"The Testaments van Margaret Atwoord: een terechte winnaar van de Goodreads Choice Awards 2019?"
3 Get personal
Leid in met een weetje of link je boek met een recente gebeurtenis en vertel waarom jij het boek gekozen hebt.
āIk las eerder de eerste roman van Sylvia Plath en was nieuwsgierig naar haar andere boeken."
"Ik volgde Siel Verhanneman al op Instagram omdat ze mooie gedichten post."
"Ik las een boek van Herman Brusselmans omdat hij in februari zijn 80ste boek uitbracht."
Donāt: zeggen dat je het koos omdat het een dun boek is, omdat de cover mooi is of omdat je dan de verfilming kon kijken.
4 Factcheckers
Show je kennis. Welke vertelwijze gebruikt de auteur? Is het een auctoriale verteller? Ik? Is ik = auteur? Goochel met termen als held, antiheld, het vertelperspectief, verteltijd en vertelde tijd. Verzamel voldoende feiten: wie/wat/waar/wanneer/genre.
5 Kader het boek
Zoek voldoende achtergrondinformatie over de auteur op om in je boekverslag te verwerken. Vind je een interview met de auteur? Citeer! Probeer daarbij af te wijken van de gangbare volgorde: auteur voorstellen - bespreking boek - jouw mening/waardering.
Via de app Goodreads kan je checken wat de wereldwijde feedback is van een boek.
Ter inspiratie: je kan de themaās en motieven eruit pikken en als leidraad gebruiken.
6 Schitterende schrijfstijl
Er is niets zo saai om te lezen als een droge samenvatting van een boek. Pas je schrijfstijl aan. Het doel van een boekverslag is iemand inspireren om het boek ook te lezen. Let op je taalgebruik en schrijf precies. Vervang zinnen als āIk vind het een mooi boek omdat het spannend isā door concrete voorbeelden, bv. āToen de bakker plots een mes trok, beschreef auteur X de feiten zo levensecht dat het leek of ik zelf werd aangevallen."
Bonus tip: citeer uit het boek. Bewijs je mening met een goed gekozen passage.
Op zoek naar inspiratie? Lies schrijft beknopte boekverslagen in een Instagram caption onder @belgian_reads.
7 Een conclusie moet concluderen
Vat samen waarom je het boek goed vindt:
- "Kortom zou ik het boek aanraden omdat het levensecht geschreven is."
- Sluit af met een cliffhanger: "Wil je graag weten wat er met het ijsblok gebeurd is? Rep je dan naar de bib en lees Het Smelt van Lize Spit!'
- Verklaar de titel als spannende ontknoping. Meestal heeft een titel meerdere betekenissen die je past doorhebt als je het boek uitgelezen hebt.
8 Dubbelcheck het boekverslag
Schrijf je de hele tekst in dezelfde tijd? Gebruik tegenwoordige tijd en verleden tijd niet door elkaar maar pas het consequent toe. Tenslotte laat je het nalezen door iemand die het boek niet gelezen heeft. Weet je je broer of zus te motiveren het boek te lezen? Opzet geslaagd!
Ben jij zelf bezig met een boekverslag en loop je vast met begrijpend lezen of met de schrijfstijl? Neem contact op met BijlesHuis en vind een begeleider die je persoonlijk ondersteunt!
Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.