De tarieven van bijles: wat is de gemiddelde prijs per uur?

Voor ouders 3 min read

Of je nu op zoek bent naar bijles wiskunde, bijles rekenen of bijles Frans, de kosten zijn natuurlijk belangrijk om in het achterhoofd te houden. Wat kost bijles nu precies? Eén gemiddelde prijs per uur bestaat niet, omdat de tarieven van bijles afhankelijk zijn van een aantal factoren. We geven hieronder een overzicht en een gemiddelde prijs ‘range’.

tarieven bijles prijs kosten per uur

Een docent met ervaring kost meer

Er bestaan bijlesgevers in alle vormen en maten: studenten die een centje willen bijverdienen, leerkrachten die na hun werkuren graag 1-op-1 vooruitgang boeken met een leerling, gepensioneerden die er voldoening uithalen om hun vakkennis over te dragen,... De tarieven van bijles hangen af van het niveau van jouw lesgever.

Dat een leraar die zelf al 20 jaar in het onderwijssysteem actief is meer kost dan iemand die zelf nog op de schoolbanken zit, spreekt voor zich. Een ervaren docent weet beter hoe de leerstof geëxamineerd wordt, hoe je best daarvoor studeert en hoe hij de bijlesstudent een morele boost geeft.

Een leerling die slechte punten haalt voor een vak, heeft namelijk vaak niet enkel kennis nodig. Er komt dan een gebrek aan zelfvertrouwen in het vak bij kijken, en ‘leren leren’ om zelfstandig verder te kunnen. In dat geval heeft hij/zij meer aan een ervaren lesgever die op een constructieve manier meer inzicht en zelfzekerheid brengt. BijlesHuis bijvoorbeeld werkt enkel met gediplomeerde en gescreende docenten, om de kwaliteit van de bijles te garanderen.

Het niveau van de bijles bepaalt het tarief mee

Naast het niveau van de docent, spelen het onderwijsniveau en het type vak ook een rol bij de tarieven voor bijles. Huiswerkbegeleiding voor een kind uit het lager onderwijs is goedkoper dan bijvoorbeeld scriptiebegeleiding met SPSS-hulp voor een student Psychologie. Niet iedereen heeft namelijk de benodigde kennis op zak om die laatste student te helpen. Bijles Frans of wiskunde kunnen heel wat docenten in Vlaanderen geven, voor bijles Chinees zijn er een stuk minder. Hou dus ook rekening met een verschil in prijs volgens het onderwijsniveau en het vak waarin je bijles zoekt.

Welke service is in de prijs inbegrepen?

Je kan zelf tijd steken in het afschuimen van zoekertjes om een iets goedkopere bijlesgever te vinden, en hopen dat hij kwalitatief en betrouwbaar is. Of je meldt je aan bij een bijlesbedrijf dat erkend is door de overheid en expert is in didactische hulp. Daarbij kijk je naar welke waarde het bedrijf jou kan bieden, en hoe dat bij jouw hulpvraag past. BijlesHuis screent en volgt elke lesgever op, regelt betalingen, biedt een steeds bereikbare hulplijn bij vragen, een klik-garantie met je lesgever, een adviesgesprek om de geknipte docent te vinden en een eigen ontwikkeld platform voor kwalitatieve online 1-op-1 bijles.

1-op-1 bijles of in groep?

Bijles is meestal 1-op-1. Op die manier kan de docent maximaal aandacht besteden aan de moeilijkheden van de student en bijles op maat opstellen. Er wordt veel sneller vooruitgang geboekt dan in klas omdat de vooruitgang van de student het tempo bepaalt. Soms vragen twee klasgenootjes of een tweeling samen bijles aan. Ze merken dat ze bij dezelfde zaken vastlopen en willen iemand om alles rustig uit te leggen. In dat geval gaan de tarieven natuurlijk naar beneden.

Een financieel duwtje in de rug

Als het gaat om onderwijs, helpt elk financieel duwtje in de rug. Wie voldoet aan bepaalde voorwaarden kan recht hebben op een schooltoeslag of studiebeurs. In dit artikel van Parentia lees je hoeveel je kunt ontvangen volgens het type onderwijs. BijlesHuis heeft ook een pagina met een overzicht van alle tegemoetkomingen voor bijles. Daarnaast biedt BijlesHuis gratis bijles voor 1/10 leerlingen die via de samenwerking met hun school opstarten. Werkt jouw school al samen met BijlesHuis? Vraag het na en stuur de school deze informatie door indien niet.

Conclusie: wat zijn de tarieven van bijles?

De tarieven voor bijles zijn afhankelijk van de ervaring van de lesgever, het onderwijsniveau, de service die je voor ogen hebt en het aantal leerlingen dat de bijles volgt. Bijlessen in Vlaanderen kosten gemiddeld tussen €30 en €55 per uur, variabel volgens aanbieders en bovenstaande factoren. Bij BijlesHuis bijvoorbeeld starten de tarieven al vanaf €25/u voor bijles wiskunde of Frans met een junior docent of €31/u voor bijles met een senior docent. In onderstaand tabel zie je iets specifieker hoeveel bijles kost bij BijlesHuis. Dien hier een aanvraag in en we zoeken vrijblijvend de geknipte lesgever voor jouw hulpvraag!

tarieven bijles kosten bijles gemiddelde prijs bijles

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo maandelijks op de hoogte van de nieuwste didachtische inzichten! Geen zorgen, je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

bijles prijs kosten tarieven tarief gemiddelde prijs per uur bijlessen
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter