Goedkoop op kot gaan: alles wat je moet weten om budgetvriendelijk te (over)leven!

Rondom studeren 5 min read

Eindelijk is het zover. De droom van iedere student: op kot gaan! Een eigen stekje waar je op jouw gemak kunt studeren zonder dat broers of zussen komen storen. Tot in de late uurtjes feesten zonder gezeur van je ouders, of dineeravonden met je vrienden organiseren. Dat klinkt allemaal als muziek in de oren. Maar lukt dat allemaal op een studentenbudget?

Veel studenten maken het in het begin van de week iets te bont. Hierdoor moeten ze zich tegen vrijdag behelpen met brood, of - stel je voor - zelfs passen voor een avondje Overpoort. In dit artikel geven we enkele waardevolle tips voor een budgetvriendelijker kotleven, zodat jou dit niet overkomt.

weetjes tips kotleven kot kotstudenten op kot gaan

Think twice en shop budgetvriendelijk

Van de Veldstraat, tot de Meir, de Nieuwstraat of de Bondgenotenlaan: in elke studentenstad kun je naar hartenlust shoppen. Helaas hebben die winkels het niet altijd op een studentenbudget gemunt. Gelukkig zijn er andere opties!

1. Let's go thrift shopping

Neem eens een kijkje op de rommelmarkt, in de Kringwinkel en tweedehandswinkels als Think Twice. Je ontdekt er zonder twijfel parels van kledingstukken en accessoires aan minder dan de helft van de prijs. Ook Oxfam-winkels hebben vaak veel tweedehandskleding te bieden en bovendien bouw je mee aan een meer eerlijke en duurzame wereld. Twee vliegen in één klap!

Shop je liever online? Download dan de app Vinted. Voor een paar luttele euro's, vind je er vaak de rok of jeans waar je al zo lang naar op zoek bent. Wie eerder op zoek is naar elektronica of decorstukken, surft best naar websites als tweedehands.be of Ebay. Betere koopjes vind je niet!

2. Verkoop of recycleer je oude spullen

Bovenstaande apps of websites werken natuurlijk ook in de omgekeerde richting. Je kan er niet alleen geweldige deals op de kop tikken, maar je kan ook oude spullen verkopen. Die jas die al drie jaar aan de kapstok hangt, maar amper twee keer gedragen is? Zwier hem online en voor je het weet, ben je tien euro rijker.

Een andere manier om van oude kleding af te raken, is het doneren. En ook daar heb je zelfs baat bij. Winkelketens als & Other Stories, H&M en Monki schenken 10% korting op de totale aankoop bij het inleveren van oude kleren, lakens, stoffen, etc. Bruikbare kledij wordt wereldwijd als tweedehands verkocht. Kledij die niet meer geschikt is om te dragen, wordt gerecycleerd. Dankzij deze grote kledinginzamelingsactie, draag jij een steentje bij tot een duurzame toekomst.

Leef je goedkoop uit

Je hoeft helemaal niet veel uit te geven om een afwisselende studententijd te hebben. Vind je de bioscoop iets te prijzig? Haal dan wat popcorn en organiseer een movienight op kot, misschien nog gezelliger! Vallen cultuurvoorstellingen in de stadsschouwburg iets uit je budget? Bekijk eens wat voor gratis voorstellingen of lezingen de universiteit of de verschillende studentenverenigingen aanbieden, of ga voor verminderd tarief naar cultuurvoorstellingen dankzij organisaties als Cultour.

Ook samen sporten is een leuke en betaalbare activiteit die je met vrienden kunt doen. Met je studentenkaart krijg je toegang tot alle sportcomplexen van de universiteit of hogeschool. En wat gedacht van recreatieterreinen als de Blaarmeersen, waar je je gratis een hele dag kunt vermaken in en rond het water?

Wat schaft de pot?

Als kotstudent kan je niet langer beroep doen op de evenwichtige maaltijden die je thuis voor je kiezen kreeg. Nu is het jouw beurt! Zij die geen kaas gegeten hebben van het culinaire gebeuren, grijpen al snel naar de gemakkelijke en meestal ook goedkope, ongezonde oplossing. En dat brengt extra kilo's met zich mee. Gezond en budgetvriendelijk koken: enkele tips!

gezond koken, kotstudenten, budgetvriendelijk

1. Samen sta je sterker

Better together is vanaf nu jouw motto in de keuken. Kook samen met kotgenoten, medestudenten of vrienden. Je bespaart niet alleen vele centen, maar je wint ook heel wat kostbare tijd. En zeg nu zelf: het is toch veel leuker om de tafel samen te dekken en de groenten niet alleen te hoeven snijden.

Bovendien wordt er ook aan je sociale leven gebouwd. Na een lange les- of studiedag, kan het deugd doen om omringd te worden door jouw (k/l)otgenoten. Aan tafel of tijdens de afwas kunnen jullie ventileren over die ene prof die veel te veel taken oplegt of over het groepswerk dat niet vlot. En je zult zien dat je je veel meer ontspannen voelt dan voordien.

2. Zero waste warrior

Knoop het goed in je oren: verspil geen eten! Te veel pasta of rijst gekookt? Gooi het dan absoluut niet in de vuilbak, maar gebruik de overschot voor je lunch. Zo hoef je ook geen geld uit te geven de volgende dag en is jouw maag toch gespijsd. Te veel spaghettisaus gemaakt of krijg je die overheerlijke lasagne niet volledig op? Dan is de diepvriezer jouw beste vriend. Er wordt gezegd dat maaltijden uit de diepvriezer altijd beter smaken, dus let's freeze it!

Heb je echt geen zin om te koken, maar zit je tegelijkertijd ook echt krap bij kas, dan biedt Too Good To Go de ideale oplossing voor jou. Download de app, kies een restaurant/winkel en ga de voedselverspilling tegen. Voor slechts enkele euro's krijg je een heerlijke en nog perfect eetbare maaltijd mee die ze anders zouden hebben weggegooid na sluitingstijd.

Tip: kies niet voor A-merken, maar koop huismerken. Jouw rekening zal een stuk minder bedragen!

Life changing kot hacks

Elke student wil natuurlijk een mooi, gezellig kot met leuke gadgets en mooie decoratiestukken. En ook dat is natuurlijk niet altijd even budgetvriendelijk. Gelukkig bestaan er honderden kot hacks die het kotleven niet alleen goedkoper, maar ook veel gemakkelijker maken. Een pizzadoos die dienst doet als vuilblik, een beker die wordt omgetoverd tot een speaker en plakband dat gebruikt wordt als fotokader... Je kan het met andere woorden niet gekker bedenken. Nog meer voorbeelden nodig? Bekijk dan zeker onderstaand filmpje.

Zo zie je maar, met de nodige creativiteit spaar je heel wat centen uit. Met bovenstaande tips en tricks ben jij 100% klaar voor jouw eerste jaar goedkoop op kot zonder dat je portemonnee leeggeroofd is!

Heb jij niet alleen moeilijkheden met budgetvriendelijk te leven op kot, maar kan je daar ook moeilijk studeren en/of concentreren? Studiebegeleiding op maat vind je via BijlesHuis.

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

op kot studeren budget
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter