Doktertje spelen, ook dàt is bijles Frans!

Sterke bijlesverhalen 2 min read

Een voorbereid man is er twee waard! Zo dacht ook Olivier, een Nederlandstalige dokter die aan de slag ging in een Brusselse praktijk. In Brussel kan een dokter die enkel Nederlands spreekt, helaas niet alle patiënten helpen. Om vlot in het Frans te kunnen communiceren, had Olivier nood aan een intense begeleiding op maat. Geen bijles Frans voor werkwoordsvervoeging of dagdagelijkse termen, wel rollenspelen tussen patiënt en dokter!

bijles frans

“Het is eens iets anders”, dacht ervaren docente Anne, toen ze de opdracht van BijlesHuis aannam. Als perfect tweetalige en met een achtergrond als leerkracht Nederlands-Frans, vormde zij de ideale match voor Olivier.

De opdracht was duidelijk: kort en krachtig een aantal uren opfrissing van de Franse taal, snel aan te vangen ter voorbereiding van de nieuwe job. Niet eenvoudig, maar Olivier had zijn eigen voorbereiding gemaakt. “Hij had zelf fiches voorhanden, specifieke situaties die hij wou inoefenen. Ik had enkele minuten de tijd om de fiche in te studeren en daarna speelden we de situatie na: ik als patiënt, hij als dokter. Het was echt improviseren!”, vertelt docente Anne.

"Hij maakte wel fouten, maar hij dúrfde Frans spreken, en dat is het belangrijkste!”-docente Anne

Voor Anne leerkracht werd, werkte ze een tijdlang bij een marktonderzoekbedrijf. Ze ging vaak als mystery shopper langs bij heel wat verschillende winkels en bedrijven. Een klant ‘spelen’ en zich inleven in de situatie, kwam hier al die jaren later dus opnieuw van pas.

Maar een alledaagse bijles Frans kan je het niet noemen, de conversaties tussen dokter en patiënt. De specifieke medische woordenschat is niet gemakkelijk en het toepassen van de juiste term in de juiste situatie, is heel belangrijk. Dat medische aspect van de taal was ook voor Anne nieuw: “Soms moest ik zelf even extra nadenken en de vertaling opzoeken. Ik schreef ook veel woorden op het digitale schoolbord in de online leeromgeving, zodat Olivier alle juiste info had.”

"De lessen hebben mij zeker een basis gegeven en ook zelfvertrouwen om te starten in een groepspraktijk waar het Frans toch wel een must is. Ik heb nog veel te leren, maar de eerste stap is gezet." - Dokter Olivier

Het improviseren heeft uiteindelijk wel zijn vruchten afgeworpen: Olivier kon met de materie meteen aan de slag in de dokterspraktijk en hij voelt zich ook meer zelfzeker om de Franse taal te spreken: “Het liep niet perfect maar dat was ook niet wat ik verwachtte. De lessen hebben mij zeker een basis gegeven en ook zelfvertrouwen om te starten in een groepspraktijk waar het Frans toch wel een must is. Ik heb nog veel te leren, maar de eerste stap is gezet. Anne was zeer enthousiast en heeft mij veel bijgeleerd. Het was een zeer aangename ervaring!”.

Ook docente Anne kijkt tevreden terug op de begeleiding: “Alles verliep vlot. Olivier voelde zich na die vier uren ook klaar om de job te starten. Hij maakte wel fouten, maar hij dúrfde Frans te spreken, en dat is het belangrijkste!”.

Ben jij ook op zoek naar bijles Frans, om alledaagse of niet-alledaagse communicatie in te oefenen? Vraag vrijblijvend info bij BijlesHuis voor begeleiding op maat!

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

Lees hier meer over een opleiding Frans, een cursus Frans voor gevorderden en privé les Frans.

bijles frans dokter sterke verhalen rollenspel
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter