Sterk verhaal: Sterre (15) combineert school met hockey op hoog niveau

Sterke bijlesverhalen 5 min read

Zeilster Emma Plasschaert, wielrenner Thibau Nys, turnster Nina Derwael en schaatser Bart Swings; onze Belgische paradepaardjes combineren alle vier een studie met sport op hoog niveau. Zij zijn niet alleen. Heel wat leerlingen en studenten hebben een speciaal statuut. Uit cijfers van Sport Vlaanderen blijkt dat er 18 topsportstudenten zijn en dat 692 leerlingen uit het middelbaar & basis onderwijs vorig schooljaar een topsportstatuut kregen.

Dat is niet niets. Zeker als je rekening houdt met alle andere studenten die niet erkend zijn als topsporter maar die wel veel tijd stoppen in hun hobby. Is het mogelijk om beide keuzes te combineren? We nemen een kijkje in het leven van Sterre, een tophockeyster in spe. Zij is vijftien jaar oud, zit op het Zwijsen college in havo 4 en speelt op hoog niveau hockey bij Den Bosch (B1). Docente Ellen geeft haar individuele bijles om bij te blijven met de leerstof.

Wat houdt het topsportstatuut in?

Er zijn vier vereisten om het statuut te verkrijgen.

  1. Je bent lid van een Vlaamse sportfederatie.
  2. Je behaalt topresultaten op internationale wedstrijden.
  3. Je behoort tot de categorie elitesport of beloftevolle jongeren.
  4. Je bent ingeschreven in een Vlaamse onderwijsinstelling of in een van de 9 topsportscholen. In een topsport studierichting krijg je tien uur training in je sport en twee uur lichamelijke opvoeding.

Afhankelijk van de school mag je gewettigd afwezig zijn voor trainingen of wedstrijden, examens verplaatsen en studiejaren spreiden. Je hebt ook recht op een aangepast rooster en op inhaallessen en bijlessen. De VUB verrichtte daar pionierswerk in. Jaren geleden kreeg de universiteit soms te horen dat ze het topsporters te makkelijk maakte. Alsof sporters zomaar een diploma kregen. Nu staat de maatschappij wel open voor een uniek topsportstatuut, zegt Paul De Knop. De combinatie mag echter niet onderschat worden. Het lijkt wel of het ene onder het andere moet lijden.

Topsport combineren met school: schoolkeuze

Topsport combineren met school is niet vanzelfsprekend. Uit een enquête van de topsportscholen blijkt dat vooral de studiebegeleiding voor ontevredenheid zorgt. Amper 13 procent vond dat de topsportschool positief bijdroeg tot de schoolresultaten. De ideale aanpak bestaat helaas nog niet. Uit onderzoek weten we dat een duale carrière niet altijd succesvol is. Topsporters die studeren ondervinden academische, atletische, psychologische en financiële hinder. De keuze van school maakt ook veel uit; door ver van je sport of school te wonen, verlies je veel broodnodige tijd.

Sterre: "Toen ik naar het Zwijsen ging was ik goed voorbereid. Ik wist wat me te wachten stond. Samen met papa en mama hebben we met de school overlegd. In Rosmalen is Het Rodenborch College, een speciale school voor leerlingen die sporten op hoog niveau en tijdens de schooluren vaak trainen. Omdat de hockeytraining in de avonduren is en het heen en terug fietsen 2 x 45 minuten is, hebben wij er bewust voor gekozen om naar het Zwijsen College te gaan. Hier wordt niet echt gewerkt volgens speciale roosters maar hockey en school is prima te combineren. "
topsport combineren met studie

Time-management

Iedereen heeft vierentwintig uur in een dag. Hoe je die tijd besteedt, kies je zelf. Plannen is het allerbelangrijkste, ook voor wie niet zoals Sterre aan topsport doet. Sterre werkt telkens volgens een realistische planning. Daarbij bekijkt ze per week samen met school wat mogelijk is wanneer ze te veel uren aan hockey besteedt:

Sterre: "Omdat ik op hoog niveau hockey, mag ik gym eventueel overslaan als ik het te druk heb met school. Ik mag dan huiswerk gaan maken. Heb ik iets belangrijks met hockey dan mag ik altijd met school overleggen of ik een dag vrij kan krijgen. Twee jaar geleden heb ik met mijn team op de Europese hockeykampioenschappen gespeeld in Londen. Het toernooi vond plaats van vrijdag tot zondag. Ik heb toen vrijdag vrij gekregen van school. Uiteindelijk waren we Europees kampioen geworden en vond het college het volgens mij wel leuk!"

Focus: topsport of studie?

Het is soms lastig om een goed evenwicht te vinden tussen topsport en school. Het is verleidelijk om tijdens de pauze van een training snel een taak af te werken of een hoofdstuk samen te vatten. Dat brengt echter meer stress en paniek met zich mee dan betere resultaten. Sterre probeert vooraf te bepalen op welke momenten ze ongestoord kan studeren of huiswerk maken. Zo lijden haar sportprestaties niet zo onder het schoolwerk en omgekeerd.

Sterre: "Mijn schoolprestaties waren de afgelopen jaren super goed. Ik had nooit onvoldoendes. Dit jaar is het wel anders. De leerstof wordt lastiger. Ik zit drie dagen tot half vijf op school en moet drie avonden in de week trainen, de tijd om huiswerk te maken is klein. Engels vind ik over het algemeen heel lastig, vooral lezen. Hiervoor krijg ik bijles van Ellen. Heel fijn! We hebben les via de online leeromgeving. Je hoeft niet naar iemand toe te gaan, super handig! Het scheelt toch weer het heen en weer fietsen."

Wist je dat...

...sporten je studieprestaties bevordert? Tijdens een sportsessie komt BDNF vrij, een eiwit dat bijdraagt aan de leerprocessen. Na een training in de schoolboeken duiken is dus een goed idee.

Prioriteiten bepalen en doelen stellen

Wie school combineert met een andere intensieve tijdsbesteding, kijkt best per semester wat meer tijdinvestering vraagt. Speel je de komende periode een zeer belangrijke internationale wedstrijd? Ga er dan voluit voor! Emma Plasschaert zet dit schooljaar haar studies on hold met het oog op Tokio 2020. Het is ook mogelijk om met de trajectbegeleider te bepalen hoeveel vakken je dit jaar wil behalen.

Sterre: "Ik hoop dat ik later met hockey in dames 1 kom. Dat zou fantastisch zijn, maar voor nu vind ik school toch echt belangrijker. Een diploma heb je gewoon nodig voor een baan. Hockey is leuk maar haal ik de absolute top?"

De drie karaktereigenschappen van een topsporter

Volgens de topsportstudenten in het onderzoek Gold in Education and Elite Sport heb je drie karaktereigenschappen nodig om topsport en studie succesvol te combineren: doorzettingsvermogen, het begrijpen van het belang van rust en het omgaan met stress. Sterre lijkt alvast over alledrie te beschikken; wij duimen dat ze al haar sport- en schooldoelen behaalt!

Heb jij zelf extra ondersteuning nodig zoals bijlesdocente Ellen Sterre helpt? BijlesHuis biedt ervaren studiebegeleiders die je kunnen helpen met plannen. De docenten zijn elk expert in hun vakgebied en kunnen de examenstof samen met jou overlopen en oefenen.

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

zelfstudie topsport studies tips sterke verhalen naar de les gaan combineren
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter