Spaans voor tv-hangers: zo leer je een nieuwe taal met Netflix!

Bijleren: talen 4 min read

Bij gebrek aan activiteiten veranderden velen van ons tijdens deze pandemie in semi-professionele Netflix-kijkers. En dat is helemaal niet erg! Wist je dat series en films een goede aanvulling zijn op je taalverwerving? Het kijken van series en films verbreedt je woordenschat, laat je kennismaken met informele taal en scherpt je luisterskills aan. Dus voor wie een taal aan het leren is, vormt Netflix naast ontspanning ook een hulpmiddel bij het studeren!

In een eerdere blog somden we al effectieve strategieën om een nieuwe taal te leren op, maar hoe doe je dat nu praktisch met Netflix? Hoe maak je van je volgende binge-marathon een leerrijke ervaring? We geven je hieronder onze beste hacks mee om je taalniveau op te krikken!

taal leren netflix

Learning Languages with Netflix

Learning Languages with Netflix of “LLN” is een handige Chrome-extensie speciaal gecreeërd om je talenkennis op te krikken. Zodra je de extensie hebt geïnstalleerd, kan je aan de slag. Open Netflix, kies je favoriete serie en het bijleren kan beginnen! Wij stelden de proef op de som met Casa de Papel. (Ja, ongeveer twee jaar te laat. Better late than never?). Natuurlijk kan je ook aan de slag met andere talen zoals Frans, Engels of Duits; Learning Languages with Netflix heeft mogelijkheden voor de populairste talen.

Met LLN kan je een tweede ondertitelingsbalk toevoegen aan je scherm. Een beetje hetzelfde principe als in de bioscoop, waar je vaak de Franse én Nederlandse ondertiteling onder elkaar ziet verschijnen.

taal leren met netflix
Casa de Papel hier ondertiteld door Learning Languages with Netflix

Misschien heb je nog geen specifieke serie of film in gedachten? Daar heeft Learning Language with Netflix een handige oplossing voor! Je kan namelijk de taal die je wil leren en je moedertaal instellen. Dan krijg je een hele lijst van aanbevolen series en films voorgeschoteld. Grote plus: de IMDB-score staat ook steeds vermeld, waardoor je zeker een goede keuze kan maken!

taal leren met netflix learning languages with netflix
Lijst met films en series om uit te kiezen

Een van de leukste features bij LLN is dat je woorden die je niet kent, kan opslaan om later in te oefenen. Wie wil, kan die moeilijke woorden opdelen in kleuren: groen bijvoorbeeld voor makkelijke, en rood voor moeilijke woorden. Learning Languages with Netflix deelt deze woorden dan op inlevels voor jou.

Tips voor pro's om een taal te leren met Netflix

Nu je aan de slag kan met Learning Languages with Netflix, is het tijd voor de volgende stap. We sommen nog enkele hacks op om nog meer uit je Netflix-ervaring te halen!

  • Geen enkele vertaling is perfect. Geen enkele app of extensie kan een goede docent of expert vervangen. Gebruik Learning Languages with Netflix als een leidraad en een hulpmiddel, maar hou steeds in je achterhoofd dat deze steunt op technologie waarin soms foutjes sluipen.
  • Actief luisteren is de sleutel. Probeer vooral te luisteren naar de originele audio en je niet te hard te focussen op de ondertiteling. Zorg ook dat je geen andere afleidingen kan hebben, zoals je telefoon.
  • Schrijf op! Reserveer een apart notitieboek om woorden, uitdrukkingen en grammaticale structuren te noteren. Hier kan je dan later dieper op ingaan.
  • Bekijk dezelfde scènes opnieuw. Wanneer je moeilijke woorden of uitdrukkingen tegenkomt, bekijk de scène dan gerust opnieuw. Zo kan je sneller nieuwe woorden opnemen in je bestaande woordenschat!
  • Verander je taalinstellingen. Door je taalinstellingen op Netflix te wijzigen, krijg je toegang andere films en series in andere talen. A whole new world!
  • Have fun! Het voordeel aan leren op deze manier? Veel minder saai dan naar een cursus staren! Een taal leren lukt veel vlotter als je er ook plezier in kan hebben.

Netflix kijktips van BijlesHuis

Weet je niet waar te beginnen om je favoriete taal te leren? Bij BijlesHuis zijn we échte taal-en Netflixkenners. Hier zijn enkele van onze favoriete series en films om talen te leren op een rijtje:

  • Spaans: Naast Casa de Papel raden we ook Narcos, White lines en El Chapo aan om je ‘criminele’ Spaans te verbeteren. Inclusief een breed gamma aan maffiajargon! Las Chicas del Cable, Valeria en Élite zijn dan weer meer mindless pleasures.
  • Frans: Probeer zeker de nieuwe misdaadserie Lupin uit, over de avonturen van meesterdief Assane Diop. Ook Dix Pour Cent is echt leuk, het gaat over een Parijs agentschap dat instaat voor acteurs. Family Business is dan weer de Franse Eigen Kweek en Plan Coeur is feelgood romantisch.
  • Duits: De Duitstalige series Dark en Berlin Calling zijn goede opties om je Duits bij te schaven.
  • Italiaans: De serie Baby over rijkeluistieners in Rome is zowat de Italiaanse Gossip Girl. You’ll hate that you love it!
talen leren met netflix
Series op Netflix in verschillende talen

Natuurlijk ga je een taal, of het nu Spaans, Frans of Duits is, niet helemaal kunnen leren enkel door naar Netflix te kijken. Als je een taal écht onder de knie wil krijgen, zal je ook veel moeten oefenen én grammatica en woordenschat instuderen. BijlesHuis helpt je daar graag bij verder met een gespecialiseerde privédocent!

Ben jij ook op zoek naar bijles voor Spaans, Duits of Frans, om alledaagse of niet-alledaagse communicatie in te oefenen? Vraag vrijblijvend info bij BijlesHuis voor begeleiding op maat!

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

zelfstudie tips cultuur buitenland student netflix spaans leren leren
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter