Present perfect simple: uitleg

Bijleren: talen 4 min read

Er zijn vier present tenses in het Engels, maar wanneer gebruik je nu welke tegenwoordige tijd? En belangrijker nog, hoe vorm je die tijden? Rubeus Hagrid is een krak in het uitleggen van de present perfect simple, althans dat denkt hij. Gelukkig komt Harry Potter ook een handje helpen zodra hij klaar is met TikToks maken. Samen leggen ze je het gebruik en de vorming van de present perfect simple uit. Here we go!

present perfect simple, vervoeging Engelse tijden

1. Vorming present perfect simple

De present perfect simple is de voltooid tegenwoordige tijd in het Engels. De Engelse perfect tenses worden gebruikt om een link met het heden aan te duiden. Je vormt deze tijd met een vorm van ‘to have’ (have/has) en met een voltooid deelwoord. ‘Ik heb getoverd’ in het Nederlands. Dat voltooid deelwoord vorm je door -ed aan de stam van een werkwoord toe te voegen. Let wel op voor onregelmatige werkwoorden, zoals bijvoorbeeld to drink, to fly en to fight in de tabel hieronder. Die moet je uit je hoofd leren.

present perfect simple, vervoeging Engelse tijden

! Opgelet met de vorming van het voltooid deelwoord in het Engels.

 • De gewone regel is: stam van het werkwoord + "-d" of "-ed": to work = Harry has worked; to move = Ron has moved
 • Wanneer een werkwoord eindigt op een medeklinker + -y, vervang je de “y” door “i” en krijg je -ied: to study = Hermione has studied
 • Wanneer een werkwoord eindigt op een klinker + -y, volg je de gewone regel: to play = Hagrid has played with the Netflix settings.

2. Wanneer gebruik je de present perfect simple?

Gebruik van de present perfect simple

 1. om dingen aan te duiden die begonnen zijn in het verleden en die doorgaan tot op heden
  Hermione has had the same profile picture on Instagram since 2014 (and she still has the same picture up today).
 2. om nieuwsfeiten aan te duiden
  Voldemort has crashed his car at Linkeroever.
 3. bij ervaringen uit het verleden, gecombineerd met never of ever
  So weird, but Ron has never seen Stranger Things! Can you believe it?
 4. wanneer de tijdsperiode waarover je spreekt nog niet is afgelopen
  Harry has tried out the famous TikTok pasta recipe this evening. (it is still evening)
 5. bij acties die steeds herhaald werden tot op heden
  Seriously, Ron has watched Game of Wands five times already. He should really start a new tv show, maybe Stranger Things?
 6. bij acties die voltooid werden in een zeer recent verleden
  Hagrid has just uploaded his first picture on Instagram.
present perfect simple, vervoeging Engelse tijden

Herkenning van de present perfect simple

Je herkent de tijd aan adverbials zoals already, lately, recently, just, still, yet, die verwijzen naar het recente verleden of het heden.

 • Harry and Ron have not seen Hermione much lately. She is always out clubbing.
 • Has Voldemort had his nose job yet?

3. Opgelet: present perfect simple versus past simple

! Opgelet, verwar de present perfect simple (voltooid tegenwoordige tijd) niet met de past simple (onvoltooid verleden tijd).

Met de present perfect simple duid je een actie aan die in het verleden gebeurde én nog invloed heeft op het heden (of nog bezig is), terwijl je met de past simple gewoon aantoont dat die actie in het verleden ligt. Bij die verleden tijd gaat het over feiten, gewoontes en regelmatigheden in het verleden; ze zijn afgerond.

 • Draco Malfidus and his friends have not studied enough for their Math test.
  = ze hebben de toets nog niet ingevuld (link met heden)
  VERSUS
  Draco Malfidus and his friends studied enough for their test.
  = ze hebben de toets al ingevuld, of ze geslaagd zijn, dat is de vraag 😉 (de link met het heden is weg, het invullen van de toets ligt in het verleden)
 • Have you seen Titanic, Hermione?
  = heb je die film ooit al eens gezien, tot nu toe?
  VERSUS
  Did you see Titanic, Hermione?
  = die film was namelijk vorige week op tv. Heb je ernaar gekeken?

4. Extra voorbeelden

Many fans of Harry Potter know that Ron has been in love with Hermione since he first saw her (verleden - heden). However, Hermione has never shown (verleden - heden + never) any interest in Ron and many are surprised to find out that Hermione is actually addicted to Witcher, a dating app for witches. It is clear that Harry's magic skills have improved a lot since he was admitted to Hogwarts, but he still hasn’t mastered the spell to make someone go on a date with him (verleden - heden (+ still)).

Hopelijk is het nu helemaal duidelijk hoe je de present perfect simple precies moet gebruiken. Wil jij graag je Engelse tijden extra oefenen? Op deze website vind je oefeningen op alle tijden. Bekijk ook zeker eens ons artikel over het verschil tussen de present perfect simple en de andere tijden, en ons artikel over de present simple, de present continuous en de present perfect continuous.

Oefening baart kunst, zeker als je individuele begeleiding krijgt van een ervaren docent die je extra ezelsbruggetjes kan aanleren. Neem dus zeker een kijkje bij BijlesHuis. Ben jij zelf docent Engels en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Registreer je dan als bijlesdocent.

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

Engels bijles engels engelse tijden werkwoorden vervoegen Engels leren present perfect simple
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter