Present simple vs perfect vs continuous: de verschillen

Bijleren: talen 4 min read

Weet jij ook nooit of je nu de present simple, present continuous, present perfect simple of de present perfect continuous moet gebruiken? In dit artikel maken we jou wegwijs in het gebruik van de vier Engelse tijden van de present. Dat doen we aan de hand van een geüpdate, eigentijdse versie van Harry Potter en zijn vrienden. We vergelijken de tijden die het vaakst verward worden om extra duidelijk te maken wanneer je precies welke tijd moet gebruiken. Lumos!💡

De Engelse tijden van de present: de present simple, de present continuous, de present perfect simple of de present perfect continuous

Laten we beginnen bij het begin: kan je de present tenses al vormen? Je vindt hulp hierbij in onze uitgebreide handleidingen over de present simple, present continuous, present perfect simple en present perfect continuous.

Klaar om de tijden uit elkaar te leren houden? Let’s go!

1. Verschil tussen present simple en present continuous

De present simple duidt vooral op feiten, terwijl de present continuous de duur van een actie/handeling onderstreept. Iets concreter:

  • De present simple (tegenwoordige tijd) gebruik je voor acties die in het heden plaatsvinden, zoals permanente situaties, gewoontes en feiten.
  • De present continuous (progressieve vorm van de tegenwoordige tijd) gebruik je niet voor permanente situaties, maar voor situaties/acties die nu bezig zijn. De nadruk ligt telkens op de duur van een actie.

Hermione usually drinks coffee at Burger Witch every morning (gewoonte). This week, she is drinking too much coffee because she has to study for her final exams (we zijn nog altijd “deze week” = nu bezig). Harry and Ron are not stressed about their exams (feit). What’s even more, they are constantly binge-watching series on Netflix (nu bezig, ergerlijke gewoonte).

  • Beide tijden kan je ook gebruiken om plannen in de toekomst aan te geven.
Tip: De present simple geeft toekomstplannen aan die vaststaan in een uurrooster, zoals vluchturen, kantooruren of de uurregeling van de trein. De present continuous gebruik je om afspraken aan te duiden die jij met iemand anders hebt gemaakt, of voor de zeer nabije toekomst.

Fortunately, they will have to study tomorrow as they have a tutoring session at 10 o'clock (vaste planning in agenda). Hermione, on the other hand, is meeting a friend tomorrow. They met on Witcher and are going to get a cup of coffee together (afspraak tussen Hermione en haar nieuwe vriend).

2. Verschil tussen present simple en present perfect simple

Ook de present simple en de present perfect worden soms verward. Het grootste verschil tussen is dat de present simple uitsluitend gaat over het nu is en de present perfect duidt op een link tussen heden en verleden.

  • De present simple gebruik je om de tegenwoordige tijd uit te drukken.
  • De present simple kan ook gebruikt worden voor toekomstplannen die vaststaan in een kalender of uurrooster.
  • De present perfect simple gebruik je voor acties die zijn begonnen in het verleden, maar nog een invloed hebben op het heden.
  • De present perfect simple kan je ook gebruiken voor een handeling die in een zeer recent verleden voltooid is. Dat doe je dan in combinatie met 'just'.

During his lunchbreak, Harry usually flies with his broomstick to Burger Witch, for a Magic Whopper (uurrooster + gewoonte = usually). However, this week, he hasn’t eaten there because his broomstick is broken (de week is nog niet voorbij en zijn bezem is nog steeds kapot). He has borrowed Hermione’s broomstick, but has lost the key (gevoel “nu” = Hermione is boos op hem). Hermione is very mad at him and threatens to throw him off her Netflix account (feit, nu). Fortunately, he has just bought her a latte, which will calm her down (zeer recent verleden).

Tip: Er zijn enkele signaalwoorden waaraan je de present perfect simple kan herkennen: for, yet, never, ever, just, already, since. Je kan deze makkelijk onthouden met het volgende ezelsbruggetje: FYNE JAS.
present simple, present continuous, present perfect simple, present perfect continuous

3. Verschil tussen present perfect simple en present perfect continuous

Een laatste set Engelse tijden van de present die vaak verward worden met elkaar zijn de present perfect simple en de present perfect continuous. Hierbij let je op de afronding en de invloed van de actie:

  • De present perfect simple gebruik je voor acties die zijn afgelopen, maar die wel nog invloed hebben op het hier en nu.
  • De present perfect continuous gebruik je bij acties die wel nog voortduren in het heden. Met die tijd duid je aan hoe lang een bepaalde actie/handeling al aan de gang is, tot nu toe. De nadruk ligt vaak op de duur van een actie.

We geven je nog een voorbeeldje om dat helemaal duidelijk te maken:

Harry has hurt his leg.
= Het gaat hier concreet over de actie “je been bezeren” en die actie heeft invloed op het heden, namelijk dat zijn been nu pijn doet.
VERSUS
Harry’s leg has been hurting for hours.
= Het pijnlijke gevoel begon ergens in het verleden en is nooit weggegaan. De nadruk ligt hier op de duur van de actie: het pijnlijke gevoel is begonnen en is er nog steeds.

Hopelijk is het nu helemaal duidelijk wat het verschil is tussen de present perfect, simple en continuous. Wil jij graag je Engelse tijden extra oefenen? Op deze website vind je oefeningen op alle tijden.

Oefening baart kunst, zeker met de hulp van een ervaren docent die je extra ezelsbruggetjes kan aanleren. Neem dus zeker een kijkje bij BijlesHuis. Ben jij zelf docent Engels en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Registreer je dan als bijlesdocent.

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

Engels present simple present perfect simple present continuous present perfect continuous werkwoorden vervoegen Engelse tijden van de present
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter