Present perfect continuous: uitleg

Bijleren: talen 4 min read

De present perfect continuous, was dat nu met to have erbij, of met being, of allebei? Voor Dobby is Engels niet zijn moedertaal. Gelukkig wil Harry Potter hem de present perfect continuous uitleggen op voorwaarde dat Dobby hem trakteert op een Starbucks. Na het lezen van dit artikel is het voor jou en Dobby helemaal duidelijk wanneer je de present perfect continuous gebruikt en hoe je hem vormt. Deze present tense wordt zo meteen a piece of cake voor jou!

present perfect continuous, Engelse tijden

1. Vorming present perfect continuous

De present perfect continuous is een combinatie van de present continuous en de present perfect. Die tijd gebruik je om acties en situaties te beschrijven die gestart zijn in het verleden en nu nog steeds aan de gang zijn. Je vormt deze tijd met een vorm van to have, het voltooid deelwoord van to be (= been) en het hoofdwerkwoord dat eindigt op -ing. De tegenwoordige tijd van toveren, I conjure, verandert dan in I have been conjuring. De volgende tabel toont dat aan.

present perfect continuous, Engelse tijden

! Opgelet:
Je kan deze tijd niet gebruiken met stative verbs, zoals to like, to know, to smell en to promise.

2. Wanneer gebruik je de present perfect continuous?

Gebruik van de present perfect continuous

 1. bij dingen die in het verleden zijn gestart en voortduren in het heden
  Dobby has been procrastinating all day, he should really stop watching Netflix. (hij is nog steeds aan het uitstellen)
 2. bij herhaalde acties
  Ron has been getting these really strange voice messages, I think he should go to the police. (hij heeft zo al meerdere berichtjes gekregen)
 3. bij acties die net gestopt zijn
  Wow, you look sweaty, Harry?
  Yes, I have been playing padel.
  (hij heeft heel de tijd padel gespeeld en is nu net gestopt)
 4. om de duur van een actie/handeling aan te duiden
  Dobby has been sleeping for 15 hours. (duur = 15 uur)

Herkenning van deze Engelse tijd

Je herkent deze tijd aan tijdsuitdrukkingen die verwijzen naar een periode van tijd gaande tot nu: recently, this week, all day, for..., since... et cetera.

Harry and Ron have been studying for their test since yesterday. (ze zijn nu nog steeds aan het studeren)
Dobby has been enjoying pineapple on his pizza recently.

present perfect continuous, Engelse tijden

3. Present perfect continuous versus present continuous of present perfect simple

Met de present perfect continuous duid je aan hoe lang een bepaalde actie/handeling al aan de gang is, tot nu toe. De nadruk ligt dus op de duur van een periode, tot nu. Bij de present continuous ligt de nadruk ook op de duur, maar het gaat over de duur van wat nu aan de gang is. Hierover vergelijken we enkele situaties:

 • Harry is working at Starbucks.
  = hij werkt daar nu, op dit moment is hij mensen aan het bedienen (of aan het scrollen op TikTok zonder dat zijn baas het ziet 😉)
  VERSUS
  Harry has been working at Starbucks since 2019.
  = hij is al jobstudent bij Starbuck sinds 2019 en hij werkt daar nu nog steeds.

Het verschil met de present perfect simple, is dat activiteiten in de present perfect simple zijn afgerond. In de present perfect continuous blijven die nog voortduren. Een ander verschil is dat er in de present perfect continuous veel nadruk ligt op de tijd die wordt gespendeerd.

 • Hermione has worked all day on her English paper.
  =
  de dag is nog niet voorbij (= perfect tense), maar Hermione is gestopt met werken voor vandaag (= simple)
  VERSUS
  Hermione has been working all day on her English paper.
  =
  de dag is nog niet voorbij (= perfect tense) én Hermione is ook nog niet klaar. Ze is nog steeds aan die paper aan het schrijven. Dedication, ze steekt er veel tijd in!

4. Present perfect continuous voorbeelden

Quidditch 2.0 is a very popular video game in the wizarding world. In the PlayStation game, wizards and witches are riding flying broomsticks and have to throw balls into the opponents' goal. Hermione, Ron and Harry have been playing the game for 3 hours when finally the seeker of Ron’s team catches the golden snitch and wins the match. Hagrid also wants to join the game, but he has been drinking butterbeer all afternoon so he can't really focus (verleden - heden).

Hopelijk is het nu helemaal duidelijk hoe je de present perfect continuous moet gebruiken. Wil jij graag je Engelse tijden extra oefenen? Op deze website vind je oefeningen op alle tijden. Bekijk ook zeker eens ons artikel over het verschil tussen de present perfect continuous en de andere tijden, en ons artikel over de present simple, de present continuous en de present perfect simple.

Oefening baart kunst, zeker als je individuele begeleiding krijgt van een ervaren docent die je extra ezelsbruggetjes kan aanleren. Neem dus zeker een kijkje bij BijlesHuis. Ben jij zelf docent Engels en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Registreer je dan als bijlesdocent.

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

bijles engels Engels leren engelse tijden Engels werkwoorden vervoegen present perfect continuous
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter