Op kickboksavontuur naar Spanje

Sterke bijlesverhalen 4 min read

De familie Scheenstra* heeft al jarenlang een grote voorliefde voor de Spaanse taal, de bevolking, en zowat alles wat met Spanje te maken heeft. Zowel vader als zoon zijn professionele kickboksers van internationaal niveau en geven samen ook trainingen. En laat Spanje nu net een land zijn waar gevechtssporten aan populariteit aan het winnen zijn! Steeds meer groeide dan ook het idee om met het hele gezin te verhuizen naar hun favoriete Zuid-Spaanse stad, Málaga. Daar kunnen de twee topsporters in de toekomst een eigen sportcentrum oprichten en Spanjaarden onderrichten in kickboks. Zo’n groots plan heeft natuurlijk een heleboel voorbereiding nodig… waaronder de taal onder de knie krijgen.

In september 2018 ging de familie op zoek naar een geschikte docent voor intensieve privélessen Spaans. Via BijlesHuis kwamen ze terecht bij lesgeefster Jazmina. Zij weet maar al te goed wat het is om met je hele hebben en houden te vertrekken naar een land waarvan je de taal niet spreekt. Acht jaar geleden besloot ze namelijk om haar thuisland Nicaragua achter te laten om de liefde te volgen naar Nederland. Intussen heeft ze twee Nicaraguaans-Nederlandse dochtertjes en houdt vlot een gesprek in het Nederlands. Na de beslissing om te verhuizen begon Jazmina intensief op haar eentje Nederlands te studeren voor het inburgeringsexamen. De taal van het land spreken vond ze belangrijk, voor haar dochters en voor haarzelf.

Bijles Spaans
Docente Jazmina

Elke student zijn eigen talent (en zwakte)

Het was voor haar dan ook een hele fijne ervaring om een volledige familie te kunnen helpen zich voor te bereiden op een soortgelijk avontuur. De uitdaging lag in het feit dat ieder gezinslid uiteraard verschilde in leeftijd, talenten en struikelblokken en de mate van beheersing van het Spaans. Er werd besloten het gezin op te delen in twee groepen. De vader, Willem, en zijn zoon Thomas (18) hadden ongeveer dezelfde basiskennis. Zij werkten telkens een uur met een handboek op hun niveau, en gingen daarna dieper in op bepaalde specifieke grammaticaonderdelen waar ze meer aandacht aan wilden besteden. Thomas ontpopte zich als een echte Spanjaard met quasi perfecte uitspraak, en Willem bleek te beschikken over een enorm uitgebreide woordenschat. Het perfecte team!

De moeder, Edith, en zusjes Ellen (11) en Isa (9) volgden graag met z’n drietjes les op een meer basisniveau. ‘Die lessen waren een grotere uitdaging,’ vertrouwt docente Jazmina ons toe. ‘Het mocht niet te serieus of te intensief zijn voor Isa. Lange lessen zijn uitputtend voor iemand van die leeftijd. Ellen daarentegen heeft duidelijk aanleg voor talen en leerde alles heel snel aan. Op het eind van de lessenreeks sprak ze al bijna zo goed Spaans als haar vader en broer. De lessen moesten haar dus ook blijven boeien. Daarom opteerde ik voor een dynamische mix van spelletjes, liedjes en oefeningen. Isa kon aan het begin van de lessenreeks nog niet in het Spaans lezen, maar in december ging dat al heel erg vlot!’

Leren is geen grapje, of toch?

In die drie intensieve maanden maakte de familie korte reisjes naar Málaga om op zoek te gaan naar een huis, een geschikte school, en om administratieve zaken in orde te brengen. ‘Dat was heel leuk om te horen,’ vindt Jazmina. ‘Telkens als de meisjes naar de les kwamen na zo’n reisje, vertelden ze trots welke woorden ze in Spanje geleerd hadden. Ik merkte gewoon dat het hele gezin enorm gemotiveerd was, en daarom maakte iedereen zo’n grote vooruitgang!'

Het leukste vond Jazmina hoe vrolijk en speels de lessen met de familie Scheenstra waren. Er werd constant gegrapt tijdens de lessen. Een keer maakten de jongens een mondelinge taak waarbij ze definities moesten verzinnen voor verschillende woorden. Een van de woorden was 'el amor' (de liefde), en de docente hoopte op woorden zoals delen, voor elkaar zorgen, samen,... De jongens verzonnen echter definities zoals 'un problema' (een probleem) of zelfs 'una gran mentira' (een grote leugen) om haar op stang te jagen. Jazmina probeerde hen nog op het matje te roepen, maar ze kon er niets op zeggen aangezien alle gebruikte woorden correct waren!

'Het gaf zoveel voldoening om te zien hoe snel de vijf hun Spaans verbeterden,' besluit Jazmina. 'En in Spanje zal de familie nog sneller bijleren, aangezien bijna niemand daar goed Engels spreekt!'

*De gebruikte namen van de familie zijn om privacyredenen gefingeerd.

Heb je ook een groot taalavontuur in het vooruitzicht? Of ben je om een andere reden op zoek naar een privédocent voor talen? Neem snel contact op met BijlesHuis voor taalles op maat.

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

buitenland docent taal
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter