written by
Annelies B.

7 onmisbare tips om je concentratie tijdens je examen te verhogen

Rondom studeren 4 min read

Goed voorbereid, voldoende geslapen, maar gieren de zenuwen toch door je lijf tijdens het examen? No worries! Het is niet eenvoudig om je goed te kunnen concentreren in een grote examenzaal. Leerkrachten die een babbeltje slaan, het geluid van hakken, de warmte, moe door slaaptekort en heel veel mensen rond jou... Met deze 7 tips van onze ervaren studiebegeleiders hou je tijdens je examen je stress onder controle en leg je je examens met opperste concentratie af!

concentratie verhogen tijdens examen

1. Doe ademhalingsoefeningen

Als je gespannen bent, adem je vaak wat hoger en oppervlakkiger. Daarom is het goed om tijdens je examen enkele ademhalingsoefeningen te doen zodat je je concentratie kan verhogen. Probeer deze twee eens:

  • Pauzeer bewust na iedere uitademing. Je ademt in door je neus, pauzeert even en ademt dan weer uit door je neus. Je ademt pas weer in als je de behoefte voelt. Een voordeel van deze ademhalingsoefening is dat je hem onopgemerkt kan doen.
  • Adem naar je buik. Je legt je hand op je buik en haalt diep adem door je neus. Zorg ervoor dat je de ademhaling tot onderin je buik laat gaan. Je buik moet bol worden. Als je uitademt, blaas je zachtjes de lucht naar buiten en wordt je buik weer platter. Herhaal dat een paar keer na elkaar.

2. Activeer je brein

“Waar stond dat ook alweer in de cursus?” Als je de draad kwijt bent tijdens je examen, is het belangrijk om even zelf actief met de leerstof bezig te zijn. Neem een kladblad en probeer de structuur van je cursus weer voor ogen te hebben door een mindmap te maken, kernwoorden op te schrijven of een schema te maken. Door je brein te activeren, kan je je weer beter concentreren tijdens je examen. Het is daarnaast altijd handig om tijdens een examen een schema van de cursus op je kladblad te hebben. Zo kan je bij elke vraag daarnaar teruggrijpen en een black-out vermijden.

3. Lees de vraag opnieuw of sla hem even over

Als je een volledige black-out hebt tijdens je examen, panikeer niet, maar lees de vraag rustig opnieuw en laat je niet opjagen. Sta even stil bij wat de leerkracht/prof te weten wil komen bij deze vraag. Ga in je gedachten door de cursus. Schiet het antwoord je toch niet te binnen, los dan eerst een andere vraag op. Als je door het hele examen bent gegaan, keer dan terug naar de vraag/vragen die je hebt opengelaten. Zo hoef je je al minder te haasten en kan je langer nadenken bij die vragen.

4. Eet energierijke voeding

Je hersenen consumeren maar liefst twintig procent van de energie die jij via voeding binnenkrijgt. Om je concentratie te verhogen tijdens het examen, zijn blauwe bessen een goede optie. Die zitten boordevol vitamine C, die je helpt bij je concentratie te verbeteren. Bovendien bevorderen blauwe bessen ook de doorstroming van zuurstof naar de hersenen waardoor je weer helderder kan nadenken. Naast blauwe bessen, zijn ook bananen een prima voedingsmiddel om je beter te concentreren. Dus gaan met die banaan! 🍌

Zijn die gezonde snacks helemaal niets voor jou? Dan kan je ook een stuk pure chocolade meenemen naar het examen. In pure chocolade zit magnesium dat je helpt ontstressen en ook een klein beetje cafeïne die je concentratie een boost geeft. Let wel op: eet het met mate. Je kan tijdens het studeren ook al energierijke voeding eten zodat je geconcentreerd op je examen bent.

5. Beweeg wanneer je gedachten afdwalen

“Amai, dat meisje heeft een mooie trui aan. Vanwaar zou ze die hebben? Ik moet na de examens ook echt eens gaan shoppen. En wat ga ik vanavond eten?”
Klinkt dat herkenbaar voor jou? Als je gedachten afdwalen tijdens je examen, neem dan kort een pauze. Maak je lichaam los met rekoefeningen die je op je stoel kan doen of ga even naar het toilet en begin dan opnieuw met de volgende vraag. Blijft het moeilijk om je goed te concentreren tijdens je examen? Zeg dan “stop” tegen jezelf. Dat is een effectieve manier om die gedachten af te blokken en je opnieuw te kunnen concentreren op je examen.

6. Drink water

Water drinken heeft heel veel voordelen: het verbetert je huid, smeert je gewrichten en herstelt de vochtbalans in je lichaam. Maar het stimuleert ook je brein, vermindert de vermoeidheid en verhoogt je productiviteit. Water drinken tijdens je examen is dus de boodschap! Wist je dat water drinken zelfs beter is dan cafeïne om je beter te kunnen focussen? Water geeft je energie en herstelt je concentratie. Vergeet dus zeker je waterfles niet mee te nemen naar het examen.

7. Denk positief

Een positieve instelling is ontzettend belangrijk om aan een examen te beginnen. Negatieve gedachten verergeren de stress alleen maar. Herken je een van deze negatieve gedachten? Zet hem volgende keer om in een positieve gedachte:

  • “Het is veel te moeilijk”.
    Het is moeilijk, maar ik heb goed gestudeerd. Ik focus me op wat wél lukt en ga vandaar verder.
  • “Ik ga moeten blijven zitten.”
    Het helpt mij niets om nu na te denken over de toekomst. Ik kan nu niet meer doen dan mijn best.

Spreek jezelf geruststellend en bemoedigend toe. Een beetje in jezelf geloven kan een wereld van verschil maken. Yes, you can!

Zo, met deze tips lukt het je wel om je stress de baas te kunnen en je concentratie te verhogen tijdens je examen. Als last resort kan je ook een beroep doen op concentratiepillen, maar doe dat altijd in samenspraak met je dokter. Daarnaast kan je ook bij BijlesHuis terecht waar ervaren docenten jou helpen met studiebegeleiding. Heel veel succes met de examens!

Word je graag op de hoogte gehouden van onze tips? Schrijf je hieronder in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

concentratie concentratietips examens examenstress
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter