written by
Jana C.

4 redenen om niet te 'brossen'

Rondom studeren 2 min read

Een saaie professor, te vroeg in de ochtend les, een stralende zon buiten, de avond ervoor een pintje te veel gedronken, ... Er zijn veel redenen waarom studenten hoger onderwijs af en toe een les overslaan of 'brossen'. Sommige opleidingen hanteren een strikt aanwezigheidsbeleid, bij andere is het eenvoudiger om een uurtje niet op te dagen. Elke student maakt natuurlijk zijn eigen afweging daarin. Weet wel dat er een aantal goede redenen zijn waarom je best niet de helft van je lessen mist.

les skippen, brossen

1. Meer inhaalwerk

Of je naar de aula gaat of niet, de inhoud en het volume van je cursus veranderen niet. Wie een keertje niet naar de les gaat, moet die les inhalen op een ander tijdstip. Het kost dan dubbel zoveel tijd om de leerstof te verwerken. Wie daarentegen actief oplet in de les, heeft thuis een pak minder werk om het vak te studeren. Als je geen voorbeeldige vrienden in je opleiding hebt zitten, loop je daarnaast de kans om niet meer op de hoogte te zijn van lopende taken of deadlines die in de les werden besproken.

2. "Help, ik heb nog geen groepje!"

We kennen het allemaal: de groepswerken. Je groepsgenoten bepalen voor een groot deel het succes van het project. Die ene les toen jij er niet was zijn er natuurlijk groepjes gevormd voor een grote taak. En jij bent pas een week later op de hoogte. Zijn er nog studenten die geen groepje hebben? Rondvragen geblazen! Grote kans dat het ook 'brossers' zijn en het een extra lastige taak wordt om het project af te krijgen.

3. Zorg dat de docent jou herkent

Wie nooit in de les opdaagt, is een complete vreemdeling voor de docent. Horrorverhalen doen de ronde over professors die een student buizen wanneer ze weten dat hij/zij nooit in de lessen aanwezig was. Zo'n vaart loopt het nu ook weer niet in de realiteit, maar je hebt zeker een streepje voor bij een mondeling examen. Een professor kan een aandachtige student die een vraag op het mondeling examen verkeerd interpreteert nog een duwtje in de juiste richting geven. Een student die nooit in de les aanwezig was... Die heeft pech.

4. Slechte gewoonte

Wees op je hoede: niet naar de les gaan kan een gewoonte worden die slecht afloopt. Wie veel lessen skipt van een bepaald vak, staat voor een hogere drempel om de draad terug op te pikken. Je raakt in een vicieuze cirkel die je eindscore in gevaar brengt. Heb je ook niet deze studierichting gekozen omdat hij je interesseert? Haal het meeste uit je opleiding!

Heb jij voor een bepaald vak enkele uren te veel gebrost? Bijles op maat voor de (her)examens vind je via BijlesHuis.

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

les studeren naar de les gaan skippen spijbelen brossen
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter