written by
Jana C.

5 redenen waarom een studentenvereniging iets voor jou is

Rondom studeren 4 min read

Wie net aan zijn studentencarrière begint, begint aan een nieuw hoofdstuk in zijn leven. Een nieuwe stad, een nieuwe manier van les volgen en misschien wel voor het eerst op kot. Heel spannend is dat je waarschijnlijk in een omgeving belandt waar je nog niemand, of toch bijna niemand, kent. Wil je graag snel en vlot nieuwe mensen leren kennen? Dan is een studentenclub misschien wel iets voor jou.

studentenvereniging

Volgens student Victor Vandoorne, lid van Savania, is een studentenclub het ultieme onderdeel van je studentenleven:

"Via een studentenclub leer je veel mensen kennen die je anders misschien nooit zou ontmoeten. Het is een verbreding van je sociale horizon. Bovendien kunnen je studies er ook voordeel uit halen. Ik kom bijvoorbeeld regelmatig mensen tegen uit dezelfde opleiding als ik. Via hen kan ik goedkopere boeken of tips over bepaalde vakken of zelfs samenvattingen krijgen. Een studentenclub staat natuurlijk ook bekend om zijn feestjes en studentikoos geprijsde drank. Menig student kijkt op donderdag teleurgesteld naar zijn laatste 10-eurobriefje en weet dat het een sobere avond zal worden. Als ik op donderdag nog een 10-eurobriefje in mijn portefeuille vind, weet ik dat er mij een stevige nacht met mijn vrienden te wachten staat!"

Hieronder lijsten wij vijf redenen op waarom een studentenvereniging zeker de moeite waard is volgens ons:

1. Je leert nieuwe mensen kennen

Door deel te nemen aan allerhande activiteiten die je club organiseert is het ijs meteen gebroken om de eerste contacten te leggen. Denk maar aan verschillende feestjes, quizavonden of een lentepicknick! In een mum van tijd leer je je medeschachten, praesessen en bestuursleden kennen. Je netwerk krijgt met andere woorden een serieuze boost. Je zal ook merken dat het dragen van een lintje automatisch een goede conversatiestarter vormt! Het perfecte excuus om die knappe jongen of dat mooie meisje tijdens een avondje uit eens aan te spreken.

"Ik ben lid van drie verschillende studentenverenigingen omdat je er makkelijk nieuwe mensen leert kennen. Je kan er ook jezelf zijn en er is gewoon een enorm samenhorigheidsgevoel tussen leeftijdsgenoten."
- Paul-Simon, lid van Moeder Kila, Gutenberg en de Wase club

2. De ideale manier om je studentenstad te leren kennen

Een studentenvereniging organiseert naast de wekelijkse clubavonden ook veel activiteiten, vaak tegen een mooie prijs. Die activiteiten zijn bovendien de ideale manier om je meer thuis te voelen in een stad die misschien helemaal nieuw is voor jou.

3. Je vindt er vrienden voor het leven

De doop schept een unieke band met je medeschachten omdat jullie allemaal hetzelfde hebben doorgemaakt. Bovendien kloppen de meeste horrorverhalen over dopen niet en hebben de meeste studentenverenigingen het doopcharter van de stad ondertekend. Indien je toch nog twijfelt of vragen hebt, aarzel dan niet om je te informeren bij leden of oud-leden van de club.

4. Het staat goed op je cv

Bij een studentenvereniging kan je je opgeven voor andere functies dan alleen lid zijn. Zo kan je natuurlijk praeses of vice-praeses worden, maar ook functies zoals verantwoordelijke voor sport, PR, of cultuur zijn een optie. Bovendien staan ze ook nog eens mooi op je CV, want hiermee toon je jouw verantwoordelijkheidsgevoel en toewijding.

5. De perfecte studiemaatjes

Naast vrienden voor het leven, vind je in je studentenclub ook de ideale studiegenoten. Jullie kunnen elkaar motiveren en samen studeren. Een studentenvereniging hangt meestal ook samen met een bepaalde richting, waardoor je via je studentenclub aan goedkopere syllabussen en samenvattingen kan raken.

Hoe vind ik de juiste studentenvereniging?

Studentenverenigingen zijn er in alle vormen en maten. Misschien biedt jouw studierichting er wel eentje aan, of wil je je graag aansluiten bij een andere vereniging waar je al enkele mensen kent. Vraag eens rond bij studiegenoten of doe wat online research naar de verschillende studentenverenigingen in jouw stad. Eens je die keuze gemaakt hebt, kan je schachtenjaar officieel van start gaan.

Let op! Ook wie zich bij een studentenclub aansluit, gaat een engagement aan. Je moet bereid zijn hier tijd voor vrij te maken. Het kan namelijk dat je wordt gevraagd om mee te helpen op een evenement, of dat bepaalde activiteiten verplicht zijn voor de leden. Neem dus op voorhand even grondig de tijd om uit te maken of je dit kan combineren met je studies, met eventuele andere hobby's of met je studentenjob.

Toch niets voor jou?

Natuurlijk is je laten dopen bij een studentenvereniging niet de enige manier om mensen te leren kennen. Kennismaken met je nieuwe klasgenoten is al meteen een eerste stap. Zit je op kot in een studentenhuis? Perfect, in de gemeenschappelijke ruimtes kan je meteen banden smeden met je kotgenoten tijdens het koken (of in de wachtrij voor de microgolfoven om je kant-en-klare maaltijd op te warmen). Je hoeft er dus zeker niet van uit te gaan dat je geen vrienden kan maken als je niet in een studentenvereniging zit. Je sociale vaardigheden en een portie humor bovenhalen werkt namelijk overal!

Te veel studentikoze avonturen beleefd? BijlesHuis biedt begeleiding op maat voor de (her)examens. Wil je graag bijlesdocent worden? Registreer je dan op deze pagina!

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

studentenvereniging studeren studentenclub
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter