written by
Jana C.

Een studentenvereniging, to join or not to join?

Rondom studeren 3 min read

Wie net aan zijn studentencarrière begint, komt terecht in een nieuwe school, nieuwe stad, gaat misschien voor het eerst op kot... Kortom: er ligt een nieuw hoofdstuk in het verschiet. Heel spannend is dat je waarschijnlijk in een omgeving belandt waar je nog niemand, of toch bijna niemand, kent. Wil je graag snel en vlot nieuwe mensen leren kennen? Dan is een studentenclub misschien wel iets voor jou.

Studentenverenigingen zijn er in alle vormen en maten. Misschien biedt jouw studierichting er wel eentje aan, of wil je je graag aansluiten bij een andere vereniging waar je al enkele mensen kent. Of gewoon bij een club die volgens jou een leuk motto verkondigt. Vraag eens rond bij studiegenoten of doe wat online research naar de verschillende studentenverenigingen in jouw stad. Eens je die keuze gemaakt hebt, kan je schachtenjaar officieel van start gaan.

Volgens student Victor Vandoorne, lid van Savania, is een studentenclub het ultieme onderdeel van je studentenleven:

"Via een studentenclub leer je veel mensen kennen die je anders misschien nooit zou ontmoeten. Het is een verbreding van je sociale horizon.
Bovendien kunnen je studies er ook voordeel uit halen. Ik kom bijvoorbeeld regelmatig mensen tegen uit dezelfde opleiding als ik. Via hen kan ik goedkopere boeken of tips over bepaalde vakken of zelfs samenvattingen krijgen.
Een studentenclub staat natuurlijk ook bekend om zijn feestjes en studentikoos geprijsde drank. Menig student kijkt op donderdag teleurgesteld naar zijn laatste 10-eurobriefje en weet dat het een sobere avond zal worden. Als ik op donderdag nog een 10-eurobriefje in mijn portefeuille vind, weet ik dat er mij een stevige nacht met mijn vrienden te wachten staat!"

Door deel te nemen aan allerhande activiteiten die je club organiseert is het ijs meteen gebroken om de eerste contacten te leggen. Denk maar aan verschillende feestjes, quizavonden of een lentepicknick! Gooi daar dan (vrijblijvend uiteraard) nog wat alcohol bij en je bent meteen een spraakwaterval. In een mum van tijd leer je je medeschachten, praesessen en bestuursleden kennen. Je netwerk krijgt met andere woorden een serieuze boost. Je zal ook merken dat het dragen van een lintje automatisch een goede conversatiestarter vormt! Het perfecte excuus om die knappe jongen of dat mooie meisje tijdens een avondje uit eens aan te spreken.

"Ik ben lid van drie verschillende studentenverenigingen omdat je er makkelijk nieuwe mensen leert kennen. Je kan er ook jezelf zijn en er is gewoon een enorm samenhorigheidsgevoel tussen leeftijdsgenoten." - Paul-Simon, lid van Moeder Kila, Gutenberg en de Wase club

Opgepast!

Maar vergis je niet, net zoals bij elke andere hobby is het niet constant fun and games. Ook wie zich bij een studentenclub aansluit, gaat een engagement aan. Je moet bereid zijn hier tijd voor vrij te maken. Het kan namelijk dat je wordt gevraagd om mee te helpen op een evenement, of dat bepaalde activiteiten verplicht zijn voor de leden. Neem dus op voorhand even grondig de tijd om uit te maken of je dit kan combineren met je studies, met eventuele andere hobby's of met je studentenjob. Want de kans dat je eens een ochtend aan het uitkateren bent en niet op tijd in je les raakt is wel degelijk reëel.

Geen zin in een studentenvereniging?

Natuurlijk is je laten dopen bij een studentenvereniging niet de enige manier om mensen te leren kennen. Kennismaken met je nieuwe klasgenoten is al meteen een eerste stap. Zit je op kot in een studentenhuis? Perfect, in de gemeenschappelijke ruimtes kan je meteen banden smeden met de buren tijdens het koken (of in de wachtrij voor de microgolfoven om je kant-en-klare maaltijd op te warmen). Je hoeft er dus zeker niet van uit te gaan dat je geen vrienden kan maken als je niet in een studentenvereniging zit. Je sociale vaardigheden en een portie humor bovenhalen werkt namelijk overal!

Te veel studentikoze avonturen beleefd? BijlesHuis biedt begeleiding op maat voor de (her)examens. Wil je graag bijlesdocent worden? Registreer je dan op deze pagina!

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.