Bijlesdocent Niels in de kijker: “Ik wil van Frans vooral een leuk vak maken”

Sterke bijlesverhalen 3 min read

Dat BijlesHuis enthousiaste en gemotiveerde docenten in de database heeft, hoeven we je niet te vertellen. Ook Niels (28) uit Assenede hoort daarbij! Sinds enkele jaren is Niels werkzaam als docent Frans op de middelbare school én in het volwassenenonderwijs. Daarnaast geeft hij ook Nederlands NT2 aan anderstaligen. Bij lesgeven overdag stopt het voor Niels niet: daarnaast geeft hij nog bijles via BijlesHuis voor Frans, Duits en Nederlands. “Frans is niet het lievelingsvak van de meeste leerlingen, maar ik probeer het voor hen toch steeds wat leuker te maken. Frans hoeft helemaal geen struikelblok te vormen.”

Frans geven
Niels geeft Frans, Duits en Nederlands voor BijlesHuis

Voor Niels komt mensen helpen als een tweede natuur: “Ik heb het altijd al leuk gevonden om mensen iets bij te leren, dat was ook al zo toen ik voetbal speelde als tiener. Ik hield me veel bezig met het verbeteren van de techniek van mijn teamgenoten.” Tijdens zijn studie Taal-en Letterkunde Frans-Duits merkte hij op dat leerkracht worden wel iets voor hem kon zijn. Hij besloot na het behalen van zijn masterdiploma nog een lerarenopleiding te volgen.

Sinds enkele jaren is Niels nu aan de slag als docent Frans op de middelbare school en in het volwassenenonderwijs. Daar haalt hij erg veel voldoening uit. Sinds kort geeft hij ook Nederlands NT2 aan anderstaligen. “Het is een hele andere manier van lesgeven, omdat je niet met een gemeenschappelijke taal start, maar wanneer je merkt hoéveel je kan betekenen, dan neem ik die moeilijkere taak graag op mij”, vertelt Niels.

nederlands leren
Docent Niels tijdens een kookavond voor de lessen NT2 Nederlands

Bijles vs. lesgeven

“Het grootste verschil tussen bijles geven en lesgeven in het reguliere onderwijs, zit men in het feit dat je écht heel erg kan gaan inzoomen op de knelpunten van die ene student. Daar heb je, in een klas van 25 leerlingen, gewoon geen tijd voor. Met bijles geven kan je een volledig individuele aanpak creëren op het ritme van de student. Je kan een bepaald onderwerp zo vaak opnieuw uitleggen tot hij/zij het ook écht snapt. In de klas heb je vaak geen tijd om op zo’n niveau te gaan pijlen”, vertelt Niels.

Ook de band met je bijlesleerling is hechter, merkt Niels op. “In de klas krijg je zeker een goed idee wie een leerling is, maar je krijgt weinig kansen om 1-op-1 te praten. Daar is bijles geven wel erg leuk: je leert de leerling écht goed kennen en is het des te makkelijker voor mij om in te schatten hoe ik de leerstof kan overbrengen zodat hij/zij het ook éffectief begrijpt.”

Online bijles: hoe werkt dat?

Vanwege zijn landelijke woonplaats geeft Niels vooral les via de online leeromgeving van BijlesHuis . Ook dat vindt hij een enorm pluspunt aan bijles geven. “Tijdens de laatste maanden heb ik erg veel videolessen gegeven. Met een grote groep is dat toch niet erg aangenaam, maar als het 1-op-1 kan, is het vaak heel erg makkelijk. De online ruimte slaat alle informatie op die je behandeld hebt tijdens de bijles. Je kan dus gewoon steeds weer oppikken waar je de vorige les bent gestopt. Dat kan natuurlijk niet zo makkelijk in het echte leven!”

Een interview met Niels over waarom hij graag bijles geeft bij BijlesHuis

Frans... een leuk vak?!

Ik wil van Frans vooral een leuk vak maken. Voor vele leerlingen is het echt een struikelblok dat ze (vaak verplicht) moeten meesleuren. Ik wil mijn (bijles)leerlingen graag laten zien dat Frans wél leuk en nuttig kan zijn. Ik help leerlingen graag af van hun afkeer voor de verschillende tijden in het Frans en al die verschillende accenten op de E”, lacht Niels. “Als ik een leerling kan begeleiden van een staat van wanhoop voor Frans naar iemand die zelfverzekerd naar het mondelinge examen kan, dan zit mijn taak erop. Ik vind het zo fijn om te horen wanneer ik feedback krijg dat ze door mijn lessen Frans weer leuk zijn beginnen vinden. Daar doe ik het het allemaal voor!”

x

Ben je op zoek naar bijles voor Frans, Duits, Nederlands of voor een ander vak? De docenten van BijlesHuis staan voor je klaar om de examenstof samen met jou te overlopen en in te oefenen. Bovendien hebben wij een online 1-op-1 platform dat individuele kwalitatieve bijlessen op afstand mogelijk maakt, zodat je in tijden van corona zelfs je bureau niet hoeft te verlaten.

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

bijles frans sterke verhalen docent bijlesdocent
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter