written by
Jana C.

Een erasmusuitwisseling / op Erasmus gaan: iets voor mij?

Rondom studeren 3 min read

Het ERASMUS-programma is een intussen alom bekend initiatief van de Europese commissie. Al sinds 1987 gaan studenten voor een periode in een ander land studeren, nieuwe culturen ontdekken en een heel leger aan nieuwe vrienden maken. Wie terugkeert heeft het vaak over "een onvergetelijke levenservaring" of "de beste beslissing van hun leven". Voel jij kriebels om hen achterna te gaan in dit buitenlandse avontuur maar heb je nog twijfels? We hebben voor jou enkele redenen op een rijtje gezet waarom je de kans om op Erasmus te vertrekken niet aan je mag laten voorbijgaan!

op erasmus gaan

1. Maak vrienden uit alle hoeken van de wereld

Het voordeel aan Erasmus is dat alle buitenlandse studenten in hetzelfde schuitje zitten. Iedereen stapt het vliegtuig op naar een vreemd land en staat er vanaf dan alleen voor. Daarom staan studenten tijdens een Erasmusuitwisseling veel meer open om nieuwe vrienden te maken dan in hun thuisland. De kans dat je andere Belgen tegenkomt is ook reëel. Vorig jaar trokken namelijk meer dan 5000 Vlaamse studenten naar het buitenland. Belg of niet, hoe dan ook zal jouw vriendenkring zich verrassend snel uitbreiden.

2. Ontdek nieuwe culturen

Pas als je in een ander land woont, merk je hoe hard die cultuur verschilt van de jouwe. Op uitwisseling is de kans groot dat je de taal van het land aan het leren bent en zo ook kan communiceren met de locals. Je leert bij over verschillende gewoontes, eten, gebruiken,... Door je nieuwe internationale vrienden steek je daarnaast veel op over landen uit de hele wereld. Overigens is een reisje naar een buurland met de medestudenten gauw meegepikt. Hoe moet je anders je weekends vullen zonder al die familieverplichtingen en activiteiten die in België op het programma staan?

op erasmus gaan

3. Leer op je eigen benen staan

Tijdens een Erasmusuitwisseling moet je het doen zonder de hulp van je ouders. Je moet op je eentje naar het nieuwe land reizen, accommodatie zoeken en alle administratie rondom je uitwisseling regelen. Daar houdt het niet op; eenmaal geïnstalleerd in je nieuwe basis ga je zelf boodschappen doen, koken, activiteiten plannen, je kleren wassen en strijken, dokters regelen als je ziek bent,.... Dit maakt je een stuk zelfstandiger en vormt een leerrijke ervaring voor de toekomst.

4. Staat mooi op je cv

Internationale ervaring (werk of studies) is een pluspunt voor veel bedrijven en springt in het oog op je cv. Het getuigt van een hoge mate van zelfstandigheid en flexibiliteit. Daarnaast kan je aantonen dat je meerdere talen spreekt en niet terugdeinst voor een uitdaging. Ten slotte betekent het meestal dat je met cultuurverschillen overweg kan. Werkgevers nemen buitenlandse ervaring vaak in overweging wanneer ze een geschikte werknemer zoeken.

5. Een onvergetelijke periode

Wie in het buitenland studeert, omschrijft die periode van als de tijd van zijn of haar leven. Er is zelfs een onofficieel syndroom, post-Erasmusdepressie, waarmee studenten het gevoel na hun uitwisseling beschrijven. Opnieuw in de Belgische realiteit belanden na een maandenlang avontuur komt hard aan. Je hebt zo veel gezien, geleerd, ervaren. Je bent veranderd en gegroeid als persoon, terwijl in je thuisland alles hetzelfde is gebleven. Veel studenten blijven na hun uitwisseling dromen om opnieuw de wijde wereld in te trekken en zo nog meer te ontdekken. Handig is dat zij intussen veel internationale vrienden hebben gemaakt waar ze op bezoek kunnen gaan!

Wil je graag een nieuwe taal leren? BijlesHuis helpt je graag aan een gepaste docent. Wil je graag bijlesdocent worden? Registreer je dan op deze pagina!

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

uitwisseling studeren in het buitenland buitenland reizen cultuur ervaring erasmus
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter