written by
Xsam S.

Muziek luisteren tijdens het blokken, goed idee of niet?

Rondom studeren 1 min read

Een lange tijd aan een stuk studeren, zoals tijdens de blokperiode, kan vermoeiend zijn. Gelukkig maakt muziek het studeren wat aangenamer, maar is dat wel een goed idee? Het effect van muziek luisteren op je concentratie is al veel onderzocht en hangt af van verschillende factoren, zoals het muziekgenre, het vak dat je studeert of je persoonlijke voorkeur. Is het dus verstandig om tijdens het studeren naar muziek te luisteren? Wij zochten het uit.

muziek luisteren tijdens het blokken

De wetenschap achter muziek luisteren tijdens het studeren

Verschillende onderzoekers deden een poging om het effect van muziek tijdens het studeren te achterhalen. De resultaten spreken elkaar wat tegen: bepaalde wetenschappers beweren dat muziek luisteren een negatief effect heeft op je concentratie en productiviteit, anderen zeggen dat het net stimulerend werkt. Hieronder volgen enkele interessante theorieën over het effect van muziek op studeren.

De eerste theorie heet het mozarteffect. In 1993 bewees onderzoeker Frances Raucher dat luisteren naar Mozart een positief effect heeft op je IQ-score. Het nummer heeft een symmetrische opbouw en een bepaalde regelmaat die de juiste hersendelen in werking zet. Helaas duurt die toename niet zo heel lang. Slechts 10 à 15 minuutjes na het beluisteren van “K. 448” van Mozart verdwijnt het effect al. Het kan dus wel een goed idee zijn om het muziekstuk even op te zetten vóór je begint te studeren of vóór je aan je taak begint.

Barenboim & Argerich : Mozart Sonata for Two Pianos, K.448

Een tweede bevinding is de arousal-and-mood hypothese. Muziek heeft volgens die hypothese een invloed op je gemoedstoestand, dat op zijn beurt een effect heeft op je cognitieve vaardigheden. Je wordt blij en opgewekt van muziek die je graag hoort en dat gevoel heeft een effect op je prestatie bij cognitieve taken. Luisteren naar een leuk nummer wakkert de productie van dopamine aan. Dankzij die vrolijke bui zal je dus beter kunnen nadenken, analyseren, concluderen en focussen.

Tot slot onderzocht psychologe Emma Gray, in opdracht van Spotify, wat het effect is van verschillende muzieksoorten op je concentratie tijdens het studeren. Opnieuw blijkt dat muziek het leerproces vaak makkelijker maakt, waardoor je het langer volhoudt. Bovendien blijkt het type muziek dat je best luistert afhankelijk van het vak dat je studeert. Zo toonde Gray aan dat emotionele rock of popmuziek je creativiteit een sterke boost kan geven.

Naast de vele positieve conclusies, zijn er ook enkele onderzoeken die vaststellen dat muziek geen positief effect heeft op het studeren. Uit een Duitse studie (2014), waarin 199 mannen en vrouwen een reeks woordjes van buiten leerden, bleek dat de personen zonder muziek even goed presteerden als de personen die muziek luisterden tijdens het studeren. Verder bewees de Amerikaanse psycholoog Randi Martin in 1988 dat je door muziek slechter zal presteren op taken waarbij je betekenis moet verwerken. Denk maar aan begrijpend lezen of woordjes leren in een andere taal. Die taken vragen je volledige aandacht en muziek zou hierbij voor afleiding zorgen.

Klassieke muziek of popmuziek?

De meningen over luisteren naar muziek zijn duidelijk verdeeld, is het nu goed of slecht? Volgens psychologe Emma Gray wordt het positieve of negatieve effect vooral bepaald door het soort vak dat je studeert en welk muziekgenre je daarbij luistert. Het genre heeft verschillende effecten op het menselijk brein. Je moet dus de muziek kiezen die het deel van je brein stimuleert dat je voor dat vak het meest nodig hebt.

Zo gebruik je de linkerhelft van het brein om feitelijke informatie te verwerken en problemen op te lossen. Om dat gedeelte te stimuleren luister je best naar rustige muziek die een kalmerend effect heeft op je geheugen. Daarnaast gebruik je de rechterhelft van het brein om originele en creatieve gedachten te produceren. Opgewekte muziek zorgt hierbij voor een uitgelaten gevoel, wat creatieve prestaties bevordert.

Hieronder vind je enkele passende playlists op spotify:

  • Wetenschappelijke vakken of talen: luister naar muziek met 50 tot 80 beats per minuut, dat is ongeveer je hartslag wanneer je zit. Het helpt je focussen en bevordert logisch denken.
Playlist 50-80 bpm
  • Creatieve vakken als toneel, kunst, Engels, esthetica: luister naar emotionele rock- of popmuziek.
Creatieve playlist
  • Wiskunde: luister naar klassieke muziek met 60 tot 70 beats per minuut. Die muziek helpt je om langer te studeren en meer informatie te onthouden. In het artikel over hoe je moet studeren voor wiskunde vind je nog meer tips om te slagen voor je examen wiskunde.
Playlist klassieke muziek

Do’s and don’ts

Wetenschap bewijst de voor- en nadelen van muziek, maar studeren is vooral een persoonlijk proces. Iedereen is anders, dus leer jezelf kennen! Test hoe goed jij studeert met of zonder muziek. Als je afgeleid en minder productief bent, zet de muziek uit.

Daarnaast luister je ook best muziek via een koptelefoon, zo voorkom je afleiding door omgevingsgeluiden. De muziek werkt dan als een soort bliksemafleider voor al die onregelmatige geluiden, je creëert een coconnetje waarin je al je aandacht op het studeren vestigt. Het best gebruik je de muziek als een soort achtergrondgeluid, dus niet te luid. Denk er ook aan om een lange playlist klaar te zetten, zodat je niet na elk nummer een nieuw liedje hoeft te kiezen.

Ten slotte is het belangrijk dat je naar muziek luistert die je zelf mooi vindt. Het heeft geen zin om naar klassieke muziek te luisteren als je daar helemaal niet van houdt. Werkt muziek niet voor jou, maar zit je toch liever niet in stilte? Probeer eens te studeren met natuurgeluiden.

Heb je moeite met een bepaald vak? Of lukt het studeren echt niet? Contacteer dan vrijblijvend BijlesHuis. Binnen enkele dagen krijg je een bijlesdocent in je buurt voorgesteld die gespecialiseerd is in studiebegeleiding.

Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikels? Registreer je hieronder voor onze spamloze maandelijkse nieuwsbrief.

muziek studeren blok
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter