written by
Jana C.

Beat the back-to-school blues

Rondom studeren 3 min read

De zomer loopt helaas alweer op z'n einde, tijd om je boekentas weer van onder het stof te halen! Het nieuwe schooljaar staat namelijk voor de deur... Of ben jij iemand die het liefst die deur opnieuw op slot doet? Dan lijd je aan de back-to-school blues. Geen paniek, met deze tips kan je met meer moed in de schoenen terug naar school.

geen zin in school

Zorg voor routine

Gedaan met opstaan in de namiddag en hele dagen op de bank luieren in je pyjama.
Om opnieuw te wennen aan de nieuwe routine 'oefen' je best al eens op je laatste vakantiedagen. Sta eens wat vroeger op, maak een ontbijtje klaar voor jezelf of trek meteen je kleren aan en ga naar buiten. Zo acclimatiseer je al iets beter aan het schoolritme dat om de hoek loert.

Stel jezelf nieuwe doelen

Zie het als goede voornemens, maar dan voor het nieuwe schooljaar. Sluit je bijvoorbeeld aan bij een sportclub, leer een nieuwe taal, of probeer voor het vak dat je al jaren vervloekt eens een acht te halen in plaats van die magere zesjes. Zo zijn je ouders ook tevreden, twee vliegen in één klap! Denk aan boeken die je graag nog zou willen lezen, of plan een uitstapje in de eerstvolgende vakantie. Zo heb je meteen iets om naar uit te kijken.
Maar ook studentenclubs zitten niet stil bij de start van het nieuwe schooljaar. Misschien heb je wel interesse om je ergens bij aan te sluiten, of aan enkele activiteiten die ze organiseren deel te nemen?

Wil je veranderen in een chef-kok op kot? Gedaan met al die maaltijden om op te warmen, kruip zelf eens achter het fornuis! Honderden websites lijsten gemakkelijke recepten op. Of heb je soms ambitie om dit jaar wat vaker in de bibliotheek te gaan studeren? Maak een lijstje met alle blokspots en werk deze één voor één af, zo ontdek je meteen waar je je optimaal kan concentreren voor tijdens de blokperiode.

Wat dacht je van een studentenjob om het jaar met nieuwe vaardigheden en een vollere portefeuille door te brengen? Studentjob zet je in de goede richting met openstaande vacatures. Onzeker over hoe je het best een cv of motivatiebrief samenstelt of een sollicitatiegesprek knalt? Bekijk dan snel deze sollicitatietips!

Steun elkaar

Je hebt honderduizenden lotgenoten! Wie zelf de bright side niet vindt aan naar school gaan, kan inspiratie opdoen op sociale media. Wanneer je op Twitter #gladtogoback in de zoekbalk ingeeft, vind je allerlei tweets van lotgenoten die er de fun wel van inzien. Misschien werkt hun enthousiasme wel aanstekelijk. Verder heb je ook gewoon je vrienden die je opnieuw terugziet en waarmee je fijne dingen kan doen na de les.

Talk it out

Sommige studenten zien het écht niet zitten om opnieuw richting school te trekken. Ze voelen zich niet goed in hun vel, hebben problemen op school of daarbuiten. Praten helpt voor hen. Neem een vriend in vertrouwen, of licht je ouders in. Onthoud dat er ook op school mensen rondlopen die hiervoor geschikt zijn. Klastitularissen en studiebegeleiders of CLB-medewerkers functioneren als luisterend oor.

Ook in het hoger onderwijs staat een hele resem opties voor je klaar. Denk maar aan de dienst studentenvoorzieningen. Zij helpen met financiële problemen, huisvesting issues of bieden discrete psychologische hulp aan. Probeer er vooral op te letten dat je jezelf niet gaat isoleren, dat heeft een negatief effect op je state of mind.

Heb je zelf nog nuttige tips om die back-to-school blues te bestrijden, of ben je op zoek naar bijles? Wil je graag bijlesdocent worden? Registreer je dan op deze pagina!

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.

studeren School
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter