Slecht zien en lagere punten: wat is het verband?

4 min read
slecht zien, lage punten, verwachtingen, motivatie, ogen, bril

Wanneer je een doel voor ogen hebt, is het makkelijker om je volledig in te zetten om dit doel te bereiken. Motivatie is een cruciale factor in je academische prestaties. Echter, je verwachtingen van succes gebaseerd op eerdere ervaringen kunnen dit sterk beïnvloeden. Wanneer je bijvoorbeeld een eerdere wiskundetoets niet gehaald hebt, verlies je motivatie omdat je met minder vertrouwen toekomstige wiskundetoetsen ingaat. Deze negatieve ervaringen uit het verleden kunnen ontstaan door factoren buiten je controle, zoals een leraar die voor jou niet het type was om elke les duidelijk uit te leggen. Omgekeerd heb je misschien niet zoveel gestudeerd als je had gekund.

Er is echter nog een andere cruciale factor die je motivatie en algehele cijfers kan beïnvloeden: je gezichtsvermogen. In een studie uit 2020 vonden Spaanse onderzoekers dat studenten die slechter zien, lagere academische prestaties hadden. Als je gezichtsvermogen minder is, zie je bijvoorbeeld het bord niet goed, krijg je hoofdpijn bij het studeren en mis je misschien woorden door vermoeide en jeukende ogen tijdens het lezen. Dit kan ertoe leiden dat je moeite hebt om bij te blijven met je klasgenoten en jezelf te motiveren om vakken te halen.

Het goede nieuws is dat—net zoals harder studeren zijn vruchten afwerpt—slecht zien kan worden verholpen. Hieronder vind je een aantal tips om hier mee om te gaan.

Laat je ogen controleren

Controleer of je de officiële symptomen van slecht zien ervaart bij het maken van schoolwerk. Dat omvat vaak knipperen of in je ogen wrijven, letters of regels door elkaar halen bij het lezen en schrijven, en hoofdpijn of moeite met concentreren ervaren tijdens lange studiesessies. Als dat zo is, boek een oogmeting. Praten met een gecertificeerde optometrist betekent dat ze je visuele zorgen kunnen analyseren, je ogen grondig kunnen onderzoeken, en je het best mogelijke advies kunnen geven over hoe je wazig zicht kunt verhelpen, zodat je beter kunt presteren op school. Bijvoorbeeld het verstrekken van een recept dat je kunt gebruiken om een bril of contactlenzen te dragen voor een duidelijker zicht.

Eet beter en hydrateer

Consumeer de beste voedingsstoffen voor je ogen om te voorkomen dat slecht zien verergert. Zo bevatten wortels vitamine A die je netvlies helpt meer licht te absorberen voor een duidelijker zicht. Als je veel naar een scherm staart bij het studeren, kan de omega-3 in vis zoals zalm en haring ook voorkomen dat je ogen te snel uitdrogen bij het kijken naar een scherm, wat wazigheid kan verergeren. Oudere studenten: beperk je inname van stimulerende middelen zoals cafeïne. Hoewel cruciaal voor late-night studiesessies, kan te veel je meer vermoeid laten voelen als hun effecten uitgewerkt zijn. Belangrijker nog, Medical News Today meldt dat ze je ogen kunnen laten trillen en je zicht verder kunnen vertroebelen. In plaats daarvan kun je beter meer water drinken om droge ogen en slecht zien te voorkomen.

Pas je studieomgeving aan

Als je ogen harder moeten werken terwijl je studeert, worden ze sneller moe, wat resulteert in slechter zien. Voorkom dit door je werkplek aan te passen. Bij het gebruik van computers, zorg ervoor dat je verlichting overeenkomt met hoe helder je scherm is, zodat het gemakkelijker is voor je ogen om te zien wat er op het display staat. Het is ook van uiterst belang dat je apparaat op ooghoogte is afgesteld, zodat je jezelf niet hoeft in te spannen door omhoog of omlaag te kijken om het te kunnen zien. Het gebruik van laptopstandaarden, een speciale monitor en zelfs verstelbare ergonomische stoelen kunnen helpen.

Geef je ogen rust

VRT meldt dat jongeren buiten de tijd dat ze digitale apparaten gebruiken om te studeren, nog eens drie uur per dag op hun smartphones doorbrengen. Helaas meldt DeMorgen dat dit je ooggezondheid kan verslechteren: het artikel uit 2023 Tegen 2050 heeft de helft van de wereld een bril nodig onthult dat toenemende schermtijd betekent dat meer kinderen en tieners gediagnosticeerd worden met wazig zien door bijziendheid (myopie). Dus ongeacht of je geen myopie hebt—of het al hebt, maar niet wilt dat het vordert—je moet je ogen rust geven om deze negatieve effecten te voorkomen. Bij het studeren, probeer de 20-20-20 regel: elke 20 minuten, kijk 20 voet (ongeveer 6 meter) weg voor 20 seconden. Probeer daarnaast ook je gadgetgebruik buiten je schoolwerk te beperken tot twee uur per dag. Door je ogen de kans te geven om te herstellen, zijn ze minder snel moe—en je gaat je zicht ook minder snel achteruit.

Om beter te presteren op school, heb je motivatie nodig. Niet duidelijk kunnen zien kan je ontmoedigen om naar het beste van je vermogen te studeren—dus als je wazig zien ervaart, kunnen deze tips je helpen de punten te halen waar je naar streeft.

* Dit artikel bevat publiciteit voor Pearle.

Schrijf je hier in voor onze newsletter:

Op zoek naar een cursus Excel voor beginners of een cursus Excel voor gevorderden? HelloProf staat voor je klaar met echte Excel-experts!

Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter