written by
Annelies B.

Passé récent gebruiken: heldere uitleg over het recente verleden

Bijleren: talen 2 min read

Tu viens de cliquer sur cet article? Excellent! Nu kom je alles te weten over de werkwoordstijd passé récent. In dit artikel leggen we je van a tot z uit hoe je de passé récent vormt en gebruikt. Laten we samen naar de cinema gaan om de passé récent te bekijken . On y va!

Passé récent vormen

De passé récent vorm je met 3 verschillende delen:

le passé récent gebruiken, vorming, hulpwerkwoord

Belangrijk: het voorzetsel ‘de’ wordt ‘d’’ voor klinkers en een ‘h muet’. Bij een ‘h muet’ spreek je de ‘h’ niet uit en lijkt het alsof het woord met een klinker begint zoals homme.

le passé récent, vorming, frans, passé récent gebruiken

Hoe uitzonderlijk! Bij de passé récent zijn er geen uitzonderingen. Alle regelmatige en onregelmatige werkwoorden volgen deze regel.

Let op: als de hele tekst in het verleden staat, moet je de passé récent natuurlijk ook in het verleden gebruiken. Dat doe je door het werkwoord ‘venir’ in de imparfait te vervoegen.

Dans le film, ils venaient de découvrir qu’il était le vilain quand il a sorti son revolver. Il avait du sang sur les mains, car il venait de tuer quelqu'un.

passé récent vormen gebruiken

Passé récent gebruiken

De passé récent gebruik je voor iets dat nog maar net in het verleden gebeurd is. Dat kan je ook zien in de naam: ‘récent’, iets wat nog maar recent gebeurde. ;-) In het Nederlands wordt het dan ook vertaald met ‘net’ of ‘zojuist’.

Je viens juste d’apprendre qu’un nouveau film de Spider-Man va sortir.
Ik heb zonet ontdekt dat er een nieuwe film van Spiderman uitkomt.

Soms worden er bij de passé récent tijdsaanduidingen gebruikt om het recente karakter te benadrukken, zoals à l’instant, juste, il y a une minute. Aan de hand van deze woorden kan je herkennen wanneer je de passé récent moet gebruiken, maar ze hoeven er niet bij te staan.

In het Frans zijn er verschillende tijden waarmee je over het verleden kan vertellen. Zo zagen we in een vorige blog al het verschil tussen de passé composé en de imparfait. Die moet je dus zeker niet verwarren met de passé récent.

Zo, nu snap je hoe je de passé récent vormt en gebruikt. Het is een van de eenvoudigste werkwoordstijden in het Frans en daarom is het ook een van onze favorieten. ;) Wordt het ook een van de jouwe? Vergeet niet veel te oefenen zodat jij in no-time correct over het verleden praat in het Frans. Bonne chance!

Loop je vast op andere onderdelen van de Franse grammatica? BijlesHuis biedt individuele bijles Frans op maat aan met een ervaren vakdocent.

Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels!

Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter