written by
Hebe V.

10 apps om je smartphone-gebruik te beperken

Voor studenten: efficiënter studeren 4 min read

Een berichtje hier, een melding daar. Het is moeilijk om je telefoon te negeren, en zeker tijdens het studeren. Weet jij hoeveel tijd je dagelijks bezig bent op je smartphone? Volgens Statista spenderen we gemiddeld 5,4 uur per dag op onze telefoon. Dat is 5,4 uur waarin je eigenlijk ook een hoofdstuk had kunnen leren.😉 Gebruik een van deze 10 gratis apps om je smartphone-gebruik tegen te gaan en je schoolwerk in te halen.

apps om gsm te blokkeren
10 apps om je smartphone-gebruik te beperken

1. Offtime - iOS, Android

Blokkeer meldingen met de Offtime app. Blokkeer ze een hele dag of schakel tijdelijk een Offtime-moment in. Gebruik deze app met je vrienden om samen een smartphone-pauze in te schakelen en iets leuks te doen! Naast het tijdelijk blokkeren van apps kan je ook checken hoe vaak je jouw smartphone hebt gebruikt, via dagelijkse, maandelijkse en jaarlijkse statistieken.

OffTime

2. Forest - iOS (betalend), Android

Stel via deze app een afgebakende studeer- of concentreerperiode in. Door een periode in te stellen plant je een boompje. In de 30 minuten daarna gaat het zaadje groeien tot een boom. Maar zodra je jouw smartphone gebruikt, sterft je boompje. Dus hoe meer je jouw smartphone aan de kant laat liggen, hoe mooier je virtuele boom wordt en hoe groter je virtueel bos op Forest!

Forest

3. OffScreen - iOS, Android

Deze app heeft drie soorten instellingen om het smartphone-gebruik tegen te gaan. Ten eerste de pomodoro-techniek. Herinner je deze techniek nog uit onze video met de beste tips om efficiënter te studeren én te slagen voor je examens. De techniek werkt met tijdsblokken: 25 minuten studeren, 5 minuten pauze, 25 minuten studeren, 5 minuten pauze, … Na elke 3 of 4 blokken neem je een grotere pauze van een kwartier of een half uur. Ten tweede heeft de app een countdown en als derde cumulatieve tijdtellers. Zodra een timer start en je telefoon neerlegt, herinnert OffScreen je eraan om weer aan het werk te gaan met een melding, als je hem weer oppakt. OffScreen zorgt niet enkel voor een uitdaging met schermtijd, maar heeft daarnaast ook een slaapuitdaging. De app leest je slaapgegevens van de Health-app en helpt beter te slapen zonder smartphone.

OffScreen

4. Cold Turkey - Windows, macOS

Cold Turkey helpt om je te beschermen tegen afleiding op je laptop door websites voor een bepaalde tijd te blokkeren. Nadat de app is gedownload kan je aangeven welke websites je tijdelijk wilt laten blokkeren, zoals Facebook, Messenger, YouTube, … Als de geblokkeerde tijd is ingeschakeld moet je die tijd dan ook uitzitten. De app verwijderen om weer op de sites te kunnen helpt niet.

Cold Turkey

5. SelfControl - iOS, mac

SelfControl is te vergelijken met Cold Turkey maar dan alleen voor Apple en een beetje eenvoudiger. Deze app zorgt er ook voor dat je niet afgeleid wordt door sommige websites, mails en al de rest op het Internet. Maak een lijst van websites die je wilt blokkeren, bepaal daarna een tijdsperiode en druk op start. Vanaf dan kan je ongestoord doorwerken tot de tijd verstreken is. Opnieuw, je computer heropstarten of de app verwijderen helpt niet om de app uit te schakelen.

SelfControl

6. AppBlock - Android

Stel via Appblock een specifieke niet-storen-timer in om apps en social media te blokkeren. Zet zo een herinnering om je productiviteit te beheren en te concentreren op je schoolwerk. Daarnaast kan je een schermtijd-trackerlimiet instellen voor vrije tijd en kan je ook je schermtijd volgen.

AppBlock

7. BreakFree - iOS, Android

Check hoe vaak je jouw smartphone gebruik in uitgebreide grafieken en stel daarna persoonlijke dagelijkse limieten in. Als je deze limieten overschrijdt, krijg je een herinnering. Vind zo een balans voor andere belangrijke dingen, zoals schoolwerk. Daarnaast gebruikt BreakFree, na goedkeuring, je locatie. Zo kan de app nagaan wanneer maar ook waar je het meest je smartphone gebruikt.

Break Free

8. Flipd - iOS, Android

Via Flipd kan je een focustimer instellen voor een bepaald doel, bijvoorbeeld een examen of een taak. Dit doe je via een aanpasbare focustimer op basis van kleur, tijd en pauzes. Stelt de timer in en begin met studeren tot de timer afloopt. Daarna krijg je je focustijd en je tijd voor pauze in een overzicht. Focus en leer ook samen met andere Flipd-gebruikers en studenten in een live openbare studieruimte in de app.

Flipd

9. AppDetox - Android

Gebruik AppDetox om van je smartphone te blijven en een digitale detox in te schakelen. Je kan je eigen regels instellen voor apps en meldingen om zo niet gestoord te worden. Telkens wanneer je een van die regels overtreedt, herinnert AppDetox je eraan dat je jezelf weer aan het afleiden bent. Deze overtredingen worden bijgehouden in een soort van logboek.

AppDetox

10. Screentime - Android

Dit is een heel uitgebreide app. Ten eerste stel je een lijst met taken en gewoonten op. Deze lijst herinnert je eraan wanneer je jouw smartphone te veel gebruikt. Ten tweede kan je via Screentime ook een slaapschema instellen. Via dit schema blokkeer je apps voor het slapengaan zodat je meer ontspannen bent en beter kan slapen. In het slaapschema heb je ook een ‘nachtlampje’. Hiermee vermindert het blauwe licht op het scherm om gemakkelijker in slaap te vallen. Zoals alle andere apps heb je ook een dagelijks gebruikslimiet. Ten derde kan je ook het opstarten van apps vertragen. En als laatste werkt de app met beloningspunten. Met deze punten kan je limieten overslaan. Hoe minder tijd je spendeert op je smartphone, hoe meer beloningspunten.

Screentime

Heb je alle apps geprobeerd en lukt het je nog steeds niet om te concentreren? Dan heb je nog drie andere opties:

  1. Zet je smartphone af
  2. Gooi je smartphone uit het raam
  3. Dien vrijblijvende een aanvraag in bij BijlesHuis. ;-)

Lukt het niet goed om zelfstandig te studeren? Heb je hulp nodig om de leerstof te verwerken? Contacteer dan vrijblijvend BijlesHuis. BijlesHuis heeft een netwerk vol ervaren bijlesdocenten die jou met alle plezier helpen bij het leren leren.

Interesse in meer van onze artikels? Abonneer je op onze maandelijkse newsletter.

smartphone efficiënt studeren leren
Updates ontvangen met didactische inzichten?
Sign up for our newsletter