Het enorme lerarentekort op de Vlaamse scholen, een gemiddelde leerachterstand van 21 weken voor de 'coronageneratie' schoolkinderen en het dalende niveau van het onderwijs. Het zijn maar drie van de vele redenen waarom BijlesHuis het aantal leerlingen dat bijles volgt in 2022 met 25% zag stijgen. Maar ook leerproblemen, een stijgende aandacht voor de leerling als individu en verkeerde studiemethodes zijn aanleidingen om bijles te zoeken. Ook januari 2023 breekt alle records qua aantal aanvragen voor bijles bij BijlesHuis. Is de gedachte om jouw zoon of dochter bijles te laten volgen ook bij jou al eens opgekomen? Hieronder vind je 6 situaties waaraan je merkt of bijles nodig is.
1. Je kind heeft het moeilijk met een specifiek vak
"Het is te moeilijk!"
“Ik snap er echt niets van.”
“Ik heb een slechte toets gemaakt.”
Nog steeds de klassieke aanleiding om met bijles te starten. Wiskunde, Frans, statistiek,.. Er zijn nu eenmaal vakken waar veel leerlingen het lastig mee hebben. Krijg je vragen van je kind over onderwerpen waar je zelf niet bij kan helpen? Dan wordt het tijd om de hulp van een deskundige in te schakelen. Een gespecialiseerde docent gaat intensief aan de slag met een bepaald vak of een bepaalde valkuil uit de cursus. Hij helpt bij oefeningen, antwoordt op specifieke vragen en legt de leerstof uit op verschillende manieren, totdat jouw kind het begrijpt. Door op tijd hulp in te schakelen, zorg je ervoor dat jouw kind niet achter raakt op zijn klasgenoten en blijvend inzicht krijgt in het vak waarmee hij het moeilijk heeft. Daarnaast krijgt hij een duwtje in de rug voor wat meer zelfvertrouwen.
2. Je kind heeft meer uitdaging nodig
"Het is te gemakkelijk!"
”Ik verveel me in de les.”
”Nee, ik hoef niet te studeren.”
Een bijlesdocent biedt niet enkel hulp wanneer jouw zoon of dochter het lastig heeft op school, maar ook wanneer het net té gemakkelijk wordt. Als je kind zich verveelt op school, heeft hij extra uitdaging nodig. We somden hier tips op om met een hoogbegaafde leerling om te gaan. Een bijlesdocent met kennis van zaken kan aan de slag gaan om de leerstof uit te diepen, moeilijkere oefeningen te voorzien en jouw kind uit te dagen met nieuwe, meer gedetailleerde onderwerpen. Heb je al eens nagedacht over lessen in een andere taal of praktische toepassingen op wiskunde?
3. Je kind heeft geen goede studiemethode
"De cursus ligt voor mij maar ik weet niet hoe ik eraan moet beginnen."
”Ik blijf mijn woordjes van Frans vergeten.”
”Ik heb slechte punten maar ik heb echt het hele weekend geleerd!”
‘Leren leren’ wordt elk jaar belangrijker in de schoolcarrière van een leerling. Grote hoeveelheden instuderen, hoofd- en bijzaken scheiden, een samenvatting of mindmap maken, juiste leerstrategieën toepassen, een planning opmaken en volgen... Samen met je kind gaat jullie bijlesdocent op zoek naar de meest geschikte studiemethode op maat. Hier lees je enkele tips om je kind te helpen bij het leren leren. Elk kind is anders, dus elke ‘perfecte leerstrategie’ is ook individueel. Met de juiste bijlesdocent en de juiste studie-aanpak boekt je zoon of dochter vooruitgang op verschillende vlakken -en in verschillende vakken.
4. Je kind heeft geen motivatie meer
"Ik ga het nooit kunnen..."
”Het maakt niet uit of ik studeer of niet, ik ben er te dom voor.”
”Ik wil mijn huiswerk niet maken / Ik wil niet meer naar school.”
Jouw kind werkt, maar wordt er niet voor beloond? Na het behalen van een aantal slechte cijfers, daalt de motivatie logischerwijs. Of ziet je kind echt op tegen alles dat met school te maken heeft? Je vindt hier alvast enkele tips om schoolmoeheid te herkennen en aan te pakken. Kinderen in zo'n positie kunnen zich hulpeloos of waardeloos voelen. Door het inschakelen van een enthousiaste bijlesdocent die de vragen van je kind beantwoordt, hem/haar motiveert en helpt vooruitgaan in de moeilijke vakken, kan het plezier in leren en in school langzaam terugkeren. Soms werkt dat best met een docent met jarenlange ervaring voor de klas, soms met een bijlesgever die qua leeftijd wat dichter bij je kind staat.
5. Je kind raakt het overzicht kwijt of vertoont uitstelgedrag
"Ik doe het later wel!"
”De leerkracht trok punten af omdat ik de taak te laat ingediend heb.”
”Ik heb niet alles af gekregen.”
Dient jouw zoon of dochter zelden een taak tijdig in? Haalt hij afgesproken deadlines niet of begint hij laattijdig te studeren voor een toets? Samen met de bijlesdocent kan hij een planning opmaken en de lesstof behapbaar maken. Met een duidelijke structuur en concrete minidoelen staat je kind een stuk verder.
6. Je kind heeft een leerstoornis
"Het is niet eerlijk..."
"Ik kan niet volgen in de les door mijn ADHD.”
”Engels is extra moeilijk met dyslexie.”
Gemiddeld kampt 7,5% van minderjarigen met een leerstoornis, of omgerekend: anderhalf kind per klas. Leerlingen met dyslexie, ADHD of dyscalculie hebben het bij bepaalde vakken lastig om het klassikale tempo te volgen. Een ervaren bijlesdocent, opgeleid om te ondersteunen bij leerproblemen, kan jouw kind de aandacht, handvaten en specifieke structuren geven die het nodig heeft. Door de leerstof te herkauwen met specifieke aandacht op maat, wordt het voor jouw kind aangenamer op school.
Denk je dat jouw zoon of dochter extra individuele ondersteuning kan gebruiken? BijlesHuis helpt jullie graag op weg met een ervaren studiebegeleider, aan huis of online.
🌐 BijlesHuis - Vind de perfecte lesgever
Dit artikel verscheen eerder in samenwerking met Parentia.
Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.