Studeren is een belangrijk onderdeel van ons leven, of we nu in het middelbaar zitten, aan een hogeschool/universiteit studeren, of zelfs als we gewoon onze kennis willen uitbreiden. Dat we het vaak moeten doen, wil helaas niet zeggen dat we er automatisch goed in zijn. Grote pakken leerstof verwerken is namelijk geen gemakkelijke taak, zeker als het vak in kwestie jou niet ligt. Maar hoe studeer je het best? Gelukkig heeft BijlesHuis een groot aantal studiebegeleiders die gespecialiseerd zijn in beter leren. Hieronder vind je 7 tips met meer informatie die je kunnen helpen om beter te studeren.
1. Test jezelf
Door leerstof op te roepen uit je langetermijngeheugen, versterk je de verbindingen naar de plek waar die leerstof zich bevindt. Op die manier kan je het je sneller herinneren de volgende keer op de toets! Het efficiëntste om je jezelf te testen is door zelf in de huid van je docent te kruipen en oefenvragen op te stellen. Hoe zou je leerkracht dit vragen op de toets? Wacht daarna enkele dagen en los dan je eigen oefenvragen op. Bekijk je antwoorden kritisch en studeer opnieuw wat je nog niet onder de knie hebt. Andere methodes om jezelf te testen is via flashcards (geschreven of digitaal) of een mindmap of samenvatting te maken van je leerstof zonder in je boek te kijken en daarna te kijken welke belangrijke info je bent vergeten.
2. Gebruik effectieve leerstrategieën
Er bestaan veel verschillende leerstrategieën die je kan gebruiken om informatie beter te onthouden. Daaronder vallen bijvoorbeeld samenvattingen, tijdlijnen, chunking, , mindmaps maken, oefeningen oplossen, vraaganalyse van je leerstof,... Bovendien zijn er nog een heleboel handige extra strategieën om sneller een nieuwe taal te leren. Het is belangrijk om te experimenteren en te ontdekken welke leerstrategie het beste bij jou past. Onthou ook dat niet elke leerstrategie even effectief werkt voor elk vak; je zal dus per vak moeten experimenteren wat het beste werkt voor jou. Hier ontdek je alvast 5 van de effectiefste leerstrategieën om uit te proberen.
3. Beperk afleiding door je telefoon
Het is een hedendaags probleem: alle apps op je smartphone zijn een stuk interessanter dan de leerstof waar je je over buigt. Zeker als er voortdurend berichtjes en meldingen binnenkomen. Volgens Statista brengen we gemiddeld maar liefst 5,4 uur per dag op onze telefoon door! Dat zijn heel wat hoofdstukken die je had kunnen leren in die tijd...
Er staan gelukkig verschillende apps die je kunnen helpen om je telefoongebruik te beperken. Je kunt bijvoorbeeld een app installeren die je telefoon voor een bepaalde tijd blokkeert, zodat je je kunt concentreren op je studie. Of een app die je helpt met Pomodoro-blokken aan te geven. In deze lijst vind je 7 gratis apps die je kunnen helpen om meer te concentreren op je schoolwerk.
4. Plan je taken- en studeertijd efficiënt
Het is belangrijk om je taken en studeertijd efficiënt te plannen. Zo bewaar je het overzicht en maak je optimaal gebruik van alle beschikbare tijd. Enkele tips:
- Stel een weekplanning op. Hier vind je een bruikbaar sjabloon.
- Wissel leerwerk, overhoorwerk en doewerk af met elkaar.
- Moeilijke starters beginnen best met eenvoudigere taken en bouwen op naar moeilijkere taken. Makkelijke starters kiezen best voor het omgekeerde.
- Bouw voldoende marge in je planning.
- Vergeet niet tijdig rustmomenten in te plannen, liefst ook volgens Pomodoro
Lees zeker onze volledige gids om een weekplanning te maken en onze gids om een goede examenplanning te maken.
5. Maak ezelsbruggetjes van je leerstof
Ezelsbruggetjes zijn nuttig om informatie grondiger en sneller te onthouden, zodat je de stof niet vergeet op cruciale momenten. Het gaat vaak over creatieve manieren die de informatie koppelen aan iets wat je al kent. Dit kan bijvoorbeeld een rijm, acroniem of een beeld zijn. Het gebruik van ezelsbruggetjes maakt de informatie niet alleen gemakkelijker te onthouden, maar maakt ook het studeren leuker. In ons artikel over ezelsbruggetjes vind je een lijst met handige ezelsbruggetjes, en leer je hoe je je eigen ezelsbruggetjes kunt maken.
6. Lees en onderstreep niet enkel, maar herhaal de leerstof actief
Hoe studeer je het best? Het lezen en onderstrepen van tekst is alleszins geen effectieve manier om informatie op te slaan, net als enkel video’s bekijken. Je begrijpt de leerstof dan misschien wel, die zelf gaan reproduceren of toepassen is een ander paar mouwen. Daarom is het belangrijk om de leerstof ook actief te herhalen in plaats van uitsluitend passief.
Hoe doe je dat? Onder andere door te herhalen in intervallen, oefeningen te maken, flashcards te gebruiken, examenvragen op te stellen voor jezelf en je klasgenoten of de leerstof hardop uit te leggen aan een klasgenoot of je spiegelbeeld. Je leest hier uitgebreid over enkele effectieve manieren om je leerstof actief te herhalen.
7. Optimaliseer de plek waar je studeert
Een van de eerste stappen om beter te studeren is het creëren van een omgeving waarin je je goed kunt concentreren. Je studeert het best in een rustige en opgeruimde plek. Vermijd afleidingen, zoals televisies en andere elektronica, en zorg voor voldoende licht. Wist je dat de lichtkleur van je lamp een invloed heeft op je stemming? Overweeg te investeren in een ergonomische stoel en/of verstelbare tafel. Daarnaast is ook luchtkwaliteit en temperatuur van belang. Een gemiddelde temperatuur van ongeveer 21 graden en een dagelijks verluchte ruimte zou ideaal zijn. Een uitgebreide uitleg over het zelf creëren van de ideale studieplek lees je hier.
Hoe studeer je het best? We somden enkele tips om goed te studeren op die jou hopelijk geholpen en geïnspireerd hebben. Maar zoals je hierboven al las, is studeren ook een individueel proces en bestaat er geen ‘beste manier om te studeren’. De studiebegeleiders van BijlesHuis hebben ervaring met het individueel begeleiden van studenten om hun leerdoelen te behalven. Heb jij nood aan 1-op-1 ondersteuning bij leren leren? Doe dan zeker een aanvraag bij BijlesHuis. Nog veel succes gewenst!
🌐 BijlesHuis - Vind de perfecte lesgever
Wil je onze artikels maandelijks in je mailbox ontvangen? Schrijf je hieronder in op onze (spamvrije) nieuwsbrief.