Oké, online onderwijs heeft zo zijn voordelen. Je hoeft bijvoorbeeld niet meer te pendelen. Maar wanneer je een groepswerk moet maken in tijden van corona, is dat allesbehalve a walk in the park! Bij groepswerk in normale omstandigheden kun je on campus afspreken met je groepsleden en hen persoonlijk aanspreken wanneer er een probleem is. Dat is nu een pak moeilijker geworden. Wij zetten daarom de belangrijkste tips op een rijtje om het samenwerken zo vlot mogelijk te laten verlopen.
1. De juiste groepsleden vinden
Vaak mag je de leden van je groepswerk zelf kiezen. Een optie is om samen te werken met je vrienden. Let wel op: als je weet dat je productiviteit eronder zal lijden, dan kies je beter voor groepsleden waarvan je weet dat je er goed mee samenwerkt.
Misschien ken je wel niemand uit je richting? Hoe vind je dan groepsleden als je elkaar niet ziet in een klaslokaal? Dit is het ideale moment om nieuwe mensen te leren kennen. Ga naar je online leerplatform en plaats jezelf in een willekeurige groep. Vervolgens stuur je een mailtje naar je groepsleden om in contact te komen met hen met daarin je WhatsApp/Messenger/Skype gegevens. Een andere optie is een oproep plaatsen via social media; vaak bestaat er een Facebookgroep of groepschat met alle leden van je richting.
2. Stippel een heldere taakverdeling uit
Het belang van een heldere taakverdeling wanneer je groepswerk online moet uitvoeren, is niet te onderschatten. Kom bij aanvang van jullie opdracht samen in een online meeting om te bespreken wie wat wil doen en wie waar goed in is. Zorg ervoor dat iedereen duidelijk weet wat zijn of haar taken zijn, zodat er zich geen onnodige misverstanden voordoen.
Essentieel in dit stadium van het groepswerk is om duidelijke afspraken te maken in verband met deadlines en wie verantwoordelijk is voor het indienen van taken. Gemiste deadlines zijn nadelig voor de volledige groep, dus het is belangrijk dat iedereen zijn verantwoordelijkheid opneemt.
3. Maak gebruik van handige tools voor online groepswerk
Een handige tool om bestanden te delen is Google Drive. Iedereen werkt dan samen aan documenten op dezelfde plaats. Het is bovendien extra handig in tijden van corona, want je kan bijhouden waar je groepsleden mee bezig zijn en hoeveel ze al aan een bepaalde taak gewerkt hebben (of net niet).
Google Drive is zeker niet de enige tool voor je online groepswerk:
- Dropbox: bewaar en deel al je bestanden uit Google Documenten/Spreadsheets/Presentaties en Microsoft Office-bestanden.
- Sync.com: met deze tool bewaar je al je clouddocumenten op één plaats. Bovendien biedt deze tool privacybescherming voor je bestanden.
- Microsoft OneDrive: wanneer je de Office-app installeert op je smartphone, open, bewerk en deel je waar je ook bent al jouw bestanden.
- Trello: de borden, lijsten en kaarten van Trello stellen teams in staat om projecten op een leuke en flexibele manier te delen die veel voldoening geeft.
4. Communiceer online met je groepsleden
Communication is key! Spreek op voorhand af hoe jullie met elkaar gaan communiceren. Maak bijvoorbeeld een groepschat aan op Google Hangouts, zodat alle informatie zich op één plaats bevindt. Met deze tool chat en videocall je met je groepsleden. Wanneer een deadline nadert, kun je elkaar hier bijvoorbeeld aan helpen herinneren door in de groepschat een berichtje te sturen. Want teamwork makes the dream work!
5. Organiseer online meetings
We horen je al denken: nog een online meeting? Iedereen heeft het natuurlijk al druk met online lessen, maar het loont toch de moeite om regelmatig met je groepsleden een online meeting te houden om de communicatie te stroomlijnen.
Aangezien je elkaar niet meer (dagelijks) ziet op de campus en tijdens de les, heb je ook minder vaak de mogelijkheid om elkaar aan te spreken over je groepswerk. Mogelijke problemen of frustraties worden zo minder makkelijk geuit. Plan daarom regelmatig een online meeting in om elkaar up-to-date te houden over je werk en om mogelijke frustraties te uiten.
Soms krijg je tijdens de les de mogelijkheid om aan je groepswerk te werken. Grijp die kans en skip die les zeker niet. Het is de ideale kans om feedback aan je docent te vragen, of mogelijke problemen binnen de groep te bespreken met de docent als bemiddelaar.
Handige tools voor online meetings zijn:
- Microsoft Teams: Teams is geïntegreerd in Office 365, dus kan je met vertrouwde Office-programma's werken zoals Word, Excel en PowerPoint.
- Zoom: verstuur op voorhand een uitnodiging naar je groepsleden met het ID-nummer van de meeting en ga aan de slag!
- Skype: ook via Skype plan je eenvoudig een online meeting met je groepsleden. Klik op de knop Oproep plannen om je meeting te organiseren.
- Messenger: wanneer je een groepschat hebt aangemaakt voor je groepswerk, kun je natuurlijk altijd videobellen met je groepsleden vanuit Messenger.
- Google Meet: via dit platform organiseer je in Google Agenda een online meeting door een afspraak te maken en je groepsleden uit te nodigen.
Met deze tips kom je alvast een heel eind bij je volgende online groepswerk!
Heb je moeite met efficiënt studeren? Ben je op zoek naar bijles? Vraag vrijblijvend info bij BijlesHuis voor begeleiding op maat! Wil je graag bijlesdocent worden? Registreren kan op deze pagina!
🌐 BijlesHuis - Vind de perfecte lesgever
Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.