Of je nu in de lagere school, het middelbaar of aan de universiteit studeert: aan presentaties geven ontkom je niet. Voor velen is en blijft minutenlang spreken voor een groep iedere keer weer een beetje doodgaan, al helemaal als je de laatste keer een black-out of een ander pijnlijk voorval meemaakte. Dat hoeft echter niet zo te zijn. In dit artikel zetten we enkele gouden tips uiteen, zodat jij je volgende presentatie zonder krop in de keel en met een pak meer vertrouwen kunt aanvatten!
Alles begint met... De voorbereiding!
1. Creëer een duidelijke focus in je presentatie
Te veel mensen maken de fout om een onderwerp te kiezen en daar alles over te willen vertellen. Hierdoor blijft je presentatie oppervlakkig en weinig samenhangend. Denk dus goed na over wat jij precies met deze presentatie wil toevoegen. Per presentatie heb je genoeg aan 3 sleutelboodschappen die het skelet van je presentatie vormen.
2. Houd je slides simpel
Je tekst uittypen, kopiëren en plakken in je powerpoint is geen goed idee. Je wil namelijk echt vermijden dat je de hele presentatie je slides zit af te lezen. Ook je publiek kan niet tegelijkertijd gefocust lezen én luisteren naar alles wat je vertelt. Laat details in je powerpoint dan ook zo veel mogelijk achterwege. Je slides dienen om je boodschap samen te vatten aan de hand van enkele kernwoorden.
Sommige experts raden daarom aan om met de 5/5/5-regel te werken. Dat betekent: niet meer dan 5 lijnen tekst per slide, niet meer dan 5 woorden per lijn, niet meer dan 5 slides vol tekst na elkaar. Ga ook niet plots experimenteren met allerlei kleuren en animaties in je powerpoints. Zo houd je je slides leesbaar, en je publiek aandachtig.
3. Vertel een verhaal
Begin je steevast je presentaties met een standaardzin als ‘Hallo, ik ben X, en ik ga je iets vertellen over…’? Genoeg daarmee. Je klasgenoten en je leerkracht hebben zulke presentaties al genoeg gezien. Als je je van de rest wil onderscheiden, gebruik dan storytelling om je presentaties meer kleur te geven. Begin je presentatie met een (persoonlijke) anekdote, en illustreer belangrijke informatie in je presentatie met interessante verhaaltjes. Je zult zien dat je publiek de informatie veel beter onthoudt.
4. Je voorbereiding gaat verder dan je powerpoint
Zijn je Powerpoint en tekst klaar? Dat betekent nog niet dat het werk erop zit en dat je rustig voor de televisie kunt gaan zitten. Om overtuigender over te komen op de dag van je presentatie, is het belangrijk dat de tekst niet alleen in je hoofd, maar ook in je lichaam zit. Memoriseer de tekst dus grondig, en oefen je presentatie dan voor de spiegel. Pas als je natuurlijk en zonder aarzelen de presentatie kunt opzeggen, ben je er helemaal klaar voor.
De dag zelf...
Hoe goed je ook voorbereid bent, uiteindelijk hangt alles af van hoe je je presentatie brengt op het moment zelf. Menig student zag zijn uitstekende slideshow al tenietgedaan door een ferme black-out, of een veel te snel afgehaspelde presentatie.
Je moet weten dat zelfs ervaren sprekers zenuwen voelen bij elke presentatie die ze geven. Als je moet spreken voor een groep, herkennen je hersenen deze situatie als bedreigend. Hierdoor gaan ze in fight-or-flightmodus, wat een (lichte) paniekreactie veroorzaakt.
Je lichaamshouding doet wonderen
Gelukkig bestaat er een eenvoudige oefening waarmee jij die paniekreactie kunt tegengaan. Onderzoek van Amy Cuddy heeft aangetoond dat je gemoedstoestand niet alleen je lichaamshouding beïnvloedt, maar ook je gemoedstoestand. Door enkele minuten een krachtpose aan te nemen, stijgt je testosteron, daalt je stresshormoon, en kom je veel beter over.
Probeer de volgende keer dat je moet presenteren eens het volgende: in plaats van de laatste minuten voor je presentatie helemaal ineengedoken over je notities je presentatie voor de honderdste keer te herhalen, ga gewoon lekker rechtop zitten met je armen en benen wijd uiteen – even manspreaden, zoals je wil. Adem langzaam en diep door je buik.
Is het eindelijk jouw beurt? Ga dan rustig naar voren, en vertrouw op je lichaam: rechtop staan, kin omhoog, borst vooruit, benen open, handen in de zij. Wedden dat je nog nooit zo rustig aan een presentatie begonnen bent? Succes!
Lukt het met deze tips nog steeds niet om je presentatie te maken? Of loop je vast op andere taken of moeilijke leerstof? Contacteer dan vrijblijvend BijlesHuis. Zij koppelen jou aan een ervaren bijlesdocent die jou met plezier verder helpt.
🌐 BijlesHuis - Vind de perfecte lesgever
Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.