Als ouder wil je niets liever dan dat je kind naar school dartelt, zijn huiswerk steeds keurig maakt en elk vak met plezier leert. Maar dat is niet vanzelfsprekend. Heel wat kinderen zien school als een noodzakelijk kwaad, of raken ontredderd door de opeenvolging van toetsen en huiswerk. Ook jouw kind wil na een lange schooldag waarschijnlijk liever gamen of een serie kijken, dan alweer met zijn neus in de boeken zitten...
Hoe ga je als ouder hiermee om? Moet je net strenger zijn en de vrijheid van je kind serieus inperken? Of probeer je na al die jaren zelf nog eens de leerstof te bekijken, om je kind - met de nodige moeite - een extra woordje uitleg te geven? Onze intuïties zijn op dat vlak niet altijd de beste raadgever.
Gelukkig zijn er strategieën die wél hun nut bewezen te hebben. In dit artikel lijsten we enkele cruciale tips op, zodat jij je kind weer kunt motiveren om huiswerk te maken, te studeren voor dat buisvak, of met meer interesse in de les te zitten.
Creëer een goede studeeromgeving
Zonder aangename studeeromgeving komt er van studeren weinig in huis. Een grote tafel, comfortabele stoel en voldoende licht kunnen niet ontbreken. Maar even belangrijk is dat je nadenkt over waar de studieruimte zich bevindt: Laat je je kind zelfstandig in zijn/haar kamer werken, of houd je liever een oogje in het zeil?
Welk plekje je ook samen met je kind uitkiest, belangrijk is dat de studieruimte altijd beschikbaar is, en dat er zo weinig mogelijk afleiding is. Studeren in de woonkamer kan, maar niet als er andere kinderen spelen of de televisie er constant aanstaat.
Niet straffen, maar plannen
Als je kind zijn/haar huiswerk weer eens dreigt te verwaarlozen, ben je als ouder snel geneigd om een stevige preek te geven, of te dreigen met een straf.
'Als je geen tijd hebt om je huiswerk te maken, dan heb je ook geen tijd voor de voetbaltraining!'
Maar zo creëer je enkel meer afstand van je kind, dat zich sowieso al gestresseerd voelt door de opeenvolging aan taken en toetsen op school.
Daarom is het beter om in de eerste plaats begrip te tonen voor de situatie. Met vragen als 'Hoe komt het dat je zoveel werk hebt?' of 'Wat vind je er precies moeilijk aan?', kom je al een eind verder.
Leg jouw kind ook niet op dat het huiswerk MOET maken, maar werk samen naar een oplossing. Zo kun je een schema uitprinten en alle schoolactiviteiten en hobby's erin markeren. Vervolgens laat je je kind invullen op welke vrije momenten hij/zij voor school wil werken. Zo heeft je kind het gevoel zelf de keuze te hebben gemaakt, en kun je als ouder nog steeds advies geven.
Positieve én negatieve feedback
Als je je kind vooruitgang ziet maken, laat dat dan ook merken. Een schouderklopje of een oprecht compliment kunnen wonderen doen, net als een lekker vieruurtje na een flinke studeersessie.
Geef daarnaast ook aan wat nog beter kan. Als je kind ondanks zijn inspanningen een slechte toets heeft afgelegd, zit dan samen om te kijken welke stappen hij/zij nog kan zetten. Focus hierbij niet op het resultaat, wel op het proces. Het enige doel is om te blijven leren.
Wel/niet belonen bij een goed rapport?
Wil je je kind motiveren om een goed rapport te halen? Knoop er dan vooraf geen extra zakgeld of een andere materiële beloning aan vast. Dan wordt de beloning een doel op zich, of de voornaamste drijfveer om goeie punten te halen. Hierdoor gaat het kind de leerstof van buiten leren, waardoor later weinig blijft hangen.
In plaats daarvan wil je je kind doen inzien dat studeren een investering voor later is, een middel om jezelf te ontwikkelen en je creativiteit kwijt te kunnen. Zo raakt een student uit zichzelf gemotiveerd om bij te leren, niet voor de goedkeuring van de leerkracht of een beloning van de ouders. En dat leidt tot goeie resultaten op de lange termijn.
Is belonen bij een goed rapport dan helemaal uitgesloten? Helemaal niet. Een goed rapport is leuk voor iedereen, en verdient een beloning. Ga samen een ijsje eten, of plan een activiteit die je kind écht leuk vindt. Zeg bijvoorbeeld: 'Omdat je zo goed gewerkt hebt voor je examens, gaan we morgen naar een pretpark.' Wedden dat je kind hier blijer van wordt dan dat aangekondigde extra zakgeld?
Ontbreekt het jouw kind ook aan motivatie om te studeren of huiswerk te maken? Individuele bijles aan huis kan helpen! BijlesHuis stelt je graag een ervaren docent voor die je kind met de juiste feedback en planning op weg helpt.
🌐 BijlesHuis - Vind de perfecte lesgever
Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van de nieuwste artikels van Bijleshuis! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.