Oorspronkelijk komt de term van de filmwereld, waar een ‘body double’ een acteur vervangt in bepaalde scènes. Tegenwoordig verwijst body doubling echter ook naar een praktijk die vaak wordt gebruikt door personen met ADHD, maar die voor eender welke student nuttig kan zijn. Het idee is simpel: je werkt of studeert in de nabijheid van anderen om je concentratie en productiviteit te verhogen. Dit kan fysiek op een locatie, of virtueel via platforms en livestreams.
De voordelen van body doubling
Er zijn verschillende voordelen verbonden aan body doubling. Allereerst kan het een gevoel van verantwoordelijkheid creëren. Door de aanwezigheid van anderen voel je een subtiele sociale controle of druk om zelf ook aan de slag te gaan. Dit kan resulteren in een hogere productiviteit.
Veel studenten rapporteren ook dat ze door samen studeren sowieso sneller in een ‘studiemodus’ raken. Een soort van ‘zien werken doet werken’. Door de concentratie van de studenten rondom je, word je als het ware meegesleept in hun flow.
Als je samen studeert met klasgenoten, is er een extra voordeel: je kan elkaar vragen stellen, leerstof uitleggen en elkaar opvragen. Zo wordt het studeren een sociale activiteit.
Over sociaal gesproken: samen pauzes nemen is leuker dan alleen. Het vermindert ook eventuele eenzaamheidsgevoelens die bij veel studenten tijdens de blok de kop opsteken.
Is body doubling iets voor jou?
Het belangrijkste nadeel van samen studeren, is als niet iedereen even gemotiveerd of geconcentreerd is en elkaar afleidt. Body doubling is ook geen magische oplossing en werkt niet voor iedereen. Voor sommigen is de aanwezigheid van anderen sowieso juist een afleiding. Het is dus belangrijk om te experimenteren en te ontdekken wat jou helpt om productiever te zijn. Body doubling kan net dat duwtje in de rug zijn dat je nodig hebt, of jij studeert juist beter in je eigen cocon thuis. Zoek uit wat werkt voor jou!
Hoe begin je met body doubling?
Fysiek
Vraag vrienden of klasgenoten of ze samen bij jou thuis willen studeren, of op een openbare locatie zoals de bibliotheek. De meeste studentensteden zetten in de blokperiode de deuren open van verschillende locaties waar studenten samen kunnen blokken. Hier sommen we er enkelen op.
Geen vrienden die samen willen studeren? Je kan altijd op je eentje zo’n locatie gaan uitproberen; dan ben je ook zeker dat je niet afgeleid wordt.😉
Online
Tijdens de pandemie, toen veel mensen geconfronteerd werden met eenzaamheid door het vele thuiszitten, kreeg kregen virtuele studieplekken een flinke boost. Samen werken of studeren met anderen verminderde het gevoel van isolatie.
Er zijn verschillende online platforms zoals StudyTogether of Discord-servers waar je gelijkgestemde studenten kunt vinden om mee samen live mee te werken. Ook op TikTok zijn er vaak livestreams van creators die studeren terwijl ze zichzelf filmen, wat je kan motiveren om hetzelfde te doen.
Wil je liever niet live samenwerken? Er bestaan ook tal van pre-recorded opties, zoals achteraf te bekijken livestreams of video’s op TikTok en YouTube. Creators zoals de Vlaamse studente achter ‘Study Vibes’ uploaden urenlange studievideo’s. Sommigen spelen muziek af, anderen gebruiken bijvoorbeeld de Pomodoro-techniek (25 minuten werken, 5 minuten pauze)... Er zijn veel opties! Zoek simpelweg op ‘study with me’ voor een breed aanbod aan video’s.
Besluit
Body doubling kan een effectieve strategie zijn om je concentratie en productiviteit te verhogen, maar het is belangrijk om te onthouden dat het niet voor iedereen werkt. Het is essentieel om verschillende methoden uit te proberen en te ontdekken wat het beste voor jou werkt. Succes!
Heb je het gevoel dat je studiemethoden nog niet optimaal zijn of dat je extra begeleiding nodig hebt? BijlesHuis biedt persoonlijke studiebegeleiding en bijles op maat, zodat jij jouw studiedoelen bereikt. Of je nu op zoek bent naar hulp bij plannen, concentratieproblemen of specifieke vakinhoud, onze ervaren docenten staan klaar om je te ondersteunen.
Vond je dit artikel interessant? Dit onderwerp komt aan bod in ons boek ‘Je tiener komt er wel: handleiding om je tiener te motiveren voor school’, uitgebracht onder uitgeverij Lannoo.
🌐 BijlesHuis - Vind de perfecte lesgever
Wil je maandelijks onze nieuwste artikels in je mailbox krijgen, zonder spam? Je inschrijven op onze newsletter kan hieronder!