In het tijdperk van technologie waarin tablets en laptops de standaard zijn geworden in het onderwijs, lijkt het printen van je studiemateriaal en notities bijna ouderwets. Toch zijn er verschillende redenen waarom het studeren met papieren materialen nog steeds een waardevolle plek heeft in je studieroutine. Hoewel het gemakkelijker kan zijn om te studeren met je laptop of tablet, heeft het studeren op papier voordelen voor het vergaren van kennis op de lange termijn. Zeker bij moeilijke leerstof helpt het om je notities of de slides van de prof te printen in plaats van ze te lezen op een scherm. In dit artikel geven we verschillende redenen waarom studeren op papier beter voor je kan zijn.

Het begrijpen van leerstof

Wanneer je nieuwe leerstof krijgt in de les, kan het opschrijven op papier enorm helpen bij het beter onthouden en begrijpen van de informatie. Een meta-analyse van 33 onderzoeken vond dat studenten efficiënter zijn en beter bewust zijn van hun prestaties wanneer ze van papier lezen in vergelijking met schermen. Studeren van papier stimuleert op een manier die leidt tot diepere verwerking. Dit versterkt niet alleen je begrip, maar helpt ook bij het ontwikkelen van sterke neurale verbindingen, wat resulteert in een betere geheugenretentie. Vooral bij complexe vakken zoals wiskunde of natuurkunde, waar diepgaand begrip essentieel is, kan deze methode zeer effectief zijn. Tegenwoordig is het mogelijk om op duurzaam papier te printen en zijn er veel milieuvriendelijke inktopties beschikbaar, zoals HP inkt patronen. Dus, af en toe iets printen voor je studiebehoeften kan zeker geen kwaad.

Minder onderbrekingen en meer focus

Studeren op papier zorgt voor een rustige en afleidingsvrije leeromgeving. Als je omringd bent door digitale apparaten, is de verleiding groot om Instagram of YouTube te checken. De constante stroom van sociale media en andere websites kan je concentratie verstoren en je productiviteit verminderen. Door je laptop, tablet en gsm aan de kant te leggen, kun je je volledig concentreren op je studie. Dat leidt tot effectievere en productievere studiesessies. Een printer aanschaffen bij online winkels zoals PrintAbout kan dus een waardevolle investering zijn voor een optimale studieomgeving.

Een tastbaar en visueel geheugen

Papier biedt een tastbare ervaring die digitale schermen niet kunnen nabootsen. De fysieke handelingen van schrijven en het omslaan van pagina’s helpen je om informatie beter te verwerken en te onthouden. Dit komt doordat het gebruik van meerdere zintuigen, zoals aanraking en zicht, de leerervaring verrijkt en versterkt. Het gevoel van een pen op papier, het geluid van omgeslagen bladzijden en de visuele markeringen die je maakt... Ze dragen allemaal bij aan een dieper begrip van de stof en verbeteren je geheugen. Voor visueel ingestelde mensen kan dit bijzonder nuttig zijn, omdat ze informatie beter onthouden wanneer ze deze kunnen zien en aanraken.

Conclusie

In een tijdperk waarin technologie de standaard is in het onderwijs, blijft het gebruik van papieren studiematerialen een waardevolle aanvulling op je studieroutine. Dit artikel heeft verschillende redenen belicht waarom studeren op papier voordelig kan zijn. Het bevordert een beter begrip en geheugenretentie, minimaliseert afleidingen en zorgt voor een diepere leerervaring door de fysieke handelingen van schrijven en bladeren. Als je moeite hebt met het verwerken van leerstof, overweeg dan om meer op papier te werken en ervaar de voordelen zelf. Heb je toch extra hulp nodig bij het leren? Bezoek bijleshuis.be voor professionele ondersteuning en bijles op maat. Voor meer onderzoek naar leren en ICT, bezoek Kennisnet.

🌐 BijlesHuis - Vind de perfecte lesgever

Vond je dit artikel interessant? Inschrijven op onze -spamvrije- maandelijke newsletter kan hier:

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met printabout.be.