Samen met het nieuwe schooljaar komen ook huistaken en studeren voor toetsen om de hoek kijken. Is jouw bureau (of dat van je kind) al studieklaar? Thuis studeren en schoolwerk maken vraagt discipline, maar de juiste omgeving is alvast een eerste stap richting concentratie. De studiebegeleiders van BijlesHuis geven enkele tips om van je plekje thuis een ideale leeromgeving te creëren.
Beperk afleiding
Je studeert het best in een rustige omgeving vrij van rommel en afleiding. Maar op welke zaken moet je dan letten? Zorg allereerst dat je studeerplaats zo leeg mogelijk is. Beperk je enkel tot wat écht nodig is: je cursus, een notitieschrift, schrijfgerei en eventueel je laptop. Zo begin je elke ochtend met een schone lei!
Daarnaast is het belangrijk dat je omgeving stil en rustig is. Je hebt natuurlijk geen controle over je volledige omgeving maar met oordopjes of een koptelefoon wordt die ene luidruchtige buur toch al wat gedempt.
Leg ten slotte ook je smartphone weg. Sociale media checken tijdens het studeren is niet bepaald goed voor je productiviteit. Heb je het toch moeilijk om te weerstaan? Gebruik dan een app die de meldingen op je smartphone of laptop tijdelijk blokkeert. Je kan Appblock voor Android, Self-Control voor iOS en Coldturkey voor je laptop of pc gebruiken. Als het internet toch verleidelijk blijft, kan je nog steeds drastischer te werk gaan en je wifiverbinding tijdelijk uitschakelen. Let er wel op dat je daardoor geen Zoomgesprekken van je huisgenoten verbreekt. ;-)
Kies een vaste plaats om te studeren
Wist je dat een vaste studieplek je makkelijker helpt leerstof te onthouden? Je associeert die plaats namelijk met studeren, wat het concentreren en ophalen van informatie makkelijker maakt.
Probeer je vaste studieplek, indien mogelijk, ook niet in je slaapkamer in te richten. Het is te verleidelijk om een dutje te doen met je bed op slechts enkele meters afstand. Studeer zeker niet in je bed. Je associeert die plaats namelijk vooral met slapen, waardoor je voor je het weet kan indutten. Als je veel andere dingen naast slapen in je bed doet, kan dat ’s avonds ook leiden tot moeilijker in slaap vallen.
Is dat niet haalbaar en studeer je toch in een multifunctionele ruimte? Probeer dan zoveel mogelijk materiaal uit je zicht te houden en zorg voor orde. Gebruik je een bureau waar je ook andere dingen doet dan studeren? Kies dan één kant van de tafel die je alleen voor studeren gebruikt. Zo kun je studeren en vrije tijd beter gescheiden houden.
Idealiter gaat het om een plaats waar je binnenkomt en denkt, YES, ik ga erin vliegen! (Luidop zeggen helpt 😊)
Comfort is belangrijk maar beweeg op tijd
Als je gedurende lange tijd stil wil zitten en je concentreren, is een comfortabele stoel een must. Overweeg te investeren in een ergonomische stoel. Tegenwoordig bestaan er ook betaalbare verstelbare bureaus waardoor je staand kan werken. De afwisseling tussen zitten en staan zorgt voor een betere doorbloeding en zuurstofopname.
Maar of je nu zit of staat, controleer op tijd of je houding wel goed is. Er zijn namelijk heel wat zaken waar je op kan letten! Gebruik je een laptop? Voorzie dan een laptopverhoger, extern toetsenbord en muis want die zorgen voor een juiste kijkhoogte. Ook de grootte van je scherm heeft een invloed op je houding: hoe kleiner het scherm, hoe groter de buiging van je nek. Dit kan aanleiding geven tot vermoeidheid en fysieke ongemakken.
Comfortabele stoel of aangepaste werktools, het is hoe dan ook geen geheim dat lang stilzitten niet gezond is. Onderzoek toont aan dat wie vaak lang stilzit meer kans heeft op diabetes en hart- en vaatziekten. Sta dus om het half uur even recht, strek de benen en haal een glas water of las een actievere pauze in: ren eens door je woning of spring 10 keer. Wedden dat je er weer tegenaan kan?
Toch is het niet voor iedereen vanzelfsprekend om hier tijdig aan te denken. Voor je het weet, heb je twee uur na elkaar al zittend gewerkt. Gelukkig bestaan er handige herinneringsapps zoals Stand Up die je letterlijk en figuurlijk op weg helpen!
Zorg voor voldoende licht 💡
Je ogen zullen je dankbaar zijn! Wanneer er te weinig licht is, moeten je ogen harder werken en raken ze overbelast. De voorkeur gaat daarbij ook naar natuurlijk licht. Dat verhoogt de concentratie en ondersteunt bovendien het circadiaans ritme. Het circa-wat? Het circadiaans ritme is een ander woord voor onze interne klok. Die zorgt ervoor dat we een gezond schema volgen: overdag werken en ’s avonds slapen. Probeer je leerruimte dus in de buurt van een venster op te zetten om je concentratie en creativiteit te stimuleren. Vermijd wel ramen die uitkijken op straten met veel verkeer, want dat kan dan weer een afleiding zijn.
Is het miezerig weer en is er niet genoeg daglicht? Kies dan voor een lamp met een helder licht. De lichtkleur van je lamp heeft namelijk een invloed op je stemming! Hoe warmer de kleur, hoe rustiger je wordt en hoe gezelliger de sfeer. Ontspannen is echter niet de bedoeling. Kies daarom voor een lichtkleur van 5000 Kelvin, ideaal om gefocust te kunnen studeren.
Zoek de juiste temperatuur en ventileer op tijd
Hier is het belangrijk om een balans te vinden. Door hoge temperaturen raak je vooral vermoeid en snak je naar een dutje. Te koud maakt dan weer dat je afgeleid raakt. De wetenschap plakt er een getal op: volgens een onderzoek van de Helsinki University of Technology zou een gemiddelde temperatuur van ongeveer 21 graden ideaal zijn. Maar wat voor de ene persoon goed voelt, geldt niet per se voor een ander. Volg dus vooral je eigen gevoel. Kies voor een temperatuur die voor jou aangenaam en comfortabel voelt.
Ten slotte is ook de luchtkwaliteit in je studieruimte van groot belang. Je volledige dag doorbrengen in een kleine ruimte, zorgt ervoor dat de CO2-concentratie te hoog oploopt waardoor je concentratie kan zakken. Zorg dat je je kamer voldoende verlucht door het raam open te zetten. Doe dit ook best tijdens pauzemomenten, zo word je niet gestoord door die ene buurman die net beslist zijn gras af te rijden 😉
Ziezo, met deze 5 tips zou het studeren thuis al een stuk gemakkelijker moeten gaan. Veel succes en stay safe!
Lukt het toch niet om zelfstandig te studeren en te plannen? Loop je vast op taken of moeilijke leerstof? Vraag dan vrijblijvend naar een begeleider via BijlesHuis. We koppelen jou aan een ervaren bijlesgever die jou via een 1-op-1 online leerplatform met alle liefde verder helpt.
🌐 BijlesHuis - Vind de perfecte lesgever
Word je graag op de hoogte gehouden van onze didactische tips? Schrijf je hieronder in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. No worries; wij houden zelf ook niet van spam of reclame dus sturen er jou geen toe.