Sociale media zijn bij uitstek plekken om met peers in contact te blijven. Dat gebeurt vooral in de persoonlijke sfeer, waarbij vrienden en familie op de hoogte blijven van elkaars reilen en zeilen. Maar ook sociale media worden meer en meer gebruikt voor educatieve doeleinden. Steeds vaker beginnen leraren en scholen in te zien dat het belangrijk is dat ook zij deel gaan uitmaken van het netwerk dat scholieren via sociale media uitbouwen. Op die manier komen ze dichter bij de leefwereld van leerlingen en maken ze school een centraler onderdeel van jouw leven.
Sociale media hoeven niet enkel 'afleiding' te zijn bij je studies. Je kan namelijk ook zelf aan de slag gaan met social media om je schoolwerk efficiënter en kwaliteitsvoller te laten verlopen. Hieronder vind je een paar tips!
Facebook rules
Maak een besloten facebookgroep voor jouw klas waarin jullie elkaar vragen kunnen stellen over huistaken, toetsen of onderwerpen die in de klas aan bod kwamen. Het is natuurlijk wel belangrijk dat zo’n groep efficiënt en gestructureerd blijft. Maak daarom goede afspraken met je klasgenoten. Zet die spelregels in een lijstje bij ‘info’ zodat iedereen ze kan nalezen.
Belangrijke afspraken zijn bijvoorbeeld:
- Gebruik hashtags om de onderwerpen te structureren. Heb je een vraag over een huiswerk biologie die je op 30 maart moet afgeven? Noem het dan bijvoorbeeld steeds #hwbio30maart . Zo worden de vragen gegroepeerd en zijn ze makkelijk traceerbaar.
- Houd je vragen op de publieke pagina zo kort mogelijk om het overzicht te bewaren. Heb je een ingewikkeldere vraag, stuur die persoon dan een privébericht of spreek je docent aan.
- Vermijd berichten over hoeveel jij al gestudeerd hebt of vragen over hoeveel hoofdstukken je klasgenoten al verwerkt hebben. Zoiets veroorzaakt ofwel paniek ofwel irritatie bij je klasgenoten.
- Deel relevante informatie zoals samenvattingen in ‘bestanden’ en zorg ervoor dat die documenten steeds een duidelijke titel krijgen bv. samenvattinggeschiedenis_goudeneeuw_hoofdstuk5en6
Google jouw groepswerk!
Groepswerken met een beperkt aantal klasgenoten bespreek je beter niet in de facebookgroep van je klas. Gebruik Google Drive en Google Docs om jullie werk te structureren, na te lezen en te evalueren. Je kunt gedeelde mappen maken met daarin relevante artikelen, foto’s, filmpjes over jullie onderwerp. Let erop dat je steeds ook de bron van het artikel of de foto bewaart zodat je ernaar kunt terugkeren indien nodig!
Daarnaast kun je via Google Docs ook rechtstreeks elkaars geschreven teksten nalezen en suggesties doen ter verbetering of ter verduidelijking. Op die manier hoef je nooit nog 25 e-mails heen en weer te sturen en zijn tientallen versies van hetzelfde documenten verleden tijd.
Inspiratie nodig voor een werkstuk? Meer specifieke informatie nodig over een onderwerp en je hebt geen tijd om richting bib te trekken? Neem een kijkje op Google Scholar, en zoekmachine die wetenschappelijke artikelen doorzoekbaar maakt.
Plaatjes en praatjes
Wist je dat sociale media als Pinterest en Instagram een schat aan (visuele) informatie bevatten voor jouw presentatie? Ga bijvoorbeeld eens op zoek naar de instagrampagina van wetenschappelijke tijdschriften die over jouw onderwerp gaan, of neem een kijkje op het pinterestaccount van een museum met een relevante collectie. Op die manier vind je niet alleen leuke plaatjes voor op je presentatie, maar kom je ook in contact met experten uit het vakgebied.
Krijg je de leerstof liever nog eens persoonlijk uitgelegd in plaats van uit je schoolboek te leren voor de examens? Op Youtube vind je talloze filmpjes van experten die aan de hand van een schoolbord, foto's, etc, de informatie duidelijk overbrengen. Op die manier krijg je de leerstof aangeboden vanuit een andere hoek of perspectief. Dat helpt je misschien wel eindelijk te begrijpen hoe je die formule of grammar tenses gebruikt. Even zoeken en je vindt videokanalen over alle vakken, bijvoorbeeld om wiskundige concepten beter te begrijpen.
Zo zie je maar dat sociale media niet alleen maar een negatieve invloed hebben op jouw schoolprestaties. Gebruik ze correct en op het juiste moment en je kunt er je schoolwerk heel wat efficiënter en relevanter mee maken. Houd daarbij natuurlijk wel altijd in het achterhoofd dat jouw privacy topprioriteit is! Je deelt alleen wat jij wilt delen met wie je dat wilt delen!
Heb je problemen om je te concentreren bij de studies, of lukt studeren niet goed? De ervaren studiebegeleiders van BijlesHuis helpen je graag op weg!
🌐 BijlesHuis - Vind de perfecte lesgever
Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.