Programmeren is iets wat iedereen kan leren; je hoeft geen hoger onderwijs te volgen of bepaalde certificaten te behalen. Alles begint bij de keuze van de codeertaal die past bij jouw doel. Daarna ga je op zoek naar een goede theoretische basis en van daaruit is het zelf uitproberen, testen en herwerken. Hieronder geven we enkele tips om je op weg te helpen. Wees je er wel van bewust dat als je op korte termijn goed wil leren programmeren, je er veel tijd in zal moeten steken.
Kies de juiste codeertaal
Het is moeilijk om zomaar te zeggen waar je moet beginnen; er zijn namelijk veel codeertalen en die hebben verschillende functies. Je kan een app, een website, een programma of misschien zelfs een game maken en afhankelijk van je doel, kies je best een bepaalde programmeertaal. Als je geen doel voor ogen hebt, is het misschien wel handig om te beginnen met HTML en CSS. Dit zijn geen codeertalen maar leren je wel begrijpen hoe je een basiswebsite maakt. Als je echt wil gaan programmeren, ga je best voor een programmeertaal als Java, Javascript, Python, C of C++. Maar waarvoor gebruik je welke taal?
Algemeen worden Python en Javascript als de meest eenvoudig aan te leren codeertalen gezien. Wie een leuke, interactieve website wil maken leert best HTML, CSS en Javascript. Javascript dient hierbij voor de creatie van zowel de ‘front-end’ (het zichtbare van de website), als de ‘back-end’ (iets wat niet zichtbaar is voor bezoekers, zoals een database). Voor wie eerder wil focussen op de creatie van programma’s zelf is Python de beste optie.
Heb je meer interesse om een app of game te ontwikkelen, dan is het aangewezen een iets moeilijkere programmeertaal aan te leren. Voor IOS apps is Swift een goede codeertaal, terwijl we voor Android apps Java aanraden. Tot slot kunnen we C++ of C# aanraden voor mensen die graag hun eigen game willen maken, al hangt het af van het gebruikte platform.
Online tutorials volgen
Tegenwoordig bestaan er tal van video’s en online cursussen om beginners op weg te helpen. Veel daarvan zijn betalend maar enkele gratis versies kunnen je al de basis aanleren:
Er zijn ook verschillende sites en programma’s die kinderen willen leren programmeren. Als volwassene lijken die tutorials misschien een beetje simplistisch maar ze kunnen wel helpen om enkele basiscoderingen te begrijpen. Daarnaast kunnen beginners al gamend leren coderen. Hierbij moeten ze in de game coderingen uitvoeren om doelen te bereiken. Enkele voorbeelden zijn:
- Scratch (voor kinderen)
- Codecombat (al gamend voor kinderen)
- Codeingame (al gamend)
Er zijn natuurlijk nog veel goede, betalende tutorials te vinden online, zoals op Udemy. Deze leggen de stappen uit terwijl je zelf kan meedoen op een tweede scherm. Je betaalt een som voor een traject dat wordt uitgelegd door experten in dat onderwerp.
Alle stappen op een rijtje
Kortom, er zijn heel veel types coderingen. Stel jezelf de vraag wat je precies wil bereiken. Afhankelijk van je doel kies je een gepaste codeertaal. Indien je niet echt een doel hebt, zijn HTML en CSS voor beginners aangewezen om je eerste stappen te zetten in de wereld van het programmeren. Gevorderde studenten beginnen met Python of Javascript. Onthoud dat er online veel hulp kan gevonden worden via tutorials of online communities. Wees je er wel van bewust dat er veel tijd in kruipt, maar als je het grondig doet, is het zeker de moeite! Wie problemen ondervindt, kan terecht bij ervaren programmeerdocenten van BijlesHuis.
🌐 BijlesHuis - Vind de perfecte lesgever
Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.