Het einde van het schooljaar zit er weer bijna op, en daarbij komen ook belangrijke keuzes kijken. Sommige schoolverlaters kiezen voor een sabbatjaar, de ideale tussenstap tussen het middelbaar en hoger onderwijs, of tussen het einde van je studentencarrière en je eerste job. Een jaar weg van alles en iedereen in België dient dan als bron van inspiratie voor toekomstplannen. Of je nu gaat reizen, werken of leren; een sabbatjaar staat synoniem voor avontuur!
Wat doe je eigenlijk tijdens zo'n sabbatjaar?
Een jaar op het strand cocktails drinken zonder enige uitdaging aan te gaan of iets bij te leren, heeft natuurlijk niet veel voordelen. Denk op voorhand na over hoe je dat jaar wil invullen, en waar. Is er iets waar je al altijd van gedroomd hebt? Wil je een verschil gaan maken in de wereld? Een nieuwe taal of vaardigheid bijleren? Werkervaring opdoen in het buitenland? Of gewoon heel veel in de wereld zien en avontuurlijk reizen? Wil je nieuwe vrienden maken en jezelf op persoonlijk vlak uitdagen?
De mogelijkheden voor een sabbatjaar zijn eindeloos. Je gaat best op verkenning op de talloze websites die het aanbod helpen duidelijk maken. De go to website voor Vlamingen is Go Strange. Hier vind je getuigenissen, praktische tips en hopen ideeën om aan deze uitdaging te beginnen. Ook kan je terecht bij EF, die een hele hoop georganiseerde opties biedt voor je gap year. Via AFS doe je je zesde middelbaar opnieuw, maar in een ander land. Spannend!
Maar mijn portefeuille is leeg...
Een sabbatjaar hoeft niet per se veel te kosten. Laat je niet vangen door dure vrijwilligersorganisaties waar je zelf moet betalen om aan de slag te kunnen. Wie zoekt, die vindt iets goedkoops.
EVS bijvoorbeeld biedt vrijwilligerswerk aan in Europa waarvoor beurzen beschikbaar zijn. Zo steek jij je handen uit de mouwen voor een betere wereld, en Europa betaalt je kosten.Wil je liever reizen en tussendoor wat werken om de kosten te dekken? Veel websites bieden een gratis slaapplaats en eten in ruil voor enkele uren werk per dag. De beroemdste zijn Workaway en Worldpackers. Bij Woof gaat het om iets langere periodes, en in ruil voor werk op de boerderij. Span je spierballen maar op; hier leer je bij over een organische levensstijl op een intensieve manier.
In combinatie met een land waarvan je de taal wil leren spreken zijn bovenstaande opties heel nuttig voor wie diverse nieuwe vaardigheden wil aanleren.
Of denk bijvoorbeeld aan een tijdelijke job in het buitenland. Veel vacaturesites hebben een pagina met mogelijke baantjes als barman of restaurantmedewerker in Europese landen. Dan doe je buitenlandervaring én werkervaring op in één klap, top voor je cv!
Maak indruk met je cv
Ben je bang dat een wereldreis zonder meer als een grote leegte op je cv zal staan? Overweeg dan om voor een professionele ervaring te kiezen. Een stage of project in het buitenland vormt een enorme meerwaarde voor werkgevers. Bovendien heb je dezelfde voordelen: een nieuwe taal leren, rondreizen tijdens weekenduitstappen en extra zelfstandig leren zijn.
Flanders trainee programma biedt vaste gefinancierde stages aan en het Prins Albert Fonds geeft beurzen uit voor grote internationale business projecten. Ben je een jonge ondernemer? Neem een kijkje op Erasmus for Young Enterpreneurs, een uitwisselingsprogramma dat de kans biedt om te leren van ervaren ondernemers die kleine bedrijven runnen in het buitenland.
Topervaring of flopervaring?
Het staat vast dat een sabbatjaar een verrijking kan vormen op veel gebieden: je blik verruimen, cv aanvullen, talenkennis uitbreiden, zelfstandiger zijn, een internationaal netwerk uitbouwen, nieuwe vaardigheden aanleren en jezelf leren kennen zijn maar het begin van het lijstje voordelen. Toch is zoiets niet voor iedereen weggelegd. Je komt sowieso een hoop obstakels tegen die je soms de moed ontnemen. De taalbarrière, cultuurverschillen, je vrienden en familie missen, minder optimale leefomstandigheden dan in België... Wie niet tegen een (mentaal of fysiek) stootje kan, loopt misschien tegen de muur. Daarom is het van groot belang jezelf voor te bereiden en goed te plannen hoe jouw sabbatjaar er precies uitziet. Om de taal van je bestemming vloeiend te leren spreken kan je alvast bij BijlesHuis terecht. Veel succes!
Zin om in de spotlight te staan op onze blog? Contacteer snel blog@bijleshuis.be!
Wil je graag bijlesdocent worden? Registreer je dan op deze pagina!
🌐 BijlesHuis - Vind de perfecte lesgever
Laat hieronder je gegevens achter en blijf zo op de hoogte van onze nieuwste artikels! Je ontvangt verder geen reclame of andere e-mails.