Een van de eerste vaardigheden die je leert bij een nieuwe taal is tellen. Vaak is tellen in een vreemde taal een relatief makkelijke opgave en een mooie start om vertrouwd te raken met de taal. Ook voor het Frans is dit niet anders. Echter, wanneer we gaan kijken naar de grotere cijfers in het Frans, wijken de Fransen af van de manier waarop wij tellen in het Nederlands. In deze blog leer je tellen in het Frans tot 20 en ook de ingewikkeldere grotere getallen met uitzonderingen in het Frans.
De cijfers in het Frans tot 20
Zoals gezegd, de getallen tot 20 in het Frans zijn niet moeilijk. Je moet ze gewoon uit je hoofd leren, net als bij elke andere taal. Hieronder vind je een overzicht van de cijfers in het Frans tot 20.
De tientallen in het Frans
Dat 10 in het Frans “dix” is en 20 “vingt”, weet je inmiddels. Om tot 100 te kunnen tellen heb je echter ook de overige tientallen nodig. Daarom vind je ze in het overzicht hieronder.
Om bijvoorbeeld de getallen 38, 46 en 59 te maken, doe je het volgende: je noteert eerst het tiental, dan een koppelteken en daarna het losse getal.
- 38 = trente-huit
- 46 = quarante-six
- 59 = cinquante-neuf
Uitzonderingen op de cijfers in het Frans
Nu ken je al de getallen tot 20, de tientallen en kan je ook al de basis van de getallen vormen. Om vlotjes tot honderd te tellen in het Frans, heb je nog enkele uitzonderingen op de regels nodig. De cijfers in het Frans staan namelijk bomvol uitzonderingen, afwijkingen die we in het Nederlands niet kennen. Daarom is het van belang dat je de volgende regels goed leert en onthoudt:
- De getallen 21/31/41/... schrijven we met het woord “et” en geen koppelteken, zoals bij de andere samengestelde cijfers in het Frans. Voorbeeld: 21 = vingt et un en dus niet vingt-un. Let op: 81 is een uitzondering van de regel die je zojuist leerde. Dit getal noteren we wel als quatre-vingt-un.
- De getallen vingt en cent krijgen in het meervoud een ‘s’ wanneer er geen telwoord op volgt. Voorbeeld: 80 = quatre-vingts en 400= quatre cents.
Bij de tientallen is het je misschien al opgevallen dat 70, 80 en 90 samenstellingen zijn van andere getallen. Vanaf het getal 70 wijken de Fransen namelijk pas echt af van andere talen.
- In plaats van een specifieke benaming voor het getal, is 70 in het Frans een samenstelling van 60 en 10 (soixante-dix). Hierna tellen de Franstaligen door, dus 71 is soixante et onze (niet soixante-dix et un) en 72 is soixante-douze (60 + 12).
- Het getal 80 (quatre-vingts) is een combinatie is van cijfers quatre (4) en vingt (20). Hierbij is het getal dus eigenlijk 4 maal 20 = 80.
- Het cijfer voor 90 (quatre-vingt-dix) is 4 maal 20 + 10=90. Net als na de 70 tel je in het Frans door. 91 is dus quatre-vingt et onze (niet quatre-vingt-dix et un) en 92 is quatre-vingt-douze (4 maal 20 + 12)
België en Zwitserland
In de Franstalige gebieden van België en Zwitserland gebruiken ze voor de getallen 70 en 90 wel aparte benamingen: septante (70) en nonante (90). In België worden deze op het lager en middelbaar onderwijs vaak ook geaccepteerd. De Zwitsers gebruiken ook nog andere woorden voor 80: octante of huitante.
Video: de getallen in het Frans tot 100
In deze video leer je aan de hand van liedjes ook alle cijfers in het Frans met de uitspraak:
Nu je alle regels en uitzonderingen hebt doorgenomen, zou je tot 100 moeten kunnen tellen in het Frans. Heb je nog altijd moeite met de cijfers in het Frans of andere onderwerpen bij Frans? Vraag dan bijles aan via BijlesHuis en wij helpen je aan de perfecte lesgever voor je hulpvraag! Wil je je professionele Frans verbeteren? Voor een cursus zakelijk Frans staat HelloProf voor je klaar!
🌐 BijlesHuis - Vind de perfecte lesgever
Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen? Schrijf je hieronder in voor onze maandelijkse – spamvrije – nieuwsbrief: