“Uit de Taalscreening, of KOALA-toets, die jaarlijks wordt afgenomen bij kleuters van vijf jaar in de derde kleuterklas, blijkt dat 14 procent van hen nood heeft aan extra taalondersteuning. 4 procent heeft nood aan een intensieve begeleiding.”

Deze resultaten verschenen begin 2023 in De Morgen. Bij BijlesHuis merken we dat de laatste jaren de vraag naar bijles voor kinderen jonger dan 12 jaar enorm gestegen is. We kunnen deze resultaten dus zeker beamen. De meeste kinderen hebben hulp nodig bij taal (begrijpend lezen, spellen), rekenen (bv. verhaalsommen, breuken) en algemene huiswerkbegeleiding. Sommige ouders hebben lange werkdagen waardoor ze geen tijd hebben na school om het huiswerk samen te maken en te controleren of alle blaadjes ingevuld zijn. Een ideaal moment dus om een bijlesleerkracht in te schakelen.

Ben jij een goede bijlesleerkracht voor kinderen?

Hoewel er geen formele kwalificaties vereist zijn om bijlesgever voor de basisschool te worden, zijn er wel enkele vaardigheden die je nodig hebt:

  • Goede communicatieve vaardigheden
    O
    m alles in jip-en-janneketaal uit te leggen. Het is belangrijk dat je alle in begrijpelijke taal uitlegt en op een manier die aansluit bij de belevingswereld van het kind.
  • Geduld
    Vooral als een kind de stof moeilijk vindt of herhaling nodig heeft. Je moet vertrouwen uitstralen en kinderen motiveren om door te zetten.
  • Georganiseerd zijn.
    Zorg voor een duidelijke lesstructuur, bijvoorbeeld een vaste indeling met herhaling van eerdere lessen, uitleg van nieuwe stof, en ruimte voor vragen en oefeningen. Een georganiseerde aanpak helpt kinderen grip te krijgen op wat ze leren.
  • Empathisch vermogen
    Kunnen inspelen op de emoties en het tempo van het kind. Begrijpen waar frustraties of onzekerheden vandaan komen en een veilige, ondersteunende omgeving bieden waarin de leerling durft te leren.
  • Creativiteit
    Jonge kinderen leren vaak het beste door speelse en interactieve methodes. Gebruik visuele hulpmiddelen, spelletjes, verhalen, of praktische voorbeelden om het leren leuk en interessant te maken.
  • Flexibiliteit
    Elk kind leert op een andere manier. Een goede bijlesleerkracht kan zijn of haar aanpak aanpassen aan de leerstijl en behoeften van het kind. Als daar nood aan is, werk je samen met ouders en scholen om een plan op maat te maken.
  • Positieve en energieke uitstraling
    Enthousiasme werkt aanstekelijk. Een energieke, positieve houding kan kinderen inspireren om met meer plezier te leren.

Kan jij jezelf identificeren met deze eigenschappen? Meld je dan aan als bijlesdocent bij BijlesHuis. Zodra je een eerste bijles ingepland hebt, kan je onderstaande tips toepassen om goed bijles te geven aan kinderen in de basisschool.

Enkele tips om bijles te geven aan het lager onderwijs

1. Rek het niet te lang

De concentratieboog van jongere kinderen is niet volledig ontwikkeld. Hoe jonger, hoe korter de bijles best duurt. Het heeft niet veel zin om sessies van 2 uur in te plannen zonder pauze. Het is beter om te beginnen met korte lesjes van 30 minuten, 45 minuten of één uur. Bespreek dit met de ouders op basis van de eerste kennismakingsles. Als je merkt dat je het laatste kwartier enorm moest werken om de aandacht erbij te houden is het beter om de volgende les korter te houden.

2. Focus op één onderwerp

Bij jonge kinderen is het beter om per les één concreet onderwerp te behandelen. Heeft het kind moeite met kommagetallen, dan kan je tijdens les 1 kommagetallen optellen oefenen en in les 2 kommagetallen aftrekken. Tijdens les 3 begin je de les met een combinatieoefening van zowel kommagetallen optellen als kommagetallen aftrekken.

Voor taal oefen je bijvoorbeeld één woordpakket per les maar vraag je de woordjes in verschillende werkvormen op. Wissel af met een dictee, invulblaadjes, een voorleesoefening, zinnetjes waarin de woorden gebruikt worden...

Veel leerlingen leren een set woordjes als volgt:

AAA

BBB

CCC

Om de woordjes te onthouden voor een langere termijn is het beter om de woordjes te combineren en alles door elkaar te oefenen:

AB

CD

CA

BD

...

3. Motiveer en complimenteer

Het is niet altijd leuk als je al in de basisschool bijgestuurd moet worden. Wees dus begripvol en geduldig en geef een compliment als het kan. Het is beter om te wijzen op de positieve punten, nl. de onderwerpen die hij/zij wél kent dan op wat jullie moeten herhalen. Zeg bijvoorbeeld: “Ik vind het heel knap dat jij goed kan verenkelen en verdubbelen want dat is niet zo makkelijk.”

Als je leerling echt niet gemotiveerd is kan je werken met een beloningssysteem zoals stickers verzamelen. Elke bijles waarin hij/zij goed meewerkte, geef je een sticker. Als het stickervel vol is, mag je leerling zelf kiezen wat jullie doen in de les. Als het kind graag verhalen leest, kan je dus eens een les lezen organiseren.

4. Betrek de ouders

De meeste bijlessen voor kinderen jonger dan 12 jaar gaan aan huis door. De ouders zijn wel in de buurt maar zitten niet mee aan tafel de les te volgen. Maak dus tijd om na de les 5 tot 10 minuutjes te bespreken wat jullie behandeld hebben, wat goed ging en welke aandachtspuntjes er zijn. Als je verwacht dat de leerling tegen de volgende les een remediëringsoefening gemaakt heeft, zeg je dit aan de ouders.

5. Ga gestructureerd te werk

Houd alles wat jullie oefenen bij in een bestekmapje, of online via je portaal op bijleshuis.be. Zo kan je makkelijk terugverwijzen naar wat ze al eens geleerd hebben. “Weet je nog dat we een paar weken terug geleerd hebben hoe je moet verenkelen? Deze les gaan we het omgekeerde doen; we gaan verdubbelen!”

Daarnaast kan zo de rest van het gezin en op die manier zelfs de juf of meester op school meevolgen. Klik op je les om het plan van aanpak aan het begin van de begeleiding in te vullen. Je kan er ook elke week in de agenda aanvullen wat het onderwerp van die week was.

6. Voorzie extra oefeningen

Je hoeft zeker niet zelf het warm water uit te vinden, er bestaat al héél veel!

Zodra je begeleiding is opgestart, kan je op je portaal links klikken op ‘oefenboeken’. Daar heb je gratis toegang tot alle digitale versies van boeken voor het lager en middelbaar onderwijs. Er is een handige filter per niveau. Elk boek kan je downloaden, of je kan de gedrukte versie bestellen op de webshop.

Onze oefenboeken zijn speciaal door leerkrachten ontwikkeld voor alle onderwijsnetten. Ze bevatten een verbetersleutel zodat de leerling er zelfstandig mee kan oefenen, of samen met jou.

Daarnaast vind je op Klascement veel oefenbundels gemaakt door leerkrachten. Ook op Pinterest vind je leuke korte lessen die je zo kan printen. Zolang de oefenblaadjes niet té veel informatie en tekst bevatten blijft het overzichtelijk.

Bron: Pinterest

Starten met bijles geven aan het lager onderwijs

Als bijlesleerkracht heb je de kans om bij te dragen aan de groei en ontwikkeling van jonge leerlingen. Ben jij enthousiast om kinderen te helpen hun leerdoelen te bereiken en beschik je over de vaardigheden om dat op een gestructureerde en motiverende manier te doen? Dan is het tijd om je talenten in te zetten! Bij BijlesHuis zoeken we gemotiveerde bijlesgevers. Meld je nu aan als studiebegeleider en samen zorgen we ervoor dat elk kind de ondersteuning krijgt die het nodig heeft om te schitteren!

🌐 BijlesHuis - Vind de perfecte lesgever

Krijg je graag maandelijks de nieuwste artikels in je mailbox? Schrijf je hieronder in voor onze (spamvrije) nieuwsbrief!